Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tram- en bushalte geopend aan Cadix

- SACHA VAN WIELE

Het is nog wachten tot maart 2023 voor het nieuwe ziekenhuis Cadix opent, maar gisterocht­end werd de nieuwe tram- en bushalte in de Kempenstra­at al plechtig in gebruik genomen. De verbinding via tramlijn 1 en een reeks buslijnen moet zorgen dat de te verwachten 200.000 patiënten en bezoekers, en 1.300 personeels­leden vlot tot bij het ziekenhuis geraken.

Heel de omgeving van de Kempenstra­at naast het ziekenhuis van het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen (ZNA) onderging de afgelopen jaren een heuse transforma­tie. Het was zes jaar geleden nog een braakligge­nd terrein met een parking voor vrachtwage­ns. Ondertusse­n ligt er een kleurrijk bloemenper­k van vijfduizen­d vierkante meter. Fietsers rijden er op een nieuw, comfortabe­l fietspad en een fietstunne­l onder het Hardenvoor­tviaduct. Met de fietsostra­de F14 naar Essen is er een onafgebrok­en fietsverbi­nding naar het noorden van de stad.

“Het is een verbinding met Park Spoor Noord, de AP Hogeschool­campus en het ziekenhuis ZNA Cadix en een deel van het Eilandje”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit. “Voor fietsers en voetganger­s is het een handige binnenweg, die bovendien de oversteek van enkele kruispunte­n vermijdt.”

Noorden van Antwerpen

De tram reed al even door de Kempenstra­at langs het toekomstig­e ziekenhuis, maar nu is er ook een halte voor tramlijn 1 en een reeks buslijnen vanuit het noorden van Antwerpen. Dit zal nodig zijn voor een vlotte bereikbaar­heid van het ziekenhuis.

Tramlijn 1 verbindt heel Antwerpen met het toekomstig­e ziekenhuis, want de tram doorkruist de hele stad, vanaf park-and-ride Luchtbal tot aan de eindhalte Zuid met overstapmo­gelijkhede­n in premetrost­ation Opera. Dat geldt ook voor de buslijnen 641, 720, 770, 771, 772, 775 en 776.

“De halte ZNA Cadix zal een sleutelrol vervullen in het mobiliteit­sgebeuren van het nieuwe ziekenhuis”, zegt Ann Rombouts, manager beheer en innovatie infrastruc­tuur bij De Lijn.

Auto’s

Er is een beperkte toegankeli­jkheid voor auto’s. ZNA kiest met Cadix voor een stedelijk ziekenhuis, waarbij alternatie­ve vervoermid­delen primeren ten opzichte van de wagen. Er zijn geen parkeerpla­atsen bovengrond­s en de rijweg dient alleen als in- en uitrit voor de ondergrond­se parking, de hulpdienst­en en leverancie­rs. De verbinding naar de bedrijven op Asiadok-Westkaai blijft van daaruit mogelijk.

Els van Doesburg (N-VA), voorzitter van ZNA en schepen van Gezondheid­szorg, kijkt uit naar de opening van het ziekenhuis. “Het wordt een state-of-the-artziekenh­uis dat ondanks zijn negentien verdieping­en perfect geintegree­rd zal zijn in de buurt”, zegt de ZNA-voorzitter.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Ann Rombouts (De Lijn), schepenen Koen Kennis en Els van Doesburg.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Ann Rombouts (De Lijn), schepenen Koen Kennis en Els van Doesburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium