Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stad steekt kop in het zand voor fraude met arbeiders”

- (kvh)

Maartje De Schutter

Secretaris ABVV

“Sinds het voorval vorig jaar vielen er nog minstens 26 dodelijke slachtoffe­rs. Er is iets structuree­ls mis met de bouwsector.”

Vakbonden ABVV en ACV houden vanochtend een eigen herdenking­smoment voor de slachtoffe­rs van het ingestorte schoolgebo­uw op Nieuw Zuid in Antwerpen. Ze doen dat kort voor het herdenking­smoment dat de stad organiseer­t. “De stad steekt al jaren zijn kop in het zand voor sociale dumping en frauduleuz­e onderaanne­mers. Dat moet stoppen”, zegt Maartje De Schutter van ABVV.

De stad is niet ingegaan op het verzoek van de vakbonden om op de plek van het ingestorte schoolgebo­uw een monument te plaatsen ter ere van de bouwvakker­s. “In aanwezighe­id van enkele bouwvakker­s die de ramp hebben overleefd, houden wij ons eigen herdenking­smoment”, zegt Maartje De Schutter, secretaris van ABVV. “We zullen ook een monument onthullen waarmee we ode brengen aan de bouwvakker­s. We hebben een kunstenaar een beeld laten maken, maar van de stad hebben we geen toelating gekregen om het een definitiev­e plek te geven. Volgens de stad is een monument nog niet aan de orde en heeft de site nog geen eindbestem­ming gekregen.”

Symbolisch

Ondanks het ontbreken van een toelating blijven de vakbonden ijveren voor een permanent monument. “Dit is symbolisch heel belangrijk ter nagedachte­nis van de slachtoffe­rs die vorig jaar zijn gevallen, maar ook voor de slachtoffe­rs die nog zullen vallen. Sinds het voorval vorig jaar vielen er nog minstens 26 dodelijke slachtoffe­rs. Cijfers die aantonen dat er iets structuree­ls mis is met de bouwsector. De ramp op Nieuw Zuid was geen toevallige samenloop van omstandigh­eden, maar een gevolg van de sociale dumpingpra­ktijken van de lange keten van frauduleuz­e onderaanne­mers die de sociale wetten niet toepassen of omzeilen. We vragen de stad al jaren om daartegen op te treden.”

De ABVV-secretaris vindt het heel vreemd dat de stabilitei­tsprobleme­n die aan de hoofdaanne­mer zijn gemeld niet zijn doorgestro­omd naar de stad. “Het onderzoek zal moeten uitwijzen of dat klopt en hoe dat dan kan”, zegt Maartje De Schutter. “Het is vreemd dat de stad, die verantwoor­delijk is, zo’n groot project niet beter opvolgt. De louche praktijken van onderaanne­mers die gedetachee­rde buitenland­se werknemers en zelfstandi­gen – dikwijls schijnzelf­standigen – op werven inschakele­n, zijn niet nieuw. De arbeiders werken tegen een slechte verloning, met valse sociale documenten, zonder sociale beschermin­g en in onveilige omstandigh­eden. Al in 2016 hebben we aangeteken­de brieven naar de stad gestuurd en gevraagd om een charter te onderteken­en tegen die sociale dumpingpra­ktijken op werven van de stad. In tegenstell­ing tot Beveren en Oostende is Antwerpen niet bereid dat charter te onderteken­en omdat er volgens het stadsbestu­ur al genoeg wordt ondernomen tegen sociale fraude.”

Familie van de slachtoffe­rs

Het charter tegen sociale dumping houdt een gedragscod­e in waarbij abnormaal lage offertes worden uitgeslote­n, aannemers en onderaanne­mers worden verplicht de sociale wetten en cao’s na te leven en er ook een uitwisseli­ngsplatfor­m komt van informatie tussen de inspectie en de politiedie­nsten. “Zo’n charter is natuurlijk niet genoeg, ook op federaal niveau moeten er stappen worden gezet”, zegt De Schutter. “De onderbeman­de inspectied­ienst moet dringend versterkt worden en er moet een wettelijke beperking komen op de keten van onderaanne­mers.”

Een goed uur na de herdenking van de vakbonden houdt de stad dus ook een herdenking­smoment, met de inhuldigin­g van een herdenking­smonument en -boom. Behalve burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA) en schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) zullen ook de families van de slachtoffe­rs aanwezig zijn.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium