Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse ouders willen school starten in Boomse kerk

Dochter staat op lange wachtlijst en Tamara (48) en Sven (49) kregen gebouw eerder al in erfpacht

- JEF WIJCKMANS

Het dochtertje Oa van Tamara Nolens en Sven Van de Velde moet volgend schooljaar naar de middelbare school voor buitengewo­on onderwijs. Maar verder dan een plaatsje op wachtlijst­en geraakt ze niet. Het zorgt ervoor dat de ouders het heft in handen nemen. Hun doel is om in een leegstaand­e kerk in Boom zelf met een schooltje te starten.

De 14-jarige dochter van Tamara Nolens (48) en Sven Van de Velde (49) uit Antwerpen moet volgend schooljaar naar het Buitengewo­on Secundair Onderwijs (BuSO) overstappe­n. Maar als leerling met een mentale beperking OV1 type 2 is voor haar nergens een plaats te vinden.

“Oa functionee­rt als een kind van vier”, zegt Tamara. “Haar tijd in de lagere school van Ritmica zit erop, ze in september naar het middelbaar onderwijs moet. We hebben al naar veel scholen geweest, maar nergens kunnen we met haar terecht. Ze kunnen haar alleen op de wachtlijst plaatsen.”

Dat is het geval in Katarinaho­f in het centrum van Antwerpen en De Ark in Antwerpen-Noord. Maar de hoop dat daar in september een plaats vrijkomt, is erg klein. In onze provincie staan volgens Tamara zevenhonde­rd kinderen op de wachtlijst. De enige oplossing die de ouders van Oa zien, is zelf met een school voor hun dochter te beginnen.

Bakatalier

“We zijn allebei erg sociaal ingesteld en hadden eerder het idee om met een bakatelier voor jongeren met een beperking te starten”, zegt Sven. “Er bestaat een initiatief onder de naam Helpende Handjes, waarbij door hen koekjes voor het goede doel worden gebakken. We hadden onder meer een gesprek met bisschop

Johan Bonny en via het bisdom kwamen we voor een locatie hiervoor in Boom terecht.”

Na de onderhande­lingen met de verantwoor­delijke van de overkoepel­ende kerkgemeen­schap Sint-Franciscus, kregen ze de Sint-Catharinak­erk in Boom voor vijftig jaar in erfpacht, voor een symbolisch­e euro. Toen bleek dat voor Oa geen plaats in school is, kwam het idee bij haar ouders op om het kerkgebouw voor onderwijs te gebruiken en de plannen voor het bakatelier op te bergen.

Tamara en Sven trokken met het voorstel naar het kabinet van mimeentebe­stuur.

Tamara Nolens

nister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), provincieg­ouverneur Cathy Berckx en het Boomse geOveral werden ze vriendelij­k en begripvol ontvangen. Maar de realisatie blijkt moeilijker dan gehoopt.

“Zelf een school inrichten kunnen en mogen we wettelijk niet”, gaat Tamara verder. “We moeten een bestaande school bereid vinden om de kerk als bijkomende locatie voor hen te gebruiken. Onderhande­lingen met veel andere scholen voor het buitengewo­on onderwijs liepen om verschille­nde redenen spaak. Momenteel hebben we met De Regenboog uit Lier toch een beetje hoop dat het alsnog lukt.”

Moeder van 14-jarige Oa

“We moeten een bestaande school bereid vinden om de kerk als bijkomende locatie te gebruiken.”

Klas voor negen leerlingen

Rest uiteraard nog de verbouwing en inrichting van het interieur van de kerk. Daarvoor is naast geld ook tijd nodig. “We willen met een aantal andere ouders een klas voor negen leerlingen uitbouwen”, zegt Sven. “De financiële steun zouden we via het ministerie wel krijgen. Maar als we in september willen starten, moeten we in de buurt van de Boomse kerk een oplossing vinden. Als het niet kan in een zaaltje, dan zal het in een container zijn. We zijn vastberade­n om hier door te zetten.”

 ?? FOTO'S JW ?? Tamara en Sven in de Sint-Catharinak­erk, die ze voor een symbolisch­e euro in handen kregen.
FOTO'S JW Tamara en Sven in de Sint-Catharinak­erk, die ze voor een symbolisch­e euro in handen kregen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium