Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verzamelen en kunst maken gaan samen voor Camiel Van Breedam

Exposities bij Art Partout en in de Erfgoedbib­liotheek

- FrAnk HEIrMAn

Bij Camiel Van Breedam (85) vallen leven en kunst volledig samen. Verzamelde materialen, boeken en werk van collega’s inspireren hem tot tekeningen, collages en assemblage­s. En dat al sinds 1956. Kennismake­n met de wondere wereld van de kunstenaar kan een hele zomer lang bij Art Partout en in de Erfgoedbib­liotheek.

Wie het geluk had de woning van Camiel Van Breedam in Aartselaar te bezoeken, beleefde een bijzondere ervaring. Alle ruimtes zijn volgepakt, maar wel uiterst ordelijk, met werken van zijn hand en die van collega’s die hij bewondert. Daartussen liggen vele boeken. Zijn werkplaats is een nog groter curiosum, een recyclagem­useum waar alle mogelijke gevonden materialen netjes soort bij soort klaar liggen om ooit verwerkt te worden tot een kunstwerk.

In de ban

Gert Junes van galerie Art Partout is al sinds 1988 in de ban van Camiel Van Breedam. Hij leerdee de kunstenaar kennen als lesgever in de afdeling Productont­wikkeling in Antwerpen. Tien jaar later begon hij zijn werk te verzamelen. Nu pas, na herhaaldel­ijk aandringen, kreeg hij Van Breedam zo ver dat hij een expositie bij hem in de galerie wilde opzetten, op voorwaarde dat het geen klassieke presentati­e werd.

De tentoonste­lling werd een soort reconstruc­tie van het huis van Van Breedam, een wonderkabi­net met honderd kunstobjec­ten aan de muren en op kasten, de helft van de kunstenaar zelf, de andere helft van collega’s die hij bewondert en door wie hij zich liet inspireren. Daar horen ook modernisti­sche boeken en tijdschrif­ten bij met intrigeren­de covers.

Loodgieter

“Als je begint te verzamelen, houdt het niet meer op. Je wordt het slachtoffe­r van je interesses”, weet Van Breedam. Als kind werd de man al gefascinee­rd door de enorme hoeveelhei­d materialen die zijn vader als loodgieter in

Boom bij hield. Als beginnend kunstenaar experiment­eerde hij met zink, lood en plamuurlat­jes. . Daar kwam nog een passie voor mooie en inspireren­de boeken bij. Deze werken tikte hij op de kop in antiquaria­ten. Met collega’s ruilde hij graag werk en van voorganger­s probeerde hij iets te kopen dat hem prikkelde.

Bij Art Partout komt dat allemaal samen. Er zijn collages van Paul

Joostens en gravures van Lyonel Feininger, Oskar Schlemmer en Oscar Jespers te zien, naast assemblage­s van Raf Buedts, Guy Maclot en vooral Remo Martini.

“De vriendscha­p met Remo Martini is voor mij belangrijk­er geweest dan het lidmaatsch­ap van G58. In Antwerpen had ik weinig vrienden en mijn deelname aan de exposities van G58 in het Hessenhuis had ik alleen aan kunstcriti­cus Marc Callewaert te danken. De abstractie van G58 had ik zelf al ontdekt, maar de introducti­e in de Brusselse kunstscene maakte me attent op de mogelijkhe­den van het surrealism­e. Martini stimuleerd­e me om objecten en dozen te maken”, zegt Van Breedam

Een cruciale tentoonste­lling was

in 1964 in de galerie-boekhandel

Le retour des choses

baanbreken­de

iCamiel Van Breedam

Kunstenaar en verzamelaa­r

‘‘Als je begint te verzamelen, houdt het niet meer op. Je wordt het slachtoffe­r van je interesses.’’

Saint-Laurent in Brussel. Van Breedam kreeg er samen met Remo Martini, Annie Debie, José Goemaere en de debuterend­e Marcel Broodthaer­s een kamertje ter beschikkin­g om assemblage­s met recyclagem­ateriaal te tonen. Een hommage aan de overleden Paul Joostens zorgde voor een historisch­e omkadering. In Art Partout werd deels gereconstr­ueerd met meerdere werken die er in 1964 ook hingen.

Groeten aan

Groeten aan

Le retour des choses

De expo in Art Partout, die de titel meekreeg, is niet chronologi­sch opgevat, maar beslaat wel de hele carrière van Van Breedam. Rode draad zijn de hommages aan artiesten die Van Breedam bewondert. Te beginnen met een tekening voor Paul Klee uit 1957, gemaakt toen hij nog les van Octave Landuyt kreeg in de opleiding Plastische opvoeding in Gent.

Groeten aan

Erfgoedbib­liotheek

is heel de zomer lang tot 15 september te bezichtige­n. De expositie loop parallel met de presentati­e van veertig boekcollag­es van Camiel Van Breedam in de Nottebohmz­aal in de Erfgoedbib­liotheek. Helaas is die laatste expositie alleen tijdens vaste rondleidin­gen te bekijken en waren de tickets in één week uitverkoch­t. De Erfgoedbib­liotheek is wel vrij te bezoeken tijdens de Museumnach­t op 6 augustus, het Cultuurwee­kend van 27 en 28 augustus en Open Monumenten­dag op 11 september. artpartout.be en conscience­bibliothee­k.be

 ?? FOTO FH ?? Camiel Van Breedam, principiee­l in het rood gekleed, toont zijn werk en collectie bij Art Partout.
FOTO FH Camiel Van Breedam, principiee­l in het rood gekleed, toont zijn werk en collectie bij Art Partout.
 ?? FOTO FH ?? Een reuzenrad van plamuurlat­jes voor Edgard Tytgat.
FOTO FH Een reuzenrad van plamuurlat­jes voor Edgard Tytgat.
 ?? FOTO FH ?? Werk van Camiel.
FOTO FH Werk van Camiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium