Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Discrete gesprekken over langere vergunning voor verbrandin­gsoven

Plannen voor nieuwe Isvag-installati­e op Boomsestee­nweg lijken opgeborgen

- SACHA VAN WIELE

Achter de schermen zijn politieke onderhande­lingen bezig over de toekomst van de Isvag-verbrandin­gsoven in Wilrijk. Dat blijkt onder meer uit de wijziginge­n die zijn aangebrach­t in het collegebes­luit over warmtenett­en in Antwerpen. Het plan voor een nieuwe installati­e op de Boomsestee­nweg lijkt opgeborgen. De discussie spitst zich toe op hoe lang de huidige oven open mag blijven: tot 2027, 2030 of 2033.

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vernietigd­e in april de omgevingsv­ergunninge­n voor de huidige Isvag-oven en de bouw van de nieuwe installati­e. Zonder nieuwe vergunning moet Isvag in oktober de activiteit­en stoppen. De oven verbrandt het afval van 36 gemeenten. Stoppen zou zware financiële repercussi­es hebben: de vereffenin­g komt neer op 40 miljoen euro.

Dat het dossier gevoelig ligt, blijkt uit de beslissing over de bouw van warmtenett­en in Antwerpen. Dit punt werd op het schepencol­lege meerdere malen uitgesteld. Een belangrijk discussiep­unt is Isvag, want dat zou één van de warmtebron­nen kunnen zijn.

Groen legde het ontwerp van het collegebes­luit over de warmtenett­en naast de uiteindeli­jk beslissing. Zowel de expliciete als impliciete verwijzing­en naar Isvag werden in het definitiev­e besluit geschrapt. Zo werd in een zin het deel “naar aanleiding van de onzekerhei­d rond Isvag” verwijderd.

“De aanpassing­en wijzen op een win voor N-VA en Isvag”, zegt Groen-gemeentera­adslid Ilse van Dienderen. “Hoewel schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) kan uitpakken met warmtenett­en, houdt Isvag een zoveelste slag om de arm en is de strijd voor overleven weer verlengd.”

Volgens Meeuws slaat Groen de bal mis. “Isvag is juist uit dit besluit gehaald omdat het met de discussie over de vergunning een onzekere warmtebron is. We houden er in de uitrol van de warmtenett­en geen rekening mee.”

Moeilijke discussies

De verdaginge­n en de wijziginge­n in het besluit wijzen op de moeilijke discussies over Isvag binnen het stadsbestu­ur.

Na de vernietigi­ng van de omgevingsv­ergunninge­n zei Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) dat heel het Isvag-dossier weer van nul moest beginnen. Isvag-voorzitter Kristof Bossuyt verklaart nu ook dat alle opties over de locatie van de nieuwe installati­e bespreekba­ar zijn en dus niets wordt uitgeslote­n. Dit wijst toch op een nieuwe positie van de intercommu­nale.

“Dat een nieuwe installati­e aan de Boomsestee­nweg al uitgeslote­n zou zijn, is nieuw”, zegt Bossuyt. “Ik kreeg hierover nog geen communicat­ie van de burgemeest­er of schepenen Koen Kennis (N-VA) en Els van Doesburg (N-VA).”

Volgens andere bronnen zou met de vernietigi­ng van de omgevingsv­ergunning de bouw van een nieuwe oven in Wilrijk gewoon niet haalbaar zijn. Vooruit is grote voorstande­r van het verdwijnen van Isvag op de Boomsestee­nweg. De politieke discussie draait nu om hoe lang de huidige installati­e nog mag worden gebruikt. Isvag had een vergunning tot 2027, maar die is dus vernietigd. De Antwerpse socialiste­n zijn bereid om een hervergunn­ing te steunen. Alleen houdt Vooruit vast aan 2027.

Bij Isvag vinden ze dit te kort omdat geen rekening wordt gehouden met onder meer afschrijvi­ngstermijn­en, de zoektocht naar een locatie en de opmaak en uitvoering van de plannen. Een vergunning van twintig jaar zou ideaal zijn, maar waarschijn­lijk politiek niet haalbaar. Daarom wordt gedacht aan een vergunning tot 2033.

Compromis

Burgemeest­er De Wever probeert volgens enkele bronnen een compromis te vinden. De datum die circuleert, is 2030, mooi tussen de eis van Vooruit en de verzuchtin­gen van Isvag in.

“De beslissing zal niet bij de politiek liggen”, zegt Bossuyt. “Het zal op basis zijn van het advies van de Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij en de gewestelij­ke omgevingsv­ergunnings­commissie. De beslissing ligt uiteindeli­jk bij minister Demir.”

Hier zitten Bossuyt en schepen Meeuws op dezelfde lijn. Alleen is er nog een andere speler in deze discussie: Aartselaar. De gemeente vocht eerdere verlenging­en aan en kreeg recent rond de vergunning tot 2027 gelijk. De Wever kan dan al een compromis bereiken binnen zijn coalitie, dan is nog maar de vraag of Aartselaar zich daarbij zal neerleggen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De discussie draait nu om hoelang de huidige Isvag-oven nog mag blijven.
FOTO JAN VAN DER PERRE De discussie draait nu om hoelang de huidige Isvag-oven nog mag blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium