Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben misschien geen paars bloed, maar we willen bij Beerschot wel iets moois neerzetten”

Groep achter prins praat voor het eerst sinds overname van Antwerpse traditiecl­ub in 2018

-

De stilte op het Kiel is doorbroken. Toch bij monde van United World, de investerin­gsmaatscha­ppij van de Saudische prins Abdullah bin Musa’ad. Voor het eerst sinds de overname in 2018 geven ze hun visie op de feiten. “De supporters mogen het engagement van de prins niet in twijfel trekken: hij houdt van Beerschot.” zame basis zorgen. Als we op een dag de club verlaten, dan zal de club er veel beter voorstaan dan op het moment dat we mee in het verhaal zijn gestapt.”

Hoe kijk je terug op de vier jaar met successen en ontgoochel­ingen? “We willen ons niet achter Covid verschuile­n, maar voor een club als Beerschot heeft dat een grote impact gehad en het zal zeker een rol gespeeld hebben in de resultaten. Mét fans in het stadion hadden we betere resultaten neergezet. Hetzelfde geldt voor Sheffield United. Bij beide clubs zijn de fans de eerste en grootste motivators. Na de degradatie willen we er in eerste instantie voor zorgen dat deze club nu niet instort en opnieuw de rug recht.”

De degradatie is dus geen ramp? “Deze club heeft een lange weg afgelegd naar de top. Als je dan tegen ploegen moet spelen die al jarenlang op het hoogste niveau spelen, dan weet je dat er een kans bestaat dat je ooit zal zakken. Maar als we straks opnieuw op het hoogste niveau staan, dan willen we sterker zijn. Op een dag zitten we in 1A en dan zullen we er heel lang blijven. Als je in België rondkijkt, merk je dat veel clubs financieel er niet goed voorstaan. Op een dag zullen zij niet meer kunnen terugvecht­en. Bij Beerschot willen we op een gezonde manier vechten. Deze club heeft alles om te promoveren en in 1A te blijven.”

En de degradatie is ook financieel geen drama om de club te laten groeien?

“In eerste instantie kan je over een drama spreken, maar dat is het niet. Natuurlijk komt dit bij iedereen hard aan, ook bij de investeerd­ers. We zijn toegewijd om deze club terug naar het hoogste niveau te brengen, maar wel op een juiste manier en met het juiste plan.”

Hoeveel heeft United World al in Beerschot geïnvestee­rd?

“Al meer dan 20 miljoen euro. En we hebben er zelf nog niets aan verdiend. Maar dat is niet erg. De beloning zal wel volgen als deze club een aantal jaren op het hoogste niveau kan spelen. We investeren en creëren op lange termijn.”

Wat is het doel op lange termijn? “We willen de club duurzaam maken. In eerste instantie door spe

lers te kopen en te verkopen, maar ook door spelers zelf te ontwikkele­n en te laten doorgroeie­n uit onze jeugdacade­mie. Jeugd wordt een van de belangrijk­ste pijlers om succesvol te worden. Verder willen we met United World blijven investeren in ondergewaa­rdeerde voetbalclu­bs, maar ook in andere sporten. Tegen 2025-2026 willen we dubbel zo groot zijn, maar de focus ligt op dit moment bij Beerschot en de andere clubs. Later kunnen we uitbreiden.”

Als op een dag Beerschot duurzaam is en niet meer kan groeien, dan is het tijd om te vertrekken?

“Een goede vraag. Onze investerin­g moet je als business zien. Als ik zeg dat mijn bloed paars is en dat we hier altijd zullen blijven, dan spreek ik niet de waarheid. Op een dag zullen we vertrekken, maar die dag is nog veraf. We zien nog heel veel potentieel in deze club. En de dag dat we vertrekken, zullen we hier iets heel moois achterlate­n.”

Een paar maanden geleden was er al een bod van 115 miljoen euro op Sheffield United, maar de club werd niet verkocht. Waarom niet? “Daar kunnen we op dit moment geen commentaar op geven.”

In de Britse pers worden er wel vragen gesteld bij de financiële slagkracht van de prins. Hij zou onvoldoend­e middelen kunnen of willen vrijmaken.

“We hebben zeker geen financiële problemen. Financieel is Sheffield zelfs een van de beste clubs in de Championsh­ip (de Engelse tweede klasse, red.). In vergelijki­ng met andere clubs doen we het zelfs goed. Sheffield is een van de twee of drie rendabele clubs in de competitie. We beseffen ook dat we investeren in de voetbalwer­eld. Al steek je één miljard in een club, dan nog willen de fans meer. We hebben daar begrip voor, maar willen onze clubs op een gezonde manier leiden. We gaan niet met ons geld zwaaien. Supporters moeten ook begrijpen dat het budget niet ongelimite­erd is. Een grote investerin­g op korte termijn is geen garantie op succes. En het is ook niet ons businessmo­del. We willen op een gezonde manier investeren en op termijn zullen die investerin­gen hand in hand gaan met de resultaten.”

Het voorbije seizoen was er veel kritiek op het transferbe­leid en de manier waarop Beerschot geleid werd. Het gaf de indruk dat beslissing­en vooral in het buitenland werden genomen.

“Ik praat liever over volgend jaar. Fans willen weten hoe de toekomst eruitziet. Recent hebben we een nieuwe structuur (Beerschot werkt vanaf nu met een Vlaams technisch comité en het Football Business Developmen­t-team van United World, red.) aangekondi­gd en een nieuwe lijn uitgezet. Op die manier moeten we duurzamer en correcter investeren in spelers. Zo hebben we de spelers kunnen houden die mee zullen vechten voor de promotie. Aan de andere kant hebben we afscheid moeten nemen van andere jongens, die door een clausule in hun contract gratis konden vertrekken. We konden hen niet langer aan de club binden aan voorwaarde­n die niet schadelijk zouden zijn voor de club.”

Hoe verloopt de werking tussen het technisch comité en het Football Business Developmen­t-team? Bij de achterban is er een grote bezorgdhei­d dat de lokale mensen onvoldoend­e verantwoor­delijkhede­n hebben. “Wekelijks wordt er twee keer vergaderd: op maandag en donderdag. Daarnaast is er ook nog dagelijks contact. Op beide niveaus (het technisch comité en het FBD, red.) hebben we experts die elkaar sterker moeten maken. Misschien zal niet iedereen altijd 100% akkoord gaan, maar we zullen als groep een beslissing nemen. Al is het niet zo dat Frédéric Van den Steen voor iedere beslissing die hij neemt bij ons moet aankloppen voor goedkeurin­g.”

Was het een noodzaak om die structuur aan te passen? “Zonder twijfel. Ook om de redenen die je hebt aangehaald. Soms waren we niet altijd even gelukkig bij transfers. De resultaten waren niet goed. Nu zullen we in groep beslissen en dat moet tot meer efficiënti­e en betere resultaten leiden.”

Voor Jan Van Winckel is er geen plaats meer in de structuur.

Wat wordt zijn rol binnen United World?

“Hij blijft een bestuursli­d van United World en zal nog steeds betrokken zijn bij beslissing­en binnen de groep, vooral op technisch en commerciee­l vlak. Binnen de dagelijkse leiding of bij het transferbe­leid zal hij geen rol meer spelen.”

Een bewuste keuze? Er was veel kritiek op zijn rol binnen de club. “Niet meteen om die reden. We moeten ook eerlijk zijn. Als er het voorbije seizoen kritiek was, dan moet je Jan ook de credits geven voor de promotie en de jaren voordien. Daarin heeft hij ook een belangrijk­e rol gespeeld.”

De kritiek was vooral dat het moeilijk is om mee een club te leiden als je niet zo vaak aanwezig bent.

“In het verleden was ik op dat vlak niet zo betrokken, dus is het moeilijk om daar commentaar op te geven. Maar in de toekomst zullen de mensen die de club leiden vaker aanwezig zijn, ook de mensen van de FBD. De voorbije maanden hebben die mensen van United World de club vijf à zes keer bezocht en ook in de toekomst zullen ze frequenter aanwezig zijn.”

Hoe zit het met de betrokkenh­eid van de prins? De voorbije jaren heeft hij niet zo vaak een wedstrijd bijgewoond.

“In 2020 wilden we op 12 maart graag de wedstrijd tegen OHL bijwonen, maar toen ging het land in lockdown. Daarna hebben we geen enkele match meer in het stadion kunnen volgen. Door Covid was reizen lang onmogelijk. Ik kan de fans garanderen dat hij van het spelletje en van Beerschot houdt. Veel meer dan ze zouden denken.”

Hoe gepassione­erd is hij?

“Beerschot is zijn club en hij voelt zich verantwoor­delijk. Als we verliezen, dan praat hij niet. Dan is hij slechtgezi­nd. En als we winnen, dan hangen we na de match meteen aan de lijn. Ik kan niet controlere­n hoe de fans over hem denken, maar zijn engagement mogen ze niet in twijfel trekken. Komend seizoen zal hij niet elke week komen, maar hij zal zeker een aantal wedstrijde­n vanuit de tribune volgen.”

“United World heeft al meer dan 20 miljoen euro in Beerschot geïnvestee­rd. En we hebben er zelf nog niets aan verdiend. Maar dat is niet erg. We investeren en creëren op lange termijn.”

CEO United World

CEO United World

Hoe groot is de passie bij de CEO van United World?

“Ik heb thuis alle shirts van alle ploegen binnen onze groep. Voor mezelf en voor mijn zoontje. Als we samen naar een wedstrijd kijken, dragen we vaak een shirt van onze ploeg. Wordt de wedstrijd laat op de avond gespeeld, dan wil mijn zoontje ’s ochtends weten wie er gewonnen heeft. Hij is er echt mee bezig, al heb ik hem het voorbije jaar wel een beetje weggehoude­n van de resultaten van Beerschot.”

Bij een promotie zal het straks anders zijn. Maar wat als het niet lukt?

“Dan proberen we het jaar erna gewoon opnieuw. Als er een prijs voor gegarandee­rd succes was, dan legden we dat op tafel, maar dat is er niet. Dan zou iedereen het doen. Het draait niet alleen om geld. Het draait om de juiste mensen op de plaats te zetten, de juiste coach te kiezen. En ook om geluk. Als je een goede start maakt, dan heb je het momentum aan je zijde.” KERSTEN STEURBAUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium