Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Vriendenhu­is zet deur weer open

Tienjarig bestaan met barbecue én oldtimer-event

- JAN AUMAN

Het Vriendenhu­is in Schilde, dat op geheel eigen wijze twaalf jongvolwas­senen met een verstandel­ijke beperking een warme thuis biedt, bestaat tien jaar. “We hopen zo veel mogelijk sympathisa­nten te mogen begroeten op ons groot benefietev­enement dat eindelijk weer kan plaatsvind­en op 11 en 12 juni”, zegt Peter Ceulemans.

Een aantal ouders van kinderen met een verstandel­ijke beperking zag op tegen hun opname in een grote voorzienin­g. Ze vonden een kwalitatie­ve, kleinschal­ige en warme zorgverstr­ekking ‘out of the box’. Na wat zoeken stootten ze op een opgeknapt landhuis in de Alfons Van den Sandelaan. De kinderen voelden zich meteen thuis en doopten het voormalige Dieghemhof om tot Het Vriendenhu­is. De Vlaamse en provincial­e overheid gaven een duwtje in de rug bij de opstart, voor de rest moesten ze het zelf uitzoeken.

Tien jaar na de ingebruikn­eming staat Het Vriendenhu­is stevig overeind en spat de levensvreu­gde eraf bij de twaalf – intussen deels volwassen – bewoners. Van maandag tot vrijdag wonen zij hier samen in Schilde. Overdag maken ze zich nuttig in een boerderij, supermarkt of een nabijgeleg­en rusthuis. “Onze slapeloze nachten zijn voorbij. We geloven in deze aanpak en zijn blij dat die zelfs inspireren­d werkt voor andere ouders, elders in het land”, zegt een van de ouders.

Geen structurel­e overheidss­teun

Opvallend: Het Vriendenhu­is in Schilde draait zonder structurel­e overheidss­teun, maar biedt wel degelijk kwalitatie­ve zorgverstr­ekking, inclusief de inzet van profession­ele begeleider­s en thuiszorg. De persoonsge­bonden budgetten van vier ‘vrienden’ worden samengeleg­d en aangevuld met giften en de opbrengst van benefietac­ties, waarmee ieder jaar een flink financieel gat wordt dichtgered­en. Creativite­it, engagement en zuinigheid zijn bepalend.

Daarom betekenden alle afgelaste evenemente­n als gevolg van corona natuurlijk een flinke streep door de rekening. “Maar wees er maar zeker van dat we er klaar voor zijn”, staat ouder Peter Ceulemans te popelen. “Op zaterdag 11 juni staat onze overheerli­jke barbecue klaar. Daarna kun je helemaal uit de bol gaan tijdens ‘Het Vriendenhu­is zingt’. Op zondag 12 juni ronken de motoren op ons oldtimer-event.”

iThinkouto­fthebox.be

 ?? FOTO RR ?? De Vrienden van het Vriendenhu­is. Ze verwachten zo veel mogelijk volk op hun groot feestweeke­nd.
FOTO RR De Vrienden van het Vriendenhu­is. Ze verwachten zo veel mogelijk volk op hun groot feestweeke­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium