Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inter Turku wie, FC Drita waar?

- HANNES VAN GAEL

De winnaar van het duel tussen het Finse Inter Turku en FC Drita uit Kosovo wordt de eerste officiële tegenstand­er van het nieuwe seizoen van Antwerp. Op donderdag 21 juli werkt de Great Old de heenmatch van de tweede voorronde van de Conference League af op de Bosuil, de return in het buitenland volgt dan een week later.

Op 7 en 14 juli bepalen Inter Turku en FC Drita onderling wie het vervolgens tegen Antwerp mag opnemen. Nog nooit gehoord van die ploegen, zeg je? Begrijpeli­jk. De opgetelde Europese coëfficiën­t van Inter Turku (3.000) en FC Drita (5.000) komt maar net boven de helft uit van die van Antwerp (14.500).

Net geen stunt tegen Feyenoord

Toch zijn ze op de Bosuil maar beter gewaarschu­wd. Vraag maar aan Feyenoord. De latere finalist van de allereerst­e Conference League liet zich een jaar geleden in de tweede voorronde bijna ringeloren door FC Drita. In het kleine Kosovaarse stadje Gjilan bleven de Rotterdamm­ers op een brilscore steken. Geen fijn debuut voor coach Arne Slot, die de voetbaldwe­rg liever in de heenmatch al tegen het canvas had geslagen. Bij de thuisfans viel het gelijkspel anders wel in de smaak. Ze lieten zich tijdens de match opmerken door de naam van Ajax - de eeuwige rivaal van Feyenoord - te scanderen. Benieuwd of de Kosovaarse fans hun huiswerk goed gemaakt hebben en er op 28 juli - áls Drita doorstoot - “Beerschot” zal weerklinke­n in het Gjilan City Stadion. Feyenoord, dat Cyriel Dessers toen nog niet had gehuurd van Genk, keek in de terugmatch lang tegen een 1-2-achterstan­d aan. Pas in de negentigst­e minuut slaakte de Kuip een zucht van opluchting.

Net niet dus in Europa voor Drita, en dat werd het ook in de competitie en in de beker. De Kosovaren werden in de bekerfinal­e geklopt door het nummer vier en in de competitie strandde het op de tweede plaats met een straatleng­te achterstan­d op de kampioen.

Met slechts 25 tegengoals en

18 op 36 competitie­wedstrijde­n clean sheets incasseerd­e het wel het minst aantal doelpunten. De marktwaard­e van de Kosovaarse club 3,88 miljoen euro volgens het gespeciali­seerde - valt in het niets in vergelijki­ng met die van Antwerp (59,55 miljoen). De clubnaam Drita komt van het Albanese woord voor licht. Als er Antwerpfan­s ondanks het verbod op bezoekende fans toch zouden afreizen naar Gjilan, wordt het opletten geblazen voor de verlichte denkers van

Transferma­rkt

Intelektua­lët,

de harde kern van de club. Naar bekende spelers moeten we niet zoeken. Een bekende supporter hebben ze wel, want Zwitsers internatio­nal Xherdan Shaqiri is fan van de club uit zijn geboortest­ad.

Van vierde naar hoogste afdeling in vier jaar

Of wordt het Inter Turku? Wie de Finse spelers uit het hoofd heeft geblokt voor België - Finland op EURO 2020, zal in juli geen gezichten herkennen als Inter Turku het tegen Antwerp opneemt - áls ze de confrontat­ie met Drita overleven uiteraard. De beste Finnen verdienen hun brood namelijk in het buitenland. In tegenstell­ing tot Drita heeft Turku wel een verleden tegen Belgische clubs. In 2010 kregen ze over twee matchen een 8-3-pandoering aangesmeer­d van Racing Genk, helemaal in het begin van hun kampioenen­jaar. Marvin Ogunjimi en Jelle Vossen waren toen nog een koningskop­pel in wording. Turku is trouwens ook de stad waar Thibaut Courtois zijn allereerst­e Europese wedstrijd keepte.

Inter zag het levenslich­t exact 110 jaar later dan Antwerp FC. Ondernemer Alfons Hakans richtte de club naar verluidt op omdat zijn zoon door alle voetbalclu­bs in Turku geweigerd werd. Havenbedri­jf Hakans is nog altijd de shirtspons­or van Inter.

(blauw-zwart) knokte zich vervolgens in amper vier jaar tijd van het vierde naar het hoogste niveau in Finland. De club speelt sinds 1999 onafgebrok­en in eerste klasse, kroonde zich in 2008 tot landskampi­oen en won tweemaal de Finse beker. Vorig jaar werd Inter vierde in de competitie. Het vormpeil van Turku zal in juli makkelijke­r in te schatten zijn dan dat van Drita, want de Finnen spelen in een zomercompe­titie. Inter begon op 2 april aan de en kende met 14 op 30 geen te beste start.

Sinimustat

Veikkausli­iga

al

 ?? FOTO BELGA FOTO BELGA ?? FC Drita valt niet te onderschat­ten. Een jaar geleden werd Feyenoord, de latere finalist van de Conference League, zelfs bijna uitgeschak­eld door de Kosovaren.
In de zomer van 2010 speelde het Finse Inter Turku tegen Genk. Voor de piepjonge Thibaut Courtois (links op de foto) was dat zijn allereerst­e Europese wedstrijd ooit.
FOTO BELGA FOTO BELGA FC Drita valt niet te onderschat­ten. Een jaar geleden werd Feyenoord, de latere finalist van de Conference League, zelfs bijna uitgeschak­eld door de Kosovaren. In de zomer van 2010 speelde het Finse Inter Turku tegen Genk. Voor de piepjonge Thibaut Courtois (links op de foto) was dat zijn allereerst­e Europese wedstrijd ooit.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium