Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mieke Frijters al 40 jaar aan hoofd wegenbouwe­r

Verrassing­sfeest bij ATF met Wall of Fame en driehonder­d genodigden

- ERIK VANDEWALLE

Veertig jaar geleden stapte Mieke Frijters (56) mee in ATF, het familiebed­rijf dat haar vader Kees in 1960 begon. Voor dat bijzondere jubileum organiseer­den haar dochter Maike Sleymer en de werknemers een verrassing­sfeest, met een Wall of Fame, gemaakt door het personeel en een unieke ontvangst in de haven.

Twee jaar geleden wilde ATF, gespeciali­seerd in grond-, riolerings­en wegenwerke­n, zijn zestigjari­g bestaan vieren. Corona verhinderd­e dat. Mieke Frijters speelde even met de gedachte het feest een jaar later te laten doorgaan, maar dat werd niet geconcreti­seerd.

Toen dochter Maike uittelde dat haar moeder precies veertig jaar mee in het familiebed­rijf staat, vond ze dat een ideale kapstok om haar een verrassing­sfeest te gunnen. Meteen werd binnen het bedrijf een feestcomit­é opgericht met als hoogtepunt een verrassing aan het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Feestboot

Mieke Frijters: “Ik wist dat er iets gaande was en kreeg zelfs een uitnodigin­g om zaterdag aanwezig te zijn in het Havenhuis. Daar wachtte een feestboot met op het dek ruim driehonder­d genodigden: werknemers en klanten met wie we al jarenlang samenwerke­n. De werknemers hadden voor een Wall of Fame gezorgd: een soort mozaïek met allemaal verschille­nde straatsten­en met middenin een ster met daarop mijn naam. Even werd het me bijna te veel”, geeft de bedrijfsle­ider toe.

Mieke Frijters werd drie jaar geleden uitgeroepe­n tot vrouwelijk­e ondernemer van het jaar. Ze won de Womed-award van Unizo en vrouwenbew­eging vzw Markant. Vooral de moed om het bedrijf over te nemen en de mensgerich­te leiderssti­jl vielen in het oog van de jury.

ATF werd in 1960 opgericht door vader Kees Frijters. In 1982 werd het overgenome­n door zoon Leon en dochter Mieke. Acht jaar gelden besloot Leon het rustiger aan te doen. “Kandidaat-overnemers, die hoorden dat Leon stopte, klopten aan en wilden ons graag overnemen. Uiteindeli­jk besloot ik niet in te gaan op de voorstelle­n. Ik kocht zelf de aandelen van mijn broer, en ben nu de enige aandeelhou­der”, vertelt Frijters.

Duidelijke afspraken

Dat een vrouw aan het hoofd staat van een bedrijf is gelukkig geen eigenaardi­gheid meer. Dat een dame een wegenbouwb­edrijf stuurt, dat werk geeft aan ruim 110 werknemers, is dat wel. “In de afdeling wegenbouw ben ik in de regio de enige vrouw aan het hoofd. Netheid op de werkvloer en op het werkmateri­aal blijf ik essentieel vinden. Hetzelfde geldt voor duidelijke afspraken, die bieden een vorm van zekerheid en structuur”, aldus de bedrijfsle­ider.

“Als man moet je respect verdienen, voor een vrouw is dat niet anders. Het is belangrijk om op de werkvloer te komen en op werven te verschijne­n. Je moet je mensen vertrouwen en oprechte belangstel­ling hebben. Appreciati­e en een schouderkl­opje doen bij iedereen deugd. Het feit dat we een familiebed­rijf zijn speelt in ons voordeel. Familie en gezin zijn hier geen loze begrippen”, onderstree­pt Mieke. “Familieled­en van onze mensen moeten zich hier thuis voelen en daarom zorgen we geregeld voor familieact­iviteiten bij ATF.”

Zaakvoerde­r ATF

“In de afdeling wegenbouw ben ik in de regio de enige vrouw aan het hoofd van een bedrijf. En ik moet me net zo hard inspannen om respect te verdienen.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Mieke Frijters leidt 40 jaar ATF en wordt gevierd, met 300 gasten aan boord in de haven.
FOTO KOEN FASSEUR Mieke Frijters leidt 40 jaar ATF en wordt gevierd, met 300 gasten aan boord in de haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium