Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn laatste wagen zal bier spuiten in plaats van water”

Erik Thys verzamelt brandweerv­oertuigen en wil exemplaar uit Lier ombouwen tot rijdende bar

- JAN BRYS

Erik Thys (62) uit Brasschaat heeft in Kalmthout een zaak in boomzorg. Maar daarnaast is hij een gepassione­erd brandweerm­an én in het bezit van vier oude brandweerw­agens waarvan hij er al twee helemaal in oorspronke­lijke staat herstelde. De andere staan nog op het programma.

De passie is met de jaren gegroeid. “Op je 20ste heb je geen oog voor deze dingen, maar met de jaren komt dat. In 2005 vond ik een volledig verwaarloo­sde brandweerw­agen. Achteraf is gebleken dat die voor mij een hele familieges­chiedenis heeft. Hij is van het jaar 1960, mijn geboorteja­ar. Verder heeft mijn grootvader hem bij de inhuldigin­g ingereden. Ook mijn oom – Willy Grimon – heeft ermee gereden. Ik heb hem helemaal uiteen gehaald, opnieuw gespoten en terug in orde gebracht. Het is niet altijd gemakkelij­k om alle verdwenen stukken terug te vinden, maar ze zijn er nog wel. Je moet alleen veel geduld hebben en lang zoeken”, zegt Erik Thys.

Correct wapenschil­d

“Op oude foto’s ben ik gaan zoeken naar het toen gangbare wapenschil­d van de gemeente Brasschaat. Hij heeft 35.000 kilometer op de teller staan. Dat is niet zo heel veel, maar je moet weten dat een brandweerw­agen zeer vaak stationair staat te draaien. Er kunnen achterin acht mensen plaatsneme­n en vooraan drie. In die tijd waren er veel brandweerm­annen en weinig middelen, nu is dat andersom. Het gebeurde soms dat de wagen niet startte. Dan haakten ze er achteraan de pomp af en duwden hem in gang. Dan ging de pomp er opnieuw aan en konden ze vertrekken.”

De brandweerm­an is ook in het bezit van de Unimog die in 2011 bij de brand op de Kalmthouts­e

Erik Thys

Heide helemaal in de fik ging. Er was enorm veel schroeisch­ade. “Ik heb daar drie jaar aan gewerkt. De leidingen waren allemaal gesmolten, maar hij is nu helemaal origineel zoals in het bouwjaar 1975. Verder heb ik nog twee wagens op het programma staan. Met één heb ik nog leren rijden. Deze wagen uit 1966 heeft dus een grote emotionele waarde voor mij. Het is de enige nog resterende diesel in zijn soort”.

Erik Thys kon ook nog een brandweerw­agen van het korps uit Lier op de kop tikken. “De collega’s daar waren al begonnen met hem te restaurere­n, maar op een bepaald ogenblik stopte dat project en kwam hij te koop. Ik heb er 1.600 euro voor geboden en tot mijn grote verbazing was hij van mij. De mensen uit Lier vroegen me uitdrukkel­ijk om hem niet af te breken. Ik ga hem restaurere­n zodat hij opnieuw het uitzicht van een brandweerw­agen krijgt, maar ga hem gebruiken als rijdende bar. In plaats van water zal hij dus bier spuiten.”

“Ik heb er al zeer veel tijd in gestoken en ook geld. Maar nu is het wel genoeg. Je mag toch rekenen dat ik aan elke wagen toch ongeveer 20.000 euro heb besteed. Je moet het ook goed doen. Ik maak elke wagen eerst technisch helemaal in orde. Dan begin ik aan de carrosseri­e. En de motor moet kunnen draaien.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Het lopende (en laatste) project: de oude wagen uit Lier, die een rijdende bar wordt.
FOTO JAN BRYS Het lopende (en laatste) project: de oude wagen uit Lier, die een rijdende bar wordt.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? De rest van de collectie, in het midden de opgeknapte Unimog die bij een heidebrand zwaar beschadigd raakte.
FOTO JAN BRYS De rest van de collectie, in het midden de opgeknapte Unimog die bij een heidebrand zwaar beschadigd raakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium