Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweede leven voor versiering Kapel Heuvels

Muurschild­ering gekopieerd naar hoofdkerk

-

De kapel van de Heuvels in Stabroek is al een tijd ontwijd. De ruimte wordt nu hoofdzakel­ijke gebruikt voor culturele activiteit­en. De kerkelijke attributen van de kapel verhuisden intussen naar de hoofdkerk en daar kwam een bijzondere techniek aan te pas.

In de jaren dertig van vorige eeuw wilde pastoor Aerts een kapel bouwen omdat er een sterke bevolkings­groei werd verwacht in de wijk Heuvels en omdat de afstand tot de hoofdkerk van Stabroek te groot was. Architect Van den Bergh tekende de plannen en op 24 september 1939 werd de kapel in aanwezighe­id van onder meer Stabroeks burgemeest­er graaf Karel Moretus ingezegend door monseigneu­r Van Cauwenberg­h, hulpbissch­op van het aartsbisdo­m Mechelen.

“Hoewel de kapel nu geen gebedshuis meer is, blijft ze toch een sterke Stabroekse kerkgeschi­edenis uitstralen”, zegt Guy Cornelisse­ns (80), voorzitter van de kerkraad. “Die mag niet verloren gaan. Zo groeide het idee om

de muurschild­ering van kunstschil­der Maurice De Vocht te kopiëren naar de Sint-Catharinak­erk in Stabroek. Ook het taber

nakel en de kruisweg van de hand van de Berendrech­tse kunstenaar Ben Vermaelen verhuisden van de kapel naar de hoofdkerk.”

Stencilgra­ffiti

De kapel van de Heuvels heeft voor Guy Cornelisse­ns een speciale betekenis. “Als 7-jarige jongen werd ik hier misdienaar. Mijn moeder heeft er ook jarenlang het orgel bespeeld tijdens de eucharisti­evieringen.”

“Om de muurschild­erij over te brengen, gebruikte ik stencilgra­ffiti”, zegt kunstenaar Alix Cornelisse­ns. “Deze kunstvorm maakt gebruik van sjablonen. Foto’s van de achterwand met de muurschild­ering bewerkte ik op de computer. Dat was nodig omdat in de hoofdkerk minder muurruimte was. Via een speciaal programma paste ik de grootte van de figuren aan.”

 ?? FOTO W&F ?? Guy Cornelisse­ns, Robert Van Wesenbeeck en Alix Cornelisse­ns in de zijkapel, tussen de gekopieerd­e figuren.
FOTO W&F Guy Cornelisse­ns, Robert Van Wesenbeeck en Alix Cornelisse­ns in de zijkapel, tussen de gekopieerd­e figuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium