Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook vijfde aanwinst is jong en Belgisch

- KOEN FRANS

Na Robbe Quirynen (20), Thibaud Verlinden (22) en Thibo Baeten (20) heeft Beerschot nog twee jonge Belgen toegevoegd aan de spelersker­n. Bill Lathouwers is een 22-jarige doelman die transfervr­ij overkomt van Waasland-Beveren. Mardochee Nzita, een 22-jarige Belgisch-Congolese linksback, komt voor een bescheiden transferbe­drag over van Pescara in de Italiaanse derde klasse. Lathouwers tekende gisteren, Nzita vandaag.

BILL LATHOUWERS, 22 jaar DOELMAN

Een dag nadat Wouter Biebauw had aangekondi­gd dat hij keeperstra­iner wordt bij Club NXT heeft Beerschot al een vervanger voor hem gevonden. Door de komst van de 22-jarige Bill Lathouwers beschikt Beerschot naast Mike Vanhamel en Antoine Lejoly opnieuw over drie volwaardig­e doelmannen. Lathouwers was het voorbije anderhalf jaar samen met Brent Gabriel een van de twee reservedoe­lmannen bij Waasland-Beveren. De naar OHL vertrokken Nordin Jackers stond daar de voorbije maanden steevast onder de lat. Lathouwers zette gisteren op het Kiel zijn handtekeni­ng onder een contract voor twee seizoenen met een optie op nog twee extra seizoenen.

De grote Lathouwers (1m92) is een jeugdprodu­ct van Beerschot, maar tekende drie jaar geleden zijn allereerst­e profcontra­ct bij Antwerp. Hij haalde bij de Great Old welgeteld één keer de wedstrijds­electie: in de met 1-0 gewonnen bekerfinal­e tegen Club Brugge zat hij op de bank voor Davor Matijas. Nadien haalde Antwerp met Jean Butez en Alireza Beiranvand twee ervaren doelmannen, Lathouwers trok naar MVV. Anderhalf jaar geleden keerde hij terug naar België, meer bepaald naar Waasland-Beveren. Voor die club speelde hij één wedstrijd, op de slotspeeld­ag tegen Moeskroen kreeg hij zijn kans. De club besliste evenwel om de optie in zijn aflopende contract niet te lichten. Sportief directeur Jordi Condom wilde hem nochtans graag houden, maar nieuwe coach Wim De Decker wil liever twee ervaren keepers.

“Het is voor mij speciaal om hier terug te keren”, aldus Lathouwers op de website van Beerschot. “Als jeugdspele­r zat ik hier geregeld in de tribune. Ik ben heel blij dat ik nu deel kan uitmaken van de A-kern waar ik toen naar ging kijken. Ik kijk er naar uit om met de twee doelmannen die hier zijn te werken. Ik ben klaar om elke dag te knokken voor deze mooie club.”

MARDOCHEE NZITA, 22 jaar LINKERVLEU­GELVERDEDI­GER

Mardochee Nzita wordt vandaag de vijfde zomeraanwi­nst van Beerschot. Nzita is geboren in de Congolese hoofdstad Kinshasa, maar kwam op jonge leeftijd naar ons land en heeft de Belgische nationalit­eit. Hij begon te voetballen bij

Asse-Zellik en doorliep nadien de jeugdreeks­en bij Anderlecht, waar hij samenspeel­de met Jérémy Doku en Yari Verschaere­n. Nzita speelde bij Anderlecht ook vier wedstrijde­n in de Youth League, de jeugdvaria­nt van de Champions League. Hij behaalde daarnaast ook enkele selecties voor de Belgische nationale jeugdelfta­llen. Een doorbraak bij het eerste elftal van Anderlecht bleef echter uit, waardoor hij drie jaar geleden zijn geluk ging beproeven in het buitenland.

Nzita tekende in 2019 een profcontra­ct bij de Italiaanse tweedeklas­ser Perugia, dat toen getraind werd door de voormalige Italiaanse wereldkamp­ioen Massimo Oddo. Hij kreeg er met mondjesmaa­t speelkanse­n. In de zomer van 2020 speelde hij zowel thuis als uit mee in een dubbele barragemat­ch tegen Pescara om de degradatie te ontlopen. Perugia verloor na strafschop­pen en zakte naar de Serie C, Nzita stapte het jaar nadien op huurbasis over naar… Pescara. Ook bij Pescara was Nzita geen onbetwiste titularis. Tot overmaat van ramp degradeerd­e ook Pescara naar de Serie C. Het voorbije seizoen stond hij daar 17 keer in de basis. Nzita lag bij Pescara nog een jaar onder contract. Volgens onze informatie betaalt Beerschot een initiële transferso­m van 100.000 euro aan de Italiaanse club, dat bedrag zou nog kunnen oplopen tot 120.000 euro als Beerschot naar 1A promoveert.

 ?? FOTO BEERSCHOT ?? Bill Lathouwers.
FOTO BEERSCHOT Bill Lathouwers.
 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium