Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blokrijden richting het strand: “Vertrek vroeg”

-

Het wordt een topweekend aan de kust. En dat zullen we helaas ook onderweg merken. Voor wie vanuit Antwerpen vertrekt, was de spits vrijdagoch­tend al begonnen. En ook zaterdag wordt zeer druk verkeer verwacht.

Op de Antwerpse snelwegen en op de Ring verliep het verkeer van rechter- naar linkeroeve­r vrijdag bijzonder moeizaam door een oliespoor in de Liefkensho­ektunnel. Rond het middaguur was er één rijstrook open, maar de chaos was nog altijd erg groot. De avondspits was toen al begonnen. En ook zaterdag wordt een drukke dag op de weg richting kust. Met wellicht blokrijden op zaterdagoc­htend.

“Sinds 2014 gebeurt dat niet meer met zwaantjes van de federale wegpolitie die voor de file gaan rijden maar via de dynamische borden. Het werkt wel om de files een beetje te spreiden”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum.

Wie naar zee gaat doet er volgens de federale wegpolitie en het Vlaams Verkeersce­ntrum best aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken. “Ook al is het zaterdag, zet toch maar je wekker en laat dat uitgebreid ontbijt voor een keer zo”, tipt Bruyninckx. “Dan ben je de file voor en kan je langer genieten van het mooie weer.”

“We merken op zulke zonnige dagen dat het verkeer meestal vanaf halfnegen begint vast te lopen rond Gent waar de E17 en de E40 samenkomen. Als je voor die tijd die flessenhal­s voorbij kan zijn, is de kans groot dat je vlot aan zee geraakt.”

Zondag wordt minder goed weer voorspeld. De kans is groot dat het verkeer richting binnenland dan wat meer gespreid zal verlopen. Al zijn ook dan files mogelijk. Zo laat mogelijk terug naar huis rijden, is dan de boodschap.

Extra treinen

Wie de drukte op de weg wil vermijden, kan de trein nemen. Spoorwegma­atschappij NMBS stuurt zaterdag extra treinen naar de kust (en terug). De extra treinen vertrekken vanuit de grote stations in Vlaanderen en Wallonië. Zaterdag zijn er drie extra treinen tussen Leuven en Oostende, twee tussen Antwerpen en Blankenber­ge en één tussen Hasselt en Blankenber­ge.

“De treinen en de stations kunnen drukker zijn dan normaal en reizigers moeten dus mogelijk langer wachten om een trein met voldoende zitplaatse­n te kunnen nemen”, waarschuwt Nmbs-woordvoerd­er Bart Crols. De spoorwegma­atschappij raadt reizigers aan om zeker genoeg drinken mee te nemen en de app te raadplegen. (tg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium