Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit jaar is Club nog favoriet, maar wij willen de titel ook”

- HANNES VAN GAEL DIEDERIK GEYPEN

Onder bijzonder veel mediaaanda­cht - ook veel Nederlands­e - heeft Mark van Bommel zijn plannen bij Antwerp uit de doeken gedaan. De 45-jarige coach werd gehaald door Marc Overmars en rekent op vertrouwen, rust en geduld vanwege zijn ex-collega bij Oranje. Stapsgewij­s wil de Nederlande­r van Antwerp een ploeg maken die elk jaar meedingt naar de hoofdprijz­en. “Dit jaar is uittredend kampioen Club Brugge favoriet voor de titel, maar dat wil niet zeggen dat zij ‘m gaan pakken of dat wij ‘m niet willen”, legt de exspeler van Fortuna, PSV, Bayern München, Barcelona en AC Milan uit.

Als Van Bommel een even grote prijzenpot verzamelt als coach als als speler, dan staan hij en de Great Old er goed voor. Zo werkt het natuurlijk niet, blijkt uit zijn passages als trainer bij PSV en Wolfsburg. Maar Mark van Bommel blijft natuurlijk wel een ronkende naam in de voetbalwer­eld. Vandaar de massale mediabelan­gstelling. Onze Noorderbur­en maakten met plezier de tocht naar Deurne-Noord om de eerste indrukken van Van Bommel in Antwerpse loondienst op te snuiven. En voor de aanwezighe­id van Marc Overmars, want de directeur Voetbalzak­en was natuurlijk ook van de partij, al was hij niet beschikbaa­r voor interviews.

TANDEM MARK-MARC

Want laat dat duidelijk zijn, of beter, markeer het maar: zonder Marc geen Mark bij Antwerp. “Marc (Overmars, red.) heeft me gevraagd en ik weet niet of Antwerp zonder hem ook bij mij zou zijn uitgekomen”, stak Van Bommel van wal op zijn eerste persconfer­entie bij RAFC. “Maar ik was blij met de vraag. We kennen elkaar al lang. Als ploegmakke­rs bij Oranje en als tegenstand­ers in clubverban­d. Maar Marc heeft me niet gevraagd omdat hij me kent. Wel omdat hij nadenkt over de dingen die hij doet. Het is fijn om te weten dat er iemand boven je staat die niet nerveus wordt na een paar nederlagen. Iemand die rust uitstraalt. We werken samen aan een plan en zoiets gaat nu eenmaal met horten en stoten.” Laat dat nu net zijn wat Van Bommel bij Wolfsburg - waar hij ondanks een goede competitie­start al na dertien officiële wedstrijde­n de bons kreeg - te weinig voelde.

Het verleden van Marc Overmars, bij Ajax opgestapt na zijn grensovers­chrijdend gedrag, kwam uiteraard ook kort ter sprake. “We hebben het er samen over gehad en het is iets privé. Natuurlijk is het een aparte situatie. Maar dat betekent niet dat je er van moet weglopen of dat je niet kunt samenwerke­n.”

“Ze noemen het hier de Hel van Deurne en het zou mooi zijn als elke wedstrijd zo wordt.” Mark van Bommel

Coach Antwerp

“We komen met een aantal Nederlande­rs, maar het zijn wij die ons moeten aanpassen aan de competitie. We stappen hier niet binnen met te zeggen dat we het zus en zo gaan doen.” Mark van Bommel

Coach Antwerp

BAKJE KOFFIE MET GHEYSENS

Het geduld en de rust van Overmars moeten een tegengewic­ht bieden aan de hoge eisen van de voorzitter. The sky is the limit voor Paul Gheysens en hoe sneller de gewenste prijzen er zijn, hoe liever. Van Bommel bekijkt het iets realistisc­her. “De voorzitter is fan en wil iets van de club maken. Als je even rondkijkt, naar het stadion en de trainingsf­aciliteite­n, dan zie je dat er mooie dingen staan te gebeuren. Antwerp werd vierde vorig jaar en we zijn nu niet plots de grote titelfavor­iet. Maar we willen hem wel pakken.

Dé favoriet is volgens mij nog altijd Club Brugge, maar de favoriet haalt het niet altijd. Antwerp is wat anders dan de clubs waar ik zelf voetbalde”, verwees hij naar AC Milan, Bayern München, PSV en Barcelona. “Die speelden al jaren bovenin mee in hun land en hadden die ervaring. We hebben nog niet het niveau om elk jaar mee te dingen naar de prijzen, maar daar willen we met Antwerp ook heen.”

Van Bommels voorganger, Brian Priske, hekelde de interne druk op de Bosuil. Vooral het kleedkamer­incident met Gheysens deed stof opwaaien. “Als de voorzitter naar beneden komt, drinken we wel rustig een bakje koffie”, grapte Van Bommel, die er dan fijntjes op gewezen werd dat het tijdens de rust van een wedstrijd gebeurde. “Oh, ook dan is er voldoende tijd voor een bakkie”, pareerde Van Bommel.

HOGE DOELEN OP TRANSFERMA­RKT

De druk vanwege de voorzitter is één ding. Hij kijkt wel niet op een euro meer of minder als hij een speler naar zijn club wil lokken. “We leggen de lat hoog”, aldus Van Bommel, die met Anthony Valencia en Nederlands internatio­nal Vincent Janssen al twee nieuwe spelers mocht verwelkome­n. “We hebben interesse in jonge, talentvoll­e spelers die zich kunnen doorontwik­kelen. Die targets hebben goede wedstrijde­n gespeeld bij hun land, wat de situatie verandert.” Lees: de prijskaart­jes van de targets werden opgedreven.

Jong en doorontwik­kelen: dat is niet wat bij de namen past die we de laatste tijd rond de Bosuil hoorden circuleren, zoals die van Toby Alderweire­ld. “Ik denk dat dat net heel goed past. Want als we jonge spelers halen, hebben we ook jongens nodig rondom hen die wel ervaring hebben. Spelers die hen kunnen begeleiden en opvoeden. Want het begin van een carrière verloopt grillig.”

HEL VAN DEURNE

Gaat Van Bommel met zijn team van Nederlands­e assistente­n, aangevuld met Belgische keeperstra­iner Brian Vandenbuss­che, niet te veel focussen op de Hollandse School en het Antwerp-DNA uit het oog verliezen? “We komen met een aantal Nederlande­rs, maar het zijn wij die ons moeten aanpassen aan de competitie. We stappen hier niet binnen en zeggen dan niet meteen dat we het zus en zo gaan doen. Zo arrogant zijn we niet. Ja, we willen Nederlands voetbal spelen en domineren aan de bal. Maar ik wil net zo goed mentalitei­t en karakter in de ploeg. Als speler zou ik hier perfect gepast hebben. Ze noemen het hier de Hel van Deurne en het zou mooi zijn als elke wedstrijd zo wordt.”

30 MATCHEN VOOR HET WK?

Nog een kleine maand en Van Bommel zal die Hel van Deurne-Noord die Noord niet vergeten, Mark - voor het eerst in levende lijve kunnen beleven. Op 21 juli begint Antwerp aan zijn Europese campagne en enkele dagen later staat de eerste competitie­wedstrijd alweer op het programma. De groepsfase van de Conference League halen wordt het eerste grote doel van ’s lands oudste voetbalclu­b.

“Elke club wil de Champions League halen. Wij dus ook, maar er is er maar eentje rechtstree­ks geplaatst. Het klinkt misschien vreemd om het van mij als Nederlande­r te horen, maar we moeten met héél het Belgisch voetbal punten gaan halen voor de Belgische coëfficiën­t.” Hoe beter de coëfficiën­t, hoe meer en hoe makkelijke­r Belgische ploegen zich voor Europees voetbal kunnen plaatsen. En dat kan in de Conference League. “Daar willen we de groepsfase uiteraard halen. Bereiken we die, dan hebben we een geweldig druk programma. Met die twaalf Europese matchen erbij, kom je aan dertig officiële wedstrijde­n voor het WK van start gaat in november.”

Door dat drukke schema zou het makkelijk zijn als Van Bommel een woonst dicht bij de club vindt. Voorlopig verblijft hij op hotel, maar daar wil hij veranderin­g in brengen. “Ik wil hier graag komen wonen. Of toch zeker een aantal dagen per week hier verblijven. De Ring om Antwerpen is druk en die verloren tijd kan ik beter op de club besteden.” Met een bakje koffie met de voorzitter bijvoorbee­ld.

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium