Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘VLAANDEREN VAKANTIELA­ND’ Laura Govaerts en William Boeva ontdekken opvallende plekjes in Mechelen.

-

staat zaterdag volledig in het teken van Mechelen. Presentatr­ice Laura Govaerts (27) gaat er met haar gast William Boeva op verkenning. “Vooral die trip in een legerjeep vonden we de moeite”, blikt Laura terug.

Vlaanderen Vakantiela­nd

is sowieso een mooie stad met een rijke geschieden­is”, vertelt Laura. “Ik kom er niet zo vaak over de vloer, dus dankzij de opnames leerde ik veel nieuwe dingen kennen.” Laura en William genoten tijdens de opnames op 28 mei van drie uiteenlope­nde activiteit­en. Zaterdag krijgt de kijker te zien wat er zoal te beleven valt in de stad van de Maneblusse­rs.

Zoals de erfgoedwan­deling in het spoor van Margaretha van Oostenrijk. Zij was één van de belangrijk­ste figuren uit de Mechelse geschieden­is. Haar woonpaleis was het Hof van Savoye in de Keizerstra­at. “Ze zorgde ervoor dat Mechelen in de 16e eeuw enorm in bloei was. Mechelen was toen zelfs de hoofdstad van de Nederlande­n. De wandeling ging langs alle belangrijk­e geschiedku­ndige gebouwen in Mechelen, waaronder de Sint-Pieters-en-Pauluskerk aan de Veemarkt en Het Groen Waterke, een idyllisch stukje Mechelen.”

V-bommen

Na de wandeltoch­t volgt er voor het duo een schietspel­letje in de virtuele wereld van VR Base. “Je zit in een totaal andere wereld. Je doet ook de meest bizarre dingen omdat het lijkt dat men op je aan het schieten is. Soms zochten we zelfs dekking. Terwijl er in werke“Mechelen lijkheid helemaal niets gebeurde. We waren compleet buiten adem.”

De tofste activiteit was de zogeheten Warbirdrou­te in Leest, waar je met een echte legerjeep langs plekken rijdt waar tijdens de Tweede Wereldoorl­og V-bommen en vliegtuige­n zijn neergekome­n. “Ik vond dat indrukwekk­end, des te meer omdat de gids zo gepassione­erd over het onderwerp kon praten. Hij had foto‘s bij en kon ook persoonlij­ke verhalen vertellen van mensen die er destijds hadden gewoond. Ik vond het ook interessan­t omdat je Mechelen niet meteen associeert met oorlog.”

In de rubriek beklimt Soe Nsuki de Sint-Romboutsto­ren. “Normaal gezien hadden we dat zelf gedaan. Maar die is helaas niet rolstoelto­egankelijk, wat het moeilijk maakt voor William. Hij kan

Soegesties weliswaar stappen, maar slechts eventjes. Lange afstanden zijn voor hem absoluut niet haalbaar. Ik weet dat er een inhaalbewe­ging bezig is in dergelijke oude gebouwen om ervoor te zorgen dat iedereen binnen kan, maar op dat vlak is er nog een lange weg af te leggen”, aldus Laura.

Zie je zaterdag ook nog op tv: een workshop bierbrouwe­n in de Batteliek, een tot microbrouw­erij herbestemd­e kerk in Battel, én een bezoek aan de wintertuin van het Ursulineni­nstituut.

iVlaandere­n Vakantiela­nd, om 18.40u

Eén, zaterdag

 ?? FOTO © VRT ?? William en Laura rijden met een echte legerjeep in Leest langs plaatsen waar tijdens de Tweede Wereldoorl­og V-bommen en vliegtuige­n zijn neergekome­n.
FOTO © VRT William en Laura rijden met een echte legerjeep in Leest langs plaatsen waar tijdens de Tweede Wereldoorl­og V-bommen en vliegtuige­n zijn neergekome­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium