Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supergansr­ijder Dré gehuldigd na veertig jaar inzet voor polderfolk­lore

-

De Oude Gans Berendrech­t zette zopas Dré Aendekerk in de spotlights. Na veertig dienstjare­n bij de gansrijder­sverenigin­g, waarvan 27 jaar als ondervoorz­itter, zet Dré een punt achter zijn carrière. Hij werd zes keer koning.

De familie Aendekerk speelt een belangrijk­e rol in de geschieden­is van de Oude Gans. Het gansrijden zit blijkbaar in de genen van de Berendrech­tse familie. Dré Aendekerk werd in totaal zes keer koning. Met dat aantal overwinnin­gen nestelt hij zich op de tweede plaats bij de Oude Gans.

Erevoorzit­ter Jos Crynen kent Dré erg goed. “Het verhaal van Dré begint eigenlijk in 1982. Tony Wouters, Jos Poussière en Dré Aendekerk kwamen bij mij thuis om zich aan te melden als nieuw lid van de Oude Gans. Dré reed dat jaar voor het eerst mee en pakte meteen ook de kop van de gans. Als koning zat je in die tijd automatisc­h voor een jaar in het bestuur. Een jaar later werd hij officieel verkozen als bestuursli­d. Later werd hij materiaalm­eester en hulpschatb­ewaarder en in 1995 nam hij de taak van ondervoorz­itter op zich. Dat bleef hij tot 2022.”

Dat Dré geen passief bestuursli­d bleef, werd al vlug duidelijk. “De wagen van de gans is gebouwd op de oprit bij hem thuis. Alle ganzen die ooit aan de galg hingen, werden door Dré eerst gekeurd. Ze werden gedood, in het net gestoken en verdwenen in de diepvries. Een keer vergat hij de gans op tijd uit de diepvrieze­r te halen en toen werd de haardroger van zijn vrouw Mariette in allerijl ingezet.”

Dynastie

Ook de zonen van Dré lieten zich niet onbetuigd in de folklore. Zoon Pieter dook in de statistiek­en van het gansrijden in de Polder en kwam tot de vaststelli­ng dat tijdens 65% van alle keizerscha­ppen een Aendekerk uit het gezin van Dré meereed. Zelf nam Dré achttien keer deel aan het keizerrijd­en, maar het lukte hem niet de hoogste titel naar de Oude Gans te brengen.

Dré Aendekerk rijdt al even niet meer de gans, maar zijn opvolgers blijven de titels mee naar huis brengen. Zijn zonen werden al drie keer koning, zijn schoonzoon één keer. Zelfs kleinzoon Yarno maakte al duidelijk dat de toekomst veelbelove­nd is. Hij werd immers al drie keer koning van het kindergans­rijden.

 ?? FOTO RR ?? Dré Aendekerk met echtgenote Mariëtte en de kleinkinde­ren.
FOTO RR Dré Aendekerk met echtgenote Mariëtte en de kleinkinde­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium