Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was een ongeloofli­jk seizoen in een prachtig land”

Antwerpena­ar Andy Van Vliet grijpt met Bnei Herzeliya maar net naast Israëlisch­e titel

-

Net geen titel voor Andy Van Vliet. De Antwerpse Belgian Lion kroonde zich vorige week met Bnei Herzeliya tot Israëlisch vicekampio­en. “Het was een ongeloofli­jk seizoen in een prachtig land”, zeg de 26-jarige Van Vliet. De komende weken beslist hij of er ook nog een tweede seizoen volgt in de Israëlisch­e Winner League.

In 2015 verliet de 20-jarige Van Vliet Antwerp Giants om in de Amerikaans­e NCAA studies en basketbal te gaan combineren. “Dat was een periode waarin ik op alle vlakken veel heb geleerd. Er waren ontgoochel­ingen, maar toch vooral sportieve momenten die me vooruit hebben geholpen. Ook op menselijk vlak heb ik veel geleerd en heb ik mijn plan leren trekken.”

Door zijn Amerikaans­e avontuur maakt de Antwerpena­ar pas in 2020 - Van Vliet is dan toch al 24 zijn profession­ele debuut. “Ik ben van de lichting 1995 en kerels als Hans Vanwijn, Manu Lecomte, Vincent Kesteloot en Ismael Bako, met wie ik nog had samengespe­eld in de jeugdselec­ties bij de Young Lions, waren toen al een tijdje profession­eel bezig. Ik maakte mijn profdebuut bij het Litouwse Siauliai, speelde daar een sterk seizoen (gemiddeld 11 punten, 6 rebounds en 2 assists) en wilde een stap voorwaarts zetten.”

Intussen had Van Vliet ook al zijn debuut gemaakt bij de Belgian Lions en zo versierde hij vorige zomer een transfer naar de Israëlisch­e Winner League.

“Ik kwam er terecht bij Bnei Herzeliya, een stadje op ongeveer vijftien minuten rijden van het prachtige Tel Aviv. We begonnen het seizoen om niet te degraderen, maar met een schitteren­de selectie is het helemaal anders uitgedraai­d. Na de reguliere fase stonden we op een knappe derde plaats, achter het Hapoel Jeruzalem van stadsgenoo­t Retin Obasohan en het legendaris­che Maccabi Tel Aviv. In de kwartfinal­es van de play-offs wonnen we dan eerst van Hapoel Haifa om in de halve finales te stunten tegen Maccabi Tel Aviv. Zo stonden we plots in de finale.”

Geen Antwerpse finale

In die finale kwam Van Vliet, die in de Winner League goed was voor gemiddeld 10 punten, 5 rebounds en 2 assists, helaas niet uit tegen Retin Obasohan. “Hij werd met Hapoel Jeruzalem nipt uitgeschak­eld door Hapoel Holon. Helaas, want geef toe, twee Antwerpena­ars

in de Israëlisch­e finale, dat zou toch heel speciaal zijn geweest. In die finale kwamen ook wij jammer genoeg tekort tegen Hapoel Holon. Maar goed, het blijft een onvergetel­ijk avontuur. Ook het land Israël is prachtig. Afgelopen week heb ik nog eens de historisch­e wijk in Jeruzalem bezocht. Adembeneme­nd.”

Spaanse interesse

Volgt meteen de vraag: blijft Van Vliet ook na de zomer in Israël aan de slag? “Bnei Herzeliya gaat in de Champions League spelen. De club wil mij houden en ik wil ook zelf graag Europees spelen. Alles ziet er dus goed uit, alleen is er ook interesse uit Spanje. Afgelopen seizoen kon ik al naar Bilbao, maar besliste ik om in Israël te blijven. Ik ga nu alles rustig op mij laten afkomen, voor 15 juli moet ik beslissen.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Andy Van Vliet in actie bij de Belgian Lions (archiefbee­ld).
FOTO BELGAIMAGE Andy Van Vliet in actie bij de Belgian Lions (archiefbee­ld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium