Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Planckenda­el verwelkomt alweer een moormakiba­by

- SELIM OZCELIK, LUC VAN ACKEREN, HIPPOLIET DEROO, BART VERMEIREN, ANDRE WOLPUT, CINDY RAPPI, PAUL VAN HERCK, EDDY WOLFS, JAN JANSSENS, LUC MAECKELBER­GH, (svd)

Het gekke Westen

Waar zijn we allemaal mee bezig? Ik denk dat de Russen en Chinezen eens goed lachen met ons! Er zijn veel belangrijk­ere dingen dan dit, hoor. Het Westen maakt zich gek door al die woke toestanden.

Polemiek

DEURNE

Werkt averechts

Dit brengt niets bij tot het algemeen welzijn. Er zijn veel grotere problemen, zoals het aanvaarden van de genderkwes­tie door nieuwe gemeenscha­ppen in dit land, die ondertusse­n al quasi 10% van de bevolking uitmaken. Het stokpaardj­e van enkele extremiste­n werkt hier averechts.

GROBBENDON­K

En wat dan in het onderwijs?

Om een kleine minderheid niet tegen de haren in te strijken moeten wij ons aanpassen. Hoe vaak nog? En hoe moet straks het onderwijze­nd personeel worden aangesprok­en, als ‘meneer’ of ‘mevrouw’ niet meer mag?

HERENTALS

Het probleem zit niet in het gebruik van deze nieuwe woorden, maar de reden waarom dit opgelegd wordt. Voor het overgrote deel van de bevolking is het ronduit belachelij­k om op die manier met gender om te gaan. Zelf gebruikte ik al langer deze wijze van communicer­en, maar meer omdat dit een communicat­iestijl is die ik aanhield. ‘Geachte heer/mevrouw’ is voor mij iets dat ik enkel in een sollicitat­iebrief gebruik. Als ze het gewoon van bovenhand hadden opgelegd om een nieuwe communicat­iestijl te hanteren in plaats van te verwijzen naar ‘inclusief’ schrijven, dan was er niets aan de hand geweest en was er geen polemiek gecreëerd.

ANTWERPEN

Gewoon wordt ongewoon

En zo maakt men van en voor een van de kleinste groepen in onze samenlevin­g weer eens het grootste probleem. Het gewone, namelijk iemand aanspreken als ‘mevrouw’ of ‘mijnheer’, wordt op die wijze gedegradee­rd tot het ongewone. Kan Petra De Sutter mij dan eens uitleggen waarom de meerderhei­d van de samenlevin­g moet buigen voor een kleine minderheid? Ach, zelf gebruik ik in mijn briefwisse­ling altijd de aanspreekt­itel ‘Geachte’. Laat ons anders afspreken dat we voortaan allemaal het wat oubollige ‘Lectori salutem’ gebruiken, letterlijk ‘Heil aan de lezer’, ‘Den lezer heil’ of ‘De lezer gegroet’.

TURNHOUT

Betuttelin­g

Alle respect voor ieders zelfbewust­zijn. Echter is men heel het genderincl­usieve debat toch wel wat ver aan het drijven. Bij veel mailinglij­sten kun je toch zelf aangeven hoe je aangesprok­en wilt worden. Voor mij persoonlij­k is dit weer eens een zoveelste betuttelin­g van onze maatschapp­ij.

DE KLINGE

Kwestie van respect

Ik kan er inkomen dat het voor personen die zich niet tot de groep ‘mevrouw’ of ‘mijnheer’ behoren, geen aanspreekt­itel willen. Maar dat zijn de uitzonderi­ngen. Echter, een gepaste aansprekin­g in de com- municatie getuigt ook van respect voor die persoon. Wat is er daar mis mee? Zijn er geen andere prioriteit­en te behandelen bij de federale overheid?

VOSSELAAR

Pluizig babynieuws in Zoo Planckenda­el in Mechelen. Daar is voor de tweede keer in twee jaar tijd een moormaki geboren. Het koppel Kimmie en Oreo kreeg vorig jaar al een dochter, Wifi. “Om te weten of zij een broertje of zusje kreeg, moeten we nog even wachten”, zegt verzorgste­r Elke. “Wie goed kijkt, kan tussen de weelderige rosse pels van moeder Kimmie het kleine donkere kopje ontdekken. Voorlopig is het jong nog zwart, maar ze kunnen tot acht weken na de geboorte van kleur veranderen. Als het zwart blijft, is het een mannetje. Vrouwtjes worden dan weer koperkleur­ig met witte pluimpjes aan de oren. De kleine maki krijgt een naam die begint met een X, zoals alle borelingen in Planckenda­el dit jaar.”

Needle spiking

Bijna dagelijks duiken slachtoffe­rs op die in een menigte (denkelijk) gestoken zijn door een naald, waarna ze onwel werden of flauwviele­n. Bij nader onderzoek in het hospitaal blijkt er vaak niets aan de hand te zijn en wordt in het lichaam niets gevonden dan zou kunnen verwijzen naar

Dat is wel zeer mysterieus. Zouden we hier kunnen spreken van een soort van placebo-effect of moeten we het verder gaan zoeken? Ik vind het in ieder geval vreemd dat experts er geen duidelijk antwoord kunnen op geven. Het is al op zich verschrikk­elijk dat mensen elkaar zo op slinkse wijze de duivel aan kunnen doen. spiking.

TREMELO

Kennedy in Dendermond­e

KALMTHOUT

Frans verbieden in België?

ANTWERPEN needle

Het zal niet voor zoveel ophef zorgen als de uitspraak van president J.F. Kennedy in Berlijn, maar na het bekijken van de Ros Beiaardomm­egang verklaar ik volmondig, als Antwerpena­ar: “Ik ben een Dendermond­enaar!” Zo mooi én ontroerend ...

“Wat zou Frankrijk doen als wij de Franse taal in België zouden verbieden?” vroeg de Russische minister van Buitenland­se Zaken zich af om de militaire invasie van zijn land in Oekraïne te verklaren. Een bizarre verklaring die wij zouden kunnen counteren met een meer evidente vraag: “Wat zouden de Nederlande­rs doen als het Nederlands in België verboden zou worden?” Het antwoord op deze hypothetis­che (lees: onnozele) vragen is vrij simpel. In de eerste plaats zal er druk onderhande­ld worden over deze kwesties. Geven die onderhande­lingen geen resultaat, dan zal er vast en zeker niet militair worden ingegrepen. Geen sprake van een scenario waarbij onze steden meedogenlo­os worden platgegooi­d. Bovendien is het nog echt niet zo lang – amper een eeuw – geleden dat in Vlaanderen het Frans officieel eenzijdig opgelegd was. Het Nederlands werd gedurig gediscrimi­neerd. Is hier een oorlog uit voortgevlo­eid? Neen, er werd gedurende decennia geleidelij­k onderhande­ld met het huidige positieve vreedzame en humane resultaat.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium