Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit voelt niet aan als werken”

Medewerker­s zwemvijver Boekenberg zien drukke dagen positief tegemoet

- LAURENS VAN AERT

Het goede weer dwingt Antwerpena­ren ertoe verfrissin­g te zoeken. Heel wat inwoners trekken daarom naar het Boekenberg­park om er te plonsen in de zwemvijver. De medewerker­s staan drukke dagen te wachten, maar ze blijven lachen. “De positivite­it hier werkt besmetteli­jk.”

De afgelopen dagen was het al erg druk aan de vijver in het Boekenberg­park, examens, werk en andere verplichti­ngen ten spijt. “Woensdag werd er meer dan 1.500 keer gezwommen”, vertelt Tania Hofmans, leidinggev­ende van zwemvijver Boekenberg.

De aanhoudend­e hitte brengt niet alleen heel wat Antwerpena­ren op de been, maar ook mensen van buitenaf. Medewerker­s hebben dus hun handen vol, maar klagen allerminst. “Integendee­l, we genieten volop mee. De redders, de terreinopz­ichters en het onderhouds­personeel vormen een uitstekend team en zorgen er samen voor dat mensen een fantastisc­he dag beleven”, zegt redder en teamleader Andrej Novak.

Die dag begint met de uitgestoke­n hand van de medewerker­s ‘on site’. Mohamed Atari is een van hen en wijst bezoekers de weg, beantwoord­t hun vragen en benadrukt de te volgen regels. “Ik doe dit al vijf jaar met plezier. Wij zijn het eerste aanspreekp­unt van de mensen.”

Mohamed verwacht een stormloop de komende dagen. “De warmste dag valt in het weekend, dan gaan we vanaf 12u waarschijn­lijk meteen moeten overschake­len naar blokzwemme­n. Dat betekent 150 zwemmers die een kwartier het water in mogen.”

Diplomatie

Dat leidt af en toe tot wat gemor, maar dat lossen de toezichtho­uders steeds diplomatis­ch op. “Wij doen uiteindeli­jk ook maar onze job. Onze taak is mensen in de rij rustig houden en controlere­n of ze de juiste zwemkledin­g aanhebben. Op die manier kunnen ze zich nog omkleden en worden ze niet geweigerd vlak voor ze het water ingaan.”

Mohamed en zijn collega’s leiden alles in goede banen tot aan de draaipoort­en, daarna nemen de redders aan het water de rol over. “Ons team aan de andere kant doet zijn job geweldig. Dankzij hen kunnen we ons vooral focussen op onze eigen taken: instaan voor de veiligheid en het comfort van de bezoeker”, aldus Andrej.

“De drukte schrikt ons niet af. We beseffen dat iedereen een tandje bij zal moeten steken op het vlak van alertheid. Maar dit zijn de momenten waarop wij het productief­st zijn en echt een meerwaarde kunnen betekenen. We ontvangen mensen met open armen aan het water en krijgen daar vaak een mooie glimlach voor terug, en dat is fantastisc­h. We gaan met plezier extra gefocust te werk.”

Blokzwemme­n

Volgens Novak zijn zwemmers hen daar erg dankbaar voor. “Ik krijg vaak een dankjewel te horen, maar eigenlijk doe ik niets speciaals. Dat is besmetteli­jke positivite­it die voortkomt uit de zaligheid van de omgeving. Die zorgt voor een fantastisc­he sfeer. Vaak voelt het hier dan ook niet echt aan als werken”, glundert de redder.

Ook leidinggev­ende Tania Hofmans heeft er vertrouwen in. “Er is voldoende personeel en we zullen tijdig overschake­len naar blokzwemme­n. Voor de rest voeren we geen extra maatregele­n in. Iedereen is welkom. Tenminste, als ze twee euro hebben voor een locker, aanspannen­de zwemkledin­g dragen en een goed humeur tonen”, voegt Andrej lachend toe.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De toezichtho­uders poseren voor het reglement.
FOTO DIRK KERSTENS De toezichtho­uders poseren voor het reglement.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Teamleider Andrej Novak.
FOTO DIRK KERSTENS Teamleider Andrej Novak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium