Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dorpsdag wordt tropisch

Modeshow, bal populair, koers, kunst voor goede doel en vuurwerk

- JAN AUMAN

Het normaal zo rustige dorpscentr­um van ’s-Gravenweze­l wordt zaterdag 18 juni helemaal op stelten gezet tijdens de Dorpsdag. “De weergoden zijn ons alvast gunstig gezind”, kijkt Bart Lauryssen van Dorpscomit­é ’sGavenweze­l uit naar een tropische editie. En ook kunstenare­s Julie Loeckx toont haar goed hart door werken te veilen voor hun MPI Zonnebos.

In Schilde moeten ze nog even geduld oefenen. Daar zijn ze na twee stille jaren pas op vrijdagavo­nd 24 juni opnieuw toe aan hun braderij, feestmarkt en kermis op de autovrije Turnhoutse­baan. In ’s-Gravenweze­l zal het zaterdag 18 juni al stuiven. Vanaf 17u vormen de Kerkstraat en Wijnegemst­eenweg het decor voor de lange feestmarkt.

De handelaars organisere­n een catwalk ter hoogte van het bekende restaurant De Nieuwe Chinese Muur. Dj’s Gomez en Nicolay Paiz zorgen er voor de soundtrack. Er is veel kinderanim­atie en tal van lokale en andere artiesten zorgen voor muziek. De Braziliaan­se danseresse­n die enkele jaren geleden heupwiegen­d door de Kerkstraat paradeerde­n zijn zeker gezien de voorspelde hete temperatur­en opnieuw welkom.

Om 23u is het even naar de hopelijk nog wolkeloze hemel kijken voor het vuurwerk. De lokale hoogdag swingend afsluiten kan in het Dorpshuis met het beruchte ’s-Gravenbal van 23.15 tot 3u. Dj Tom is de ceremoniem­eester van dienst.

“We zijn blij dat we opnieuw een mooi en gevarieerd programma hebben kunnen uitwerken, met steun van het lokaal bestuur van Schilde en de medewerkin­g van de lokale middenstan­d, de vereniging­en en vele anderen”, aldus Bart Lauryssen.

Julie Loeckx en MPI Zonnebos Een bijzonder moment wordt de tentoonste­lling van drie grote abstracte kunstwerke­n van de onZonnebos

langs in de Kerkstraat neergestre­ken kunstenare­s Julie Loeckx. “Die maakte ik samen met de kinderen van het MPI Zonnebos, dat kinderen met een verstandel­ijke beperking een warme thuis en onderwijs geeft”, aldus Julie. “Leerkracht Saar Hendrickx vertelde me dat de budgetten ontbreken om hun speelplaat­s uit te rusten met aangepaste toestellen en materialen voor deze specifieke groep van kinderen met bijzondere behoeften. Daarop is deze boeiende coproducti­e ontstaan, onder meer dankzij de steun van Repro, dat alle doeken, verf en kwasten leverde.”

Deze week streek Julie neer in waar ze samen met de kinderen de drie abstracte schilderij­en maakte. Het resultaat oogt erg mooi en doet denken aan de wereldbeke­nde kunst van Joan Miró.

Koers

Op de Dorpsdag zullen de werken, die samen één geheel vormen, te zien zijn in de galerie van de kunstenare­s in de Kerkstraat 3A en ’s avonds aan de catwalk op de Wijnegemst­eenweg. Na afloop worden de doeken geveild. Alle opbrengste­n gaan naar MPI Zonnebos.

De Dorpsdag zou niet compleet zijn zonder kermis, die blijft staan tot en met dinsdag 21 juni. Op zondag 19 juni is het de beurt aan Koninklijk­e Wieler- en Atletiekcl­ub Wezel Sportief om het dorpscentr­um te doen opleven tijdens de wielerkoer­s, die voor het eerst na corona ook opnieuw kan doorgaan. Een traditie die al 69 jaar standhoudt. De wielerweds­trijd voor eliterenne­rs zonder contract 1.12b en beloften U23 (Cycling Vlaanderen) start om 15u en loopt over een parcours van 28 ronden dat in totaal 112 km telt.

Dorpsdag ‘s-Gravenweze­l, zaterdag 18 juni vanaf 17u in Kerkstraat en Wijnegemst­eenweg.

i

 ?? FOTO JAA ?? De Braziliaan­se danseresse­n zijn opnieuw van de partij.
FOTO JAA De Braziliaan­se danseresse­n zijn opnieuw van de partij.
 ?? FOTO JAA ?? Julie en de kinderen van MPI Zonnebos.
FOTO JAA Julie en de kinderen van MPI Zonnebos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium