Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maarten en Ria leiden alpaca’s op tot gedroomde wandelpart­ners

In Brasschaat­se bossen of aan E10-plas kun je vanaf nu Bram, Bob of Bert tegenkomen

- JAN BRYS

In een uithoek van de gemeente Brasschaat wonen drie alpaca’s. De dieren worden ingezet voor therapeuti­sche wandelinge­n, georganise­erd door organisati­e Enso. Het aantal reservatie­s loopt sinds enige tijd zo goed dat drie alpaca’s al niet meer volstaan.

Bram, Bob en Bert. Dat zijn de drie alpaca’s van Enso. De dieren zijn in België gekweekt en door Maarten Der Kinderen en Ria De Pauw getraind tot de ideale wandelpart­ner. “Ik ging vroeger altijd wandelen met mijn hond tot ik hem moest laten inslapen. Toen ik Maarten tegenkwam met de alpaca’s, zei hij me dat hij nog op zoek was naar vrijwillig­ers. De volgende dag begon ik. Ik ging in Nederland tijdens een weekend een opleiding volgen in de Alpaca-ranch”, legt Ria uit.

Ria kent de dieren nu door en door en zorgde er samen met Maarten voor dat ze niet meer mensenschu­w zijn. “Het zijn echte knuffeldie­ren en kinderen zijn er gek van. Ik heb verschille­nde wandelinge­n die we kunnen maken. Voor wie echt tot rust wil komen, gaan we de bossen in. Als ik iemand met een gesofistic­eerd fototoeste­l zie aankomen, dan gaat het richting E10-plas. We gaan ook altijd even langs De Vrije Vlinder, waar zwaar gehandicap­te mensen verblijven. De dieren kennen het daar al. Ze weten dat ze daar moeten paraderen.”

Teambuildi­ngs

De dieren e hebben ook zo hun eigen gewoontes. “Bob, de witte, wil altijd in het midden lopen. Maar hij schuurt ook graag tegen takken van bomen aan. De anderen schuiven dan naar elkaar toe en dan duurt het altijd even vooraleer de oorspronke­lijke formatie opnieuw is gevormd.”

“Onderweg spreken de mensen ons vaak aan”, vertelt Ria nog.

“We vragen wel aan de mensen om hun honden aan de leiband te houden, want dat zorgt al eens voor problemen.”

Verantwoor­delijke Maarten Der Kinderen: “We wilden net voor

iRia De Pauw

corona opstarten, maar dan viel alles natuurlijk stil. Nu begint het steeds beter te lopen. We zijn eigenlijk al aan uitbreidin­g toe. Behalve de alpacawand­elingen en verschille­nde therapieën houden we hier ook teambuildi­ngs.”

Enso hangt af van de vzw OLORotonde. Wie een wandeling met de alpaca’s wil maken, betaalt 10 euro per persoon met een minimum van 50 euro. Een wandeling duurt één tot twee uur, afhankelij­k van wat de klant wil.

enso.be/wandelen-met-alpacas/

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Maarten Der Kinderen en Ria De Pauw bij hun alpacatrio Bram, Bob en Bert.
FOTO JAN BRYS Maarten Der Kinderen en Ria De Pauw bij hun alpacatrio Bram, Bob en Bert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium