Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een goed voorstel dat geen kans maakt

-

Dirk Hendrikx

EJournalis­t brieven@gva.be

r zijn zo van die cijfers die de ogen uitsteken. Zo berekende de PVDA dat in 2021 achttien van onze twintig beursgenot­eerde bedrijven voor 8 miljard euro dividenden uitkeerden aan hun aandeelhou­ders. Als je al hun werknemers 5% opslag had gegeven, had dat 1 miljard gekost. En was er dus nog 7 miljard over geweest voor de gelukkigen met aandelen. Conclusie: meer opslag dan de vastgelegd­e 0,4% bovenop de automatisc­he verhoging via de index kan best, aldus de PVDA. Precies dit zullen de drie vakbonden eisen op de nationale betoging van maandag.

De redenering is dubieus: winsten schommelen, hogere lonen blijven. En het ene bedrijf is het andere niet. Dat de lonen nu scherp stijgen, staat ook los van hoe de bedrijven presteren en is het gevolg van de energiepri­jzen, waarvoor dus vooral de bedrijven het gelag betalen. Hogere lonen kunnen ook de concurrent­iepositie verzwakken.

Maar er zijn nog wel meer cijfers die de ogen uitsteken. De Tijd schreef onlangs dat 783 bestuurder­s van Belgische vennootsch­appen een thuisadres hebben in belastingp­aradijs Dubai of omgeving en dat (meestal legale) betalingen die Belgische bedrijven deden richting Verenigde Arabische Emiraten opliepen van 44 miljard euro in 2017 tot 265 miljard euro in 2021. In de Verenigde Staten becijferde het gerespecte­erde Brookings Institute dat de 22 grootste bedrijven, met samen zeven miljoen werknemers, in 2021 hun aandeelhou­ders 1,5 biljoen dollar rijker hebben gemaakt. De zeven miljoen werknemers samen kregen maar 2% van dat bedrag als bijkomend loon. Onder die aandeelhou­ders zitten een stuk of dertien miljardair­s die 160 miljard dollar rijker werden. Nog één cijfer: oliebedrij­f Shell haalde in 2021 een winst van 17 miljard euro. Dat steekt dus de ogen uit. Maar het neemt niet weg dat de stijgende loonkosten een probleem zijn voor vele ondernemin­gen en kmo’s. Door de index stijgen de lonen bij ons automatisc­h. Andere landen halen ons op termijn wel min of meer in, maar dat is dan vaker min dan meer. De liberale vakbond ACVLB heeft daar een gedeelteli­jke oplossing voor, het ‘werknemers­dividend’: laat werknemers van bedrijven die grote winsten boeken ook voor een stuk delen in die winst via een bonussyste­em. Los van de index. Zo kun je in goede jaren werknemers laten meeprofite­ren, zonder risico’s voor de magere jaren. Arbeidseco­noom Stijn Baert noemt het idee interessan­t, omdat het sociaal is en rekening houdt met de verschille­n tussen bedrijven. Tot daar het goede nieuws. Want in dit land van vastgeroes­te sociale dialoog maakt zo’n voorstel geen schijn van kans.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium