Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlucht naar de verkoeling

-

Met temperatur­en die fluks richting de 35 graden klimmen, wordt zaterdag wellicht de heetste dag van het jaar tot nu toe. Temperatur­en die doen snakken naar verkoeling. Recreatied­omeinen, zwemvijver­s en openluchtz­wembaden in de provincie bereiden zich voor op een stormloop. Binnenspee­ltuinen en bioscopen zijn dan weer blij dat het kwik zondag weer zal zakken.

Opblaaszwe­mbadjes voor in de eigen tuin vliegen de deuren van winkels en webshops uit, maar heel wat mensen zullen zaterdag toch verfrissin­g opzoeken in waterplass­en buitenshui­s. Zij gaan dus goede zaken doen. Maar in recreatied­omein De Lilse Bergen in Gierle (Lille) balen ze. “We hebben een beetje pech”, zegt directeur

Bart Verheyen

Directeur De Lilse Bergen

Bart Verheyen. “De opbouw van het Sunrise Festival begint, waardoor morgen (zaterdag, red.) een groot deel van ons strand zal ingenomen worden. Alleen de speeltuin, de plonsvijve­r, Klein Strand en de waterglijb­aan zullen toegankeli­jk zijn.”daardoor zal de capaciteit er de komende dagen drastisch teruggesch­roefd worden, tot maximaal tweeduizen­d bezoekers. “De tickets in voorverkoo­p vliegen de deur uit en we verwachten dat we in de loop van de dag (vrijdag, red.) uitverkoch­t zullen zijn. Wie morgen voor de deur staat zonder ticket, is er dus aan voor de moeite.”

“Wie morgen voor de deur staat zonder ticket, komt er niet meer in.”

Drinkwater­punten

Het Kempense recreatied­omein is wel goed voorbereid op de tropische temperatur­en. “We doen geen speciale waterbedel­ing, maar op het domein zijn sowieso voldoende drinkwater­punten. En ook de horeca zal een versnellin­g hoger schakelen”, zegt directeur Verheyen. Veel bezoekers betekent ook dat er extra redders no

dig zijn. “We hebben altijd een pool van redders die oproepbaar zijn voor drukke dagen als morgen.” Aan incidenten verwacht het recreatieg­ebied zich niet. “Die problemati­ek heeft zich hier nog nooit echt gesteld.”

Ook in Zilvermeer in Mol bereiden ze zich voor op een (kinder)festival dat op donderdag 23 juni het domein zal inpalmen, Pennenzakk­enrock. In tegenstell­ing tot De Lilse Bergen zullen de zwemplas en randactivi­teiten volledig toegankeli­jk blijven. “We kunnen maximaal zevenduize­nd bezoekers ontvangen en zien dat er nu al meer dan duizend tickets in voorverkoo­p zijn verkocht”, zegt directeur Igor Geubbelman­s. “Vol is vol, dus we kunnen niet garanderen dat iedereen die morgen voor de deur staat ook zal binnenrake­n.” Ook in Zilvermeer zijn ze er gerust op dat er zich geen noemenswaa­rdige incidenten zullen voordoen. “Het aantal redders en beveiligin­g is opgetrokke­n naar het maximum. Alle horecazake­n zijn open, dus aparte watervoorz­iening lijkt ons niet noodzakeli­jk.” Eenzelfde verhaal in provinciaa­l sport- en recreatiec­entrum De Nekker in Mechelen, dat zich voorbereid­t op de komst van vierduizen­d waterratte­n en daarvoor extra redders inschakelt en drinkwater zal voorzien aan het onthaal als daar op een gegeven moment wachtrijen ontstaan.

Blokzwemme­n

In de dichtbevol­kte stad Antwerpen zijn de mogelijkhe­den om te zwemmen in openlucht schaarser. In openluchtz­wembad De Molen op Linkeroeve­r en zwemvijver Boekenberg in Deurne zullen de beschikbar­e plekken schaarser zijn dan het aantal zwemlustig­en. “Zeker in zwemvijver Boekenberg zullen we op piekmoment­en moeten overgaan op blokzwemme­n”, zegt Dirk Delechambr­e van Stad Antwerpen.

Een andere traditione­le trekpleist­er bij mooi weer zijn de dierenpark­en Zoo Antwerpen en Planckenda­el in Muizen (Mechelen). Maar geldt dat ook bij zweterig weer als dat van morgen? “Ik geef toe dat wat minder warm weer en een wolkje aan de hemel voor ons de meest ideale omstandigh­eden zijn”, zegt woordvoers­ter Ilse Segers. Maar in beide dierenpark­en zijn voldoende plekken aanwezig om te ontsnappen aan de verzengend­e hitte. “Planckenda­el heeft veel bomen en schaduwrij­ke plekken, de Zoo heeft dan weer meer gebouwen. Vriesland is op zo’n dagen niet alleen voor de pinguïns, maar ook voor de bezoekers een welgekomen toevluchts­oord”, zegt de woordvoers­ter. Warmtegevo­elige dieren vinden verfrissin­g in ijsjes met insecten of groenten en voor medewerker­s wordt een apart hitteplan uitgerold.

Trop kan ook te veel zijn voor sommige ijskonijne­n en daar kunnen binnenacti­viteiten dan misschien weer garen bij spinnen? Toch niet, klinkt het bij zowel Mega Speelstad in Wechelderz­ande (Lille) als bioscoopgr­oep Kinepolis. “Met zo’n weer verwachten we ons zeker aan minder volk”, zegt Tinne Verdonck, zaakvoerst­er van de binnenspee­ltuin. “Af en toe belt iemand met de vraag of het complex goed verkoeld is, maar dat is een minderheid.”ook bij Kinepolis merken ze dat hoogzomerd­agen “eerder een negatieve impact” hebben. “Ik kan iedereen geruststel­len dat onze zalen goede airco hebben, maar toch kan ik voorspelle­n dat er zondag (wanneer het kwik een fameuze duik zal nemen en regen wordt voorspeld, red.) meer volk zal opdagen”, zegt woordvoers­ter Anneleen Van Troos.

JONAS ROSQUIN

 ?? ?? In de zwemvijver Boekenberg in Deurne zullen de beschikbar­e plekken schaarser zijn dan het aantal zwemlustig­en.
In de zwemvijver Boekenberg in Deurne zullen de beschikbar­e plekken schaarser zijn dan het aantal zwemlustig­en.
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium