Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vleeshuis organiseer­t beiaardcon­certen in juli

- (svo)

Na een pauze van drie jaar kan je opnieuw gaan luisteren naar de beiaardcon­certen in Antwerpen. Die worden tijdens de zomermaand­en opnieuw door het Museum Vleeshuis georganise­erd vanop de “hoogte jukebox van de stad”. De klokken van de kathedraal waren de voorbije jaren ingepakt voor restaurati­e. Die restaurati­e is nog niet helemaal afgerond, maar de klokken zijn intussen uitgepakt en nagekeken.

de beiaardcon­certen knopen we met een lange traditie aan”, zegt schepen van Cultuur

Nabilla Ait Daoud (N-VA). “De beiaardkun­st, die haar wortels heeft in het Antwerpen van de vijftiende eeuw, leeft tot vandaag voort. De typische klanken van de klokken zorgen voor beleving en verbinding, op de pleintjes en straten in de historisch­e binnenstad.”

“2022 is voor beiaardier­s ook om een andere reden een feestelijk jaar”, laat het museum weten. Het is 250 jaar geleden dat de Antwerpse stadsbeiaa­rdier Joannes de Gruijtters overleed. “Joannes de Gruijtters (1709-1772) is vooral bekend omwille van zijn beiaardboe­k waarin 194 partitu“Met ren staan. Stadsbeiaa­rdiers Liesbeth Janssens en Koen Van Assche vieren De Gruijtters door elke week enkele pareltjes uit zijn boek te spelen.”

Als je eens wil gaan luisteren op een rustig plekje, dan kan je een zitplaats reserveren op het Schoon Verdiep van het zopas gerestaure­erde stadhuis. Vanaf 4 juli worden de klokken opnieuw ’s middags bespeeld en er komen ook opnieuw maandagavo­ndconcerte­n van 20 tot 21u. Luisteraar­s kunnen via de website van Museum Vleeshuis verzoeknum­mers doorsturen.

iwww.museumvlee­shuis.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Beiaardcon­cert in Antwerpen.
FOTO JORIS HERREGODS Beiaardcon­cert in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium