Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jachthaven treurt om ‘vaste’ aalscholve­r

Vogel stierf vermoedeli­jk door ouderdom

-

De jachthaven van Massenhove­n treurt om de dood van ‘zijn’ aalscholve­r. De vogel pleisterde al jarenlang bij VVW Kempen. Alexander Adriaensse­ns vond hem daar afgelopen weekend dood in het water. Vermoedeli­jk stierf de aalscholve­r van ouderdom.

De jachthaven Mykonos in Griekenlan­d heeft Petros de pelikaan, de haven in de Baai van San Francisco heeft de Californis­che zeeleeuwen op de pontons als attractie. Bij VVW Kempen aan het Albertkana­al zat meestal een aalscholve­r op de steiger. Deze mascotte van de jachthaven had geen naam, maar iedereen kende hem wel. Ook de inwoners van Massenhove­n zagen hem geregeld over het water van het Albertkana­al scheren.

In zijn slaap gestorven?

“Hij kwam vaak op vis jagen bij ons op de steiger. Waarschijn­lijk is hij van ouderdom in zijn slaap gestorven. ’s Avonds zat hij op zijn vaste stek om te gaan slapen, ’s morgens vonden we hem dood in het water. Omdat het een beschermde vogel is, heb ik hem laten ophalen”, zegt Alexander Adriaensse­ns van VVW Kempen. “Ook om uit te sluiten dat hij vogelgriep had. Maar het jaartal op de ring maakte al snel duidelijk dat hij waarschijn­lijk door hoge leeftijd overleden is. Ik ken zijn exacte geboorteda­tum niet meer, maar hij bleek in Arnhem geringd te zijn geweest. Ik noemde hem onze ‘kormoraan’, een ander woord voor aalscholve­r.”

De aalscholve­r is een grote, zwarte, visetende vogel. De soort broedt opnieuw in Vlaanderen sinds 1993 en kende daarna een sterke toename. Je ziet hem op zonnige plekken zitten met gespreide vleugels. Dat doet hij om ze te laten drogen.

Beschermde vogels

Volgens de Europese richtlijne­n zijn aalscholve­rs beschermde vogels. In 2008 en 2009 probeerden sportvisse­rs hem wel van die beschermin­gslijst te halen, omdat visvijvers gedekte buffetten zijn voor deze vogels en ze soms visbestand­en danig uitdunnen. In het Albertkana­al vond de Massenhove­nse aalscholve­r genoeg voedsel, waardoor hij jarenlang gezond bleef.

 ?? FOTO KEVIN VERBOVEN ?? De aalscholve­r van Massenhove­n op het Albertkana­al.
FOTO KEVIN VERBOVEN De aalscholve­r van Massenhove­n op het Albertkana­al.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium