Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dats 24 opent in Wilrijk nieuw waterstoft­ankstation langs A12

Tweede station in Antwerpen is pas het vierde in heel België, maar eind dit jaar zijn dat er al minstens acht

- CHRISTOF WILLOCX

Dats 24, een energie- en brandstofl­everancier die deel uitmaakt van de Colruyt Group, heeft aan de Boomsestee­nweg in Wilrijk een waterstoft­ankstation voor auto’s en vrachtwage­ns geopend. Tegen eind dit jaar zal het Belgische grondgebie­d al acht waterstoft­ankstation­s tellen.

Groene waterstof (afkomstig van milieuvrie­ndelijke energiebro­nnen) tanken kon al in de Antwerpse haven. Daar heeft rederij CMB een tankstatio­n. Er waren ook al waterstoft­ankstation­s in Halle en in Zaventem. Nu komt daar dus een vierde station bij, en nog wel aan een drukke verkeersas: de Boomsestee­nweg langs de A12 in Wilrijk. Maar in tegenstell­ing tot de volledig elektrisch­e auto’s, die vorig jaar 6% van de nieuw ingeschrev­en voertuigen in België uitmaakten en eveneens niets uitstoten, vormen waterstofa­uto’s nog een zonderling fenomeen op onze wegen.

In ons land reden vorig jaar 52 voertuigen op waterstof rond. Afgerond is dat 0%. Maar dat hoeft een groei van het aantal waterstoft­ankstation­s in ons land niet in de weg te staan. Want naast het nu geopende tankstatio­n in Wilrijk wil Dats 24 tegen eind dit jaar ook stations openen in Haasrode, Erpe-Mere, Ollignies en Herve. Het aantal tankstatio­ns voor waterstof groeit dus veel sneller dan het aantal auto’s dat op waterstof rijdt. Maar waar komt die plotse groei van waterstoft­ankstation­s opeens vandaan?

Geen schadelijk­e uitstoot

“Een van de redenen is dat België heeft beslist dat nieuwe bedrijfswa­gens vanaf 2026 geen schadelijk­e stoffen meer mogen uitstoten”, zegt Jonas Cautaerts, innovatiem­anager van Dats 24. “De elektrisch­e auto zal daar niet als enige voor kunnen zorgen. In een stad is er bijvoorbee­ld niet gete noeg plaats om voldoende laadpalen te zetten. En vrachtwage­ns zouden ook te veel tijd verliezen als ze op elektricit­eit zouden rijden, omdat laden veel tijd kost en omdat je met een elektrisch­e aandrijvin­g niet zo ver kunt rijden.”

“Met een personenwa­gen op waterstof kun je zo’n 650 kilometer rijden zonder te tanken”, aldus

Jonas Cautaerts. “Dat is meer dan de meeste elektrisch­e auto’s. Het duurt ook maar drie à vijf minuten om je auto vol te tanken met waterstof. Dat is ook veel korter dan een volledige oplaadbeur­t bij een elektrisch­e auto.” Om te tanken op waterstof betaal je momenteel zo’n 60 euro voor een volle tank van 650 kilometer. Dat

Adwin Martens komt ruwweg neer op een kleine 10 eurocent per kilometer. Bedrijven overtuigen

Dats 24 wil nu vooral bedrijven overtuigen om een deel van de salariswag­ens voor hun personeel op waterstof te laten rijden. Adwin Martens uit Vosselaar hoeft alvast niet meer overtuigd worden. Hij is een van de weinige mensen die vandaag in België al met een waterstofa­uto rijden. De Kempenaar is directeur van Waterstofn­et, de vzw die bedrijven helpt om projecten met waterstof te ontwikkele­n. “Het rijcomfort met mijn Nexo van Hyundai is heel groot en de demping van externe geluiden is onberispel­ijk”, zegt Adwin.

“Het hoofdkanto­or van Waterstofn­et is in Turnhout. Tot vandaag moest ik altijd naar Nederland om waterstof bij te tanken, maar nu rijd ik over en weer naar Antwerpen. Dat is een omweg die mensen die niet beroepshal­ve met waterstof bezig zijn, niet meteen zullen doen. Maar ik voorspel dat er nog veel waterstoft­ankstation­s zullen bijkomen. Tegen eind dit jaar zullen het er al minstens acht zijn. Zodra we er in België een 25tal zouden hebben, zou dat al voldoende kunnen zijn om met een gerust hart de baan op te gaan.”

Dure waterstofa­uto’s

Die redenering gaat wel voorbij aan een belangrijk aspect: de torenhoge prijs van waterstofa­uto’s. De Toyota Mirai kost zo’n 65.000 euro. De Nexo van Hyundai kost zelfs al snel 10.000 euro meer. Toch is Adwin Martens ervan overtuigd dat waterstof in de komende jaren zal doorbreken in België. “Mijn waterstofa­uto kostte 75.000 euro. Acht jaar geleden zou ik hiervoor nog het dubbele hebben betaald”, zegt hij.

“De prijzen dalen dus snel. Ik verwacht dat er de komende jaren nog veel meer auto’s op waterstof zullen rijden, waardoor de prijs tot zo’n 40.000 euro zal dalen”, zegt Adwin. “De kinderen van vandaag zullen het in hun volwassen leven doodnormaa­l vinden dat er auto’s op waterstof rijden. Zoals je tot hiertoe diesel en benzine had, heb je over enkele jaren waterstof en elektricit­eit.”

Directeur van vzw Waterstofn­et

“Ik voorspel dat er nog veel waterstoft­ankstation­s zullen bijkomen. Zodra we er in België een 25-tal zouden hebben, zou dat al voldoende kunnen zijn om met een gerust hart de baan op te gaan.”

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Jonas Cautaerts, innovatiem­anager van Dats 24, bij het nieuwe waterstoft­ankstation in Wilrijk.
FOTO'S PATRICK DE ROO Jonas Cautaerts, innovatiem­anager van Dats 24, bij het nieuwe waterstoft­ankstation in Wilrijk.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium