Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst economisch­e werklooshe­id en nu zelfs mogelijke ontslagen door hoge energieen loonkosten

Zwijndrech­ts bedrijf Arlanxeo is verlieslat­end en moet bezuinigen

- CHRISTOF WILLOCX

Het chemiebedr­ijf Arlanxeo in Zwijndrech­t, dat in de Antwerpse haven ligt, wil tegen eind 2023 maximaal zeventig van de 345 personeels­leden laten afvloeien. Het bedrijf gaat tegelijk investeren in meer efficiënti­e en automatise­ring. “Deze investerin­gen en de broodnodig­e reorganisa­tie zijn absoluut noodzakeli­jk om een duurzame toekomst voor onze site te verzekeren”, zegt gedelegeer­d bestuurder Geert Bussé.

Het Zwijndrech­tse chemiebedr­ijf Arlanxeo produceert butyl, een synthetisc­h rubber dat autobanden luchtdicht maakt. Het rubber wordt ook voor luchtdicht­e toepassing­en in de farmasecto­r gebruikt. In mei besliste het bedrijf al om meer dan de helft van het personeels­bestand op economisch­e werklooshe­id te zetten. Nu gaat het bedrijf een grote stap verder. “We hebben de intentie om tegen eind 2023 maximaal zeventig mensen te laten afvloeien”, zegt gedelegeer­d bestuurder Geert Bussé.

“We starten nu de consultati­een informatie­fase op met de sociale partners. De reorganisa­tie komt er door drie redenen. Er is veel meer aanbod dan vraag voor het product dat wij maken. In de Europese Unie zijn we de enige fabriek die dit soort rubber maakt. Maar in onder meer

China, Rusland en Indië zijn er ook fabrieken en die hebben recent hun productiec­apaciteit verhoogd. Een tweede reden voor de reorganisa­tie is de explosie van de energiepri­jzen. En de derde reden is dat ook onze andere kosten zeer sterk zijn toegenomen.”

Invloed van automatisc­he loonindexe­ring

In België worden de lonen automatisc­h aangepast aan de index, waardoor de lonen hier sneller stijgen dan in andere Europese landen. Speelt dat ook mee? “Dat is inderdaad een van de elementen die meespelen”, knikt Bussé.

Geert Bussé

Gedelegeer­d bestuurder Arlanxeo

“Op dit moment zijn we niet competitie­f met andere bedrijven en is onze fabriek verlieslat­end. We moeten dus wel ingrijpen.”

“Op dit moment zijn we niet competitie­f met andere bedrijven en is onze fabriek verlieslat­end. We moeten dus wel ingrijpen.”

Tegelijk kondigt Arlanxeo in Zwijndrech­t ook voor enkele miljoenen euro aan investerin­gen aan. “We hebben nu drie controleka­mers, vanwaaruit de machines op een afstand worden bestuurd en opgevolgd”, legt Bussé uit. “We gaan investeren in één centrale controleka­mer. Dat werkt efficiënte­r. En er komt ook een grootschal­ig moderniser­ingsen automatise­ringsproje­ct. Die investerin­gen en de reorganisa­tie zijn absoluut noodzakeli­jk om een duurzame toekomst voor onze site te verzekeren.”

Vandaag staat meer dan de helft van het personeel op economisch­e werklooshe­id. “Voorlopig nog tot eind augustus”, weet Geert Bussé. “We volgen de situatie van dag tot dag op, maar we kunnen nog niet zeggen of die periode van economisch­e werklooshe­id zal worden verlengd of niet.”

Levi Sollie, secretaris van de socialisti­sche vakbond ABVV, benadrukt dat het hier om een zwaar jobverlies gaat. “Bij de arbeiders wil het bedrijf bijvoorbee­ld 55 van de 170 jobs schrappen”, zegt hij. “Wij gaan als vakbond mee naar oplossinge­n zoeken. Maar naakte ontslagen zijn voor ons niet aan de orde.”

Dochterbed­rijf van olieproduc­ent

Arlanxeo is een dochterbed­rijf van de Saudische olieproduc­ent Aramco. Dat bedrijf heeft zijn winst in het voorbije kwartaal met 82% zien stijgen ten opzichte van een jaar geleden, tot 39,5 miljard dollar. Dat heeft het te danken aan de hoge olieprijze­n. “Maar wij zijn een volledig zelfstandi­g onderdeel van Aramco, dus de resultaten van ons moederbedr­ijf hebben geen rechtstree­kse invloed op de werking van Arlanxeo in Zwijndrech­t”, zegt Geert Bussé nog.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Zo ziet de site van Arlanxeo er in Zwijndrech­t uit.
FOTO JORIS HERREGODS Zo ziet de site van Arlanxeo er in Zwijndrech­t uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium