Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandalen steken bijenhotel in gemeentepa­rk in brand

- NEEL VERMEIREN

Het bijenhotel, dat op het grote gras- en bloemenvel­d voor het gemeentehu­is staat, is door onbekenden in brand gestoken. Op sociale media wordt met ontzetting gereageerd.

“Wie, in godsnaam, steekt zoiets in brand”, vraagt raadslid Sus Vissers (CD&V) zich af. Hij was tot einde 2021 schepen van Milieu en ijverde om van Wuustwezel een bijvriende­lijke gemeente te maken. “Bijzonder spijtig dat iemand, om het even wie, dit educatief bijenhotel vernielt. Leerlingen van buso Berkenbeek maakten een reeks mooie bijenhotel­letjes. Urenlange arbeid van jongeren gaat op deze manier verloren. Een zinloze daad van agressie.”

Ook op sociale media wordt verontwaar­digd gereageerd. “Hoe zielig dat je een bijenhotel in de fik steekt. Deze respectloz­e daders hebben totaal geen begrip voor de natuur. Als je je verveelt, zijn er zoveel leuke dingen om te doen. Zo’n hotel, zo nuttig voor de natuur, snappen die daders dat niet? Ik noem dit dierenbeul­en”, is een bloemlezin­g uit de vele reacties.

Een jongedame heeft ook een voorstel. “Als die daders ontmaskerd worden, verplicht hen dan om een cursus te volgen over het nut van bijen voor de mensheid. Ze zullen dan wel anders piepen.”

Bijenchart­er

Het gemeentebe­stuur onderteken­de het bijenchart­er van de Vlaamse Imkersbond. “De gemeente engageert zich om maatregele­n te nemen om het bijenvolk beter te beschermen”, weet Sus Vissers. Raadslid Carrera Neefs (onafhankel­ijke) stelde voor om in alle wijken een bijenhotel te plaatsen en Berkenbeek deze hotels te laten maken. Het voorstel werd door de gemeentera­ad goedgekeur­d.

“We hebben afgelopen maanden vier bijenhotel­s ‘bij’ geplaatst in het gemeentepa­rk, sportpark Kochse goed, sportpark De Dorens en aan de kapel in Braken”, vult schepen van Milieu

Pieter Cools (CD&V) aan. “Verder trachten we onze gemeente ook bijvriende­lijk te maken door verschille­nde soorten bomen, bloemen en onderbepla­ntingen aan te planten, om op deze manier de biodiversi­teit te verhogen. Door op onze grasperken een extensief beheer toe te passen en verder fragmentar­isch – dat is delen overlaten aan de natuur – te werk te gaan, geven we voldoende ruimte aan de bloemen die zorgen voor nectar en stuifmeel voor onze bijen. Verder passen we ook een ecologisch bermbeheer toe op vierhonder­d kilometer bermen. Op enkele braakligge­nde stukken grond en plantvakke­n hebben we afgelopen jaar ook

geplant, in de volksmond afrikaantj­e of stinkertje genoemd. Die zijn goed als bodemverbe­teraar maar zeker ook voor onze bijen. We zullen het bijenhotel in het park zo vlug mogelijk herstellen. Hopelijk blijft dit bij dit ene geval.”

De daad van brandstich­ting wordt dan ook in vele kringen erg betreurd. tagetes

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? De leerlingen van buso Berkenbeek hebben hard gewerkt aan de hotelletje­s.
FOTO NEEL VERMEIREN De leerlingen van buso Berkenbeek hebben hard gewerkt aan de hotelletje­s.
 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Een brandstich­ting door onbekenden beschadigd­e het bijenhotel in het park.
FOTO NEEL VERMEIREN Een brandstich­ting door onbekenden beschadigd­e het bijenhotel in het park.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium