Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb respect afgedwonge­n”

Het ‘crossertje’ dat is uitgegroei­d tot kandidaat-ritwinnaar in de Tour

- WERNER BOURLEZ

Hij wordt door Tim Wellens naar voor geschoven als zijn belangrijk­ste tegenstand­er voor de eindzege in de Baloise Belgium Tour en kenners wijzen hem aan als een kandidaatr­itwinnaar in de Tour. Quinten Hermans (26) gaat steeds meer de weg op van Wout van Aert en de ploegen staan in de rij om hem binnen te halen.

“Ik wil zelfs naar het WK in Australië en ga daarna minder crossen rijden.”

Een primeurtje: op vrijdag 1 juli verschijnt de Tourgids als digitale bijlage bij Gazet van Antwerpen en daarin zegt analist Marc Sergeant dat Quinten Hermans wel eens de grote Belgische verrassing kan worden. Dat de Limburger na een tweeweekse hoogtestag­e in Andorra klaar lijkt te zijn voor zijn Tourdebuut bewijst hij de Baloise Belgium Tour. Woensdag was hij in Maarkedal een van de sterkste renners in de wedstrijd, waardoor hij wordt getipt als favoriet voor de eindzege. Gisteren richting Knokke pakte hij zelfs drie seconden bonificati­es mee.

“Veel zal afhangen van hoe de situatie is na de tijdrit, want we hebben met Lorenzo Rota nog een speerpunt in de ploeg”, zegt Hermans. “Ik heb wel getraind op de tijdritfie­ts, maar dat was zo’n beetje tussendoor. Het is een specialisa­tie geworden en niet zo simpel om er in te verbeteren. Aerodynami­sch hebben we wel stappen gezet, ik ben benieuwd. Zaterdag in Durbuy kan dan de apotheose volgen.”

Zijn tweede plaats dit voorjaar in Luik - Bastenaken - Luik, waar hij Wout van Aert klopte in de spurt, bezorgde hem een andere status in het profpeloto­n. Het crossertje kan ook scoren op de weg.

“Ik merk dat ik meer vertrouwen krijg in de ploeg, ze weten dat ik het kan afmaken in een kleinere sprint. Al ben ik ervan overtuigd dat ik daarvoor een zware wedstrijd nodig heb, zoals in Luik. Ik merk ook dat ik meer respect heb afgedwonge­n in het peloton. Jammer genoeg houden ze mij daardoor ook meer in de gaten, dat is de keerzijde van de medaille.”

De Tour moet een nieuw ijkpunt worden.

“Ik kijk er enorm naar uit, maar besef ook dat ik nu zal koersen tegen de wereldtop. Ik ik heb toch twee etappes met stip aangeduid: de zesde rit naar Longwy en twee dagen later in Lausanne. Maar er zijn nog renners die op die punchy aankomsten kunnen scoren. Roglic, Pogacar en Alaphilipp­e bijvoorbee­ld. Dus is het misschien beter om vooral te mikken op een ontsnappin­g.”

Gesprek met Lotto Soudal

Hermans wil zich ook tonen in de Tour om zijn toekomst te verzekeren. Niet dat die in gevaar is.

“Er zijn een paar ploegen die heel geïnteress­eerd zijn. Dat zorgt voor rust. Wat niet wil zeggen dat ik zeker vertrek. Ik heb bij Intermarch­é de ploeg zien veranderen en wat er nu gepresteer­d wordt is toch wel mooi.”

Hij krijgt er ook zijn kans. Drie jaar geleden sprak de Limburger ook met Lotto Soudal en hij stelde meteen zijn eisen: geen knecht worden maar wel mogen meestrijde­n voor de zege.

“Tja, ik ben heel mijn

leven

gewend geweest om in de cross voor eigen rekening te rijden”, zegt Hermans daarover. “In dienst rijden is een vreemd gegeven voor mij, maar ik voel mij er niet te beroerd voor om te helpen, zoals voor Gerben Thijssen in de voorbereid­ing van de sprint. Of zelfs eens water gaan halen voor de ploegmaats. Maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik koersen kan afmaken als ik mijn eigen kans kan gaan.”

Hermans droomt zelfs van het WK in het Australisc­he Wollongong eind september.

“Ik zou er graag bij zien. Uiteraard zal het draaien rond Wout van Aert en Remco Evenepoel, maar ik zal mijn uiterste best doen om hen te helpen. Een selectie zou ik niet afslaan, ook al zou dat gevolgen hebben voor de start van het veldritsei­zoen. Maar ik zal sowieso minder crossen. Ik mik op twintig wedstrijde­n in de winter. Afgelopen winter was enorm druk en nu wil ik meer rustperiod­es inbouwen. Ik ga niet gek meer doen, de weg neemt een steeds belangrijk­ere plaats in.”

“Ik ben heel mijn leven gewend geweest om in de cross voor eigen rekening te rijden. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik koersen kan afmaken als ik mijn eigen kans kan gaan.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium