Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Duizenden Oekraïners gedeportee­rd naar afgelegen Russische gebieden”

Onderzoek van Britse krant wijst op netwerk van 66 kampen, bedoeld om bevolkings­tekort aan te vullen

- JONAS ROSQUIN

Wat is er gebeurd met de duizenden burgers die uit de geteisterd­e Oekraïense havenstad Marioepol en andere dorpen en steden werden geëvacueer­d richting Rusland? Zij zouden zijn ondergebra­cht in een netwerk van wel 66 kampen, verspreid over het gigantisch­e Russische grondgebie­d. Dat moet blijken een grootschal­ig onderzoek van de Britse krant

I News.

Na weken en maanden van bang afwachten en hongerlijd­en in verschrikk­elijke omstandigh­eden werden honderden Oekraïense burgers uit de belaagde fabriek van Azovstal geëvacueer­d. Dat betekende voor velen van hen niet het einde van de verschrikk­ing, want de Russische onderhande­laars dwongen af dat zij – tegen hun wil – werden overgebrac­ht naar Russisch gebied. Wekenlang werd afgevraagd wat hun lot zou zijn en wat er met hen is gebeurd.

Het Britse blad van zocht het uit door nieuwsberi­chten uit lokale Russische media uit te pluizen en contacten te leggen met Russische mensenrech­tenorganis­aties. Uit dat onderzoek moet blijken dat de Russische overheid een netwerk heeft uitgerold van minstens 66 kampen, waar Oekraïners werden ondergebra­cht. Die kampen zijn ingericht in onder meer oude Sovjetsana­toria, maar ook voormalige hostels, heropvoedi­ngskampen, weeshuizen en zelfs een tentenkamp bij een gocartbaan in Belgorod en een omgebouwde chemische fabriek.

I News,

The Independen­t,

een zusterkran­t Verspreid over heel Rusland De kampen liggen verspreid over het gigantisch­e Russische rijk, van Moermansk in het hoge noor

den tegen de grens met Finland, over de Krim in het zuiden, tot zelfs het schiereila­nd Kamtsjatka in het uiterste oosten van het land, Irkoetsk bij Mongolië en Vladivosto­k aan de grenzen met China en Noord-Korea. haalde zijn informatie ook bij Russische mensenrech­tenorganis­aties die op hun beurt een ondergrond­s netwerk hebben uitgerold om Oekraïners te helpen uit de kampen te ontsnappen. Sommige Oekraïners worden vervolgens in beschermin­g genomen bij Russen thuis of proberen per trein te ontkomen.

“De overheid behandelt hen als werkvee, als voorwerpen die zomaar van hot naar her worden rondgeslee­pt zonder dat er voor hen wordt gezorgd. Ze zijn kwetsbaar en hebben hulp nodig”, verklaarde een activist aan Volgens het blad is er ook een goede reden waarom vele burgers naar ver afgelegen plekken worden gebracht. Vele gebieden in Rusland kampen sinds het einde van de Koude Oorlog met een grote bevolkings­daling. Door Oekraïners te deporteren naar die dunbevolkt­e gebieden zou de Russische overheid die demografis­che gaten willen opvullen.

Nog volgens zou Moskou lokale overheden hebben opge

I News

INews

I News. roepen om op korte termijn honderddui­zenden “vluchtelin­gen” op te vangen. Rusland zelf claimt nu dat het 1 miljoen burgers heeft “geëvacueer­d” uit de oorlogszon­e. heeft zekerheid over 38 kampen waarin 6.250 burgers verblijven, waaronder 621 kinderen. schat dat er in de 66 kampen wel eens in totaal 10.800 mensen zouden kunnen zijn ondergebra­cht, waaronder zo’n duizend kinderen. Zeker een derde van de Oekraïners in die kampen zou afkomstig zijn uit Marioepol.

I News

De

I News

Valse vrijheid meeste Oekraïners zouden

vrij in en uit de kampen kunnen bewegen, maar doordat de kampen compleet afgelegen liggen van de bewoonde wereld en omdat de meeste Oekraïners geen identiteit­sdocumente­n meer bezitten, is het voor hen quasi onmogelijk om weer naar hun thuisland te vluchten. Lokale Russische media stellen dat de gevluchte burgers vrijwillig in de afgelegen gebieden verblijven. “Bijna allemaal zeggen ze dat ze enorm genieten van de schoonheid van de zee”, schrijft een krant. Maar dat is dus buiten Russische activisten gerekend die hen proberen te helpen.

“Er is een indrukwekk­end netwerk van mensen die geld inzamelen voor treinkaart­jes, helpen met kleding en speelgoed voor kinderen of mensen een paar nachten thuis laten blijven”, zegt een anonieme activist. Er zouden al Oekraïners in geslaagd zijn om Rusland uit te vluchten naar landen als Polen en Georgië en zelfs Kazachstan. Als de verhalen kloppen, zou dat de stelling bevestigen dat Rusland op grootschal­ige wijze de Conventie van Genève met de voeten treedt, die bepaalt dat deportatie­s in oorlogstij­d onrechtmat­ig zijn.

Geciteerd in Britse krant

I News

“De overheid behandelt hen als werkvee, als voorwerpen die zomaar van hot naar her worden rondgeslee­pt zonder dat er voor hen wordt gezorgd.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Burgers uit Marioepol worden met bussen afgevoerd naar door Rusland gecontrole­erd gebied.
FOTO REUTERS Burgers uit Marioepol worden met bussen afgevoerd naar door Rusland gecontrole­erd gebied.
 ?? FOTO I NEWS ?? Het onderzoek wijst uit dat er minstens 66 kampen in Rusland zijn waar geëvacueer­de Oekraïners worden ondergebra­cht.
FOTO I NEWS Het onderzoek wijst uit dat er minstens 66 kampen in Rusland zijn waar geëvacueer­de Oekraïners worden ondergebra­cht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium