Gazet van Antwerpen Stad en Rand

12 keer minder kans op besmetting in klas met luchtreini­ger

- (jvde)

De kans op besmetting met het coronaviru­s via aerosolen ligt in het klaslokaal twaalf keer lager wanneer luchtreini­gers worden ingezet. Dat is de eerste – ruwe – conclusie van een onderzoek dat begin volgend schooljaar op grote schaal wordt uitgerold.

Sciensano kwam gisteren nog met verse cijfers waaruit blijkt dat het aantal coronapati­ënten in de ziekenhuiz­en weer boven de duizend is gestegen. Virologen maken zich daar voorlopig geen grote zorgen over, “maar we kunnen niet uitsluiten dat we een zwaardere golf krijgen in het najaar”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano.

Het is dus kwestie van goed voorbereid te zijn. Ingenieur Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven) houdt al geruime tijd een vurig pleidooi voor de installati­e van luchtreini­gers in élk klaslokaal. Dat zijn apparaten die de lucht filteren en er ook de virusdeelt­jes – vastgehech­t in aerosolen – uit halen. Ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) schaarde zich intussen achter het project.

Speekseldr­uppeltjes

Blocken en co. presenteer­den gisteren de resultaten van de eerste metingen van de aerosolenc­oncentrati­es in vijfentwin­tig scholen in Aarschot en Bilzen. Het verschil tussen klassen met luchtreini­ging en die zonder is groot. Vooral voor de kleinste deeltjes die in de lucht zweven stelde Blocken reducties tot 90% en meer vast. “Dat zijn de kleinste speekseldr­uppeltjes die we uitademen en waar Covid-19 zich aan kan hechten”, zegt Blocken.

Op basis van die aerosolmet­ingen concludeer­t de ingenieur dat het infectieri­sico liefst twaalf keer lager ligt met luchtreini­ging. Dat risico bedraagt 0,2% met die toestellen en 2,4% zonder. “Dat cijfer lijkt ook met luchtreini­gers laag, maar het gaat om een ruwe indicatie”, zegt Blocken. “We zijn uitgegaan van één besmet persoon in de klas en een blootstell­ing van twee uur.”

Nu is het zaak om dat theoretisc­he infectieri­sico – gebaseerd op een internatio­naal gebruikte formule – te toetsen aan de realiteit. In het begin van volgend schooljaar zullen Blocken en zijn team luchtreini­gers hebben geplaatst in 500 Vlaamse en 500 Nederlands­e klassen en daar metingen uitvoeren. Het is de bedoeling om in klassen met reële besmetting­en na te gaan hoe luchtreini­gers een verschil maken.

Het ultieme doel blijft om élke school met luchtreini­gers uit te rusten. “De data tonen dat luchtreini­gers aerosolen en fijn stof uit de lucht halen”, zegt Blocken. “Dat is niet alleen goed voor corona of mogelijk toekomstig­e pandemieën, door de reductie van fijn stof maken we klaslokale­n zo gezonder voor onze kinderen. De kostprijs van 120 miljoen euro is in dat licht eigenlijk peanuts.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Luchtreini­gers zijn apparaten die de lucht filteren en er ook de virusdeelt­jes uit halen.
FOTO TOM PALMAERS Luchtreini­gers zijn apparaten die de lucht filteren en er ook de virusdeelt­jes uit halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium