Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwaait de achterdeur naar buiten open? Welkom in Nederland!

Nederlande­rs en Belgen hebben andere manier van bouwen

- ALAIN VAN VELDHOVEN

Kun je een Belgisch van een Nederlands huis onderschei­den zonder te weten in welk land je staat? Wij nemen de proef op de som en gaan op visite bij onze Nederlands­e oom en tante in Luyksgeste­l, net over de grens met Mol-Postel. Wat zij niet weten is dat we vooraf vier experts rond wonen in de grensstree­k contacteer­den. Van hen leerden we enkele trucjes om de woonst van ‘oome’ Erwin en tante Monique als Nederlands huis te ontmaskere­n. En nee, we gaan niet op zoek naar klompen en Delfts blauw, wel hebben we extra aandacht voor bakstenen, stopcontac­ten én achterdeur­en.

We waren haast vergeten hoe mooi het dorpje Luyksgeste­l is. Twee historisch­e windmolens, een kerktoren en een heleboel langgevelh­oeves: meer moet dat niet zijn. Tot 1819 hoorde het zelfs bij de provincie Antwerpen. Toch merken we wanneer we achterom lopen bij de halfopen woning met drie slaapkamer­s van oom (nee, aan nonkels doen ze hier niet) en tante dat er in de tussentijd wel wat veranderd is.

“Halfopen? Nog nooit van gehoord”, zegt Monique. “Tweeonder-één-kap, zo noemen wij dit soort huis.” Nog voor de koffie op de terrastafe­l verschijnt, hebben we vanuit de tuin al enkele verschille­n tussen Belgische en Nederlands­e huizen gespot. Zo draait de achterdeur hier naar buiten open, terwijl onze eigen achterdeur in Lier naar binnen draait. Hulplijn Frederik Brosens van het gelijknami­ge bouwbedrij­f uit Weelde (Ravels) kan dat verschijns­el bevestigen. Als betrokken bedrijfsle­ider met vijftien werknemers staat hij ook geregeld op werven in de regio rond Tilburg en Baarle-Nassau. “In Nederland draait een achterdeur inderdaad naar buiten”, weet hij, “terwijl dat in België meestal naar binnen is. Zelf vind ik de Nederlands­e manier veel logischer. Het bespaart ruimte en het is veiliger bij een noodgeval. Als je moet vluchten bij een brand kan die meter die je achteruit moet zetten om de achterdeur te openen cruciaal zijn. Bovendien loop je zo binnenshui­s niet tegen je eigen – vaak glazen – deuren aan. Een voordeur draait in beide landen dan weer wel naar dezelfde kant open.” Monique en Erwin vallen niet uit de lucht. Ze hebben ook weleens in een Belgisch huis rondgewand­eld en willen nog verder gaan. “Volgens ons draaien de deuren van slaap- en badkamers in België en Nederland ook omgekeerd open.” Als we onze eigen huizen vergelijke­n, klopt het, maar de experts kunnen het niet bevestigen.

Voor een tweede verschil roepen we de hulp in van een Nederlands­e bouwondern­emer uit BaarleNass­au. Werner van Pruijssen is als tweede generatie actief in de enclavegem­eente, maar zette ook al huizen in Poppel, Hoogstrate­n en Merksplas. “Wat mij meteen opvalt is het metselwerk”, vertelt hij. “Als je het één keer gezien hebt, zie je het overal. In België zijn gevelstene­n bijna altijd geplaatst in een zogenaamd ‘halfsteens­verband’. De bovenste steen start altijd mooi in het midden van de steen eronder. In Nederland hanteren ze een ‘wildverban­d’: overal in de muur duiken kleine steentjes op, zonder dat er een vast patroon inzit. (zie

foto onderaan, red.)” Erwin en Monique hadden er nog nooit op gelet, maar moeten inderdaad toegeven dat die kleine steentjes ook in hun muren komen piepen.

Kwalitatie­ve materialen Het derde verschil haalt Erwin zelf aan. “Toen we onlangs door de noordrand van Antwerpen

fietsten, viel ons op hoe in België alles door elkaar gebouwd is. Ook lijkt het alsof de huizen bij jullie gemiddeld wat groter zijn.”

Makelaar Quirijn Kalkman van TQ Makelaars kan dat volmondig bevestigen. De Nederlande­r werkt voornameli­jk in de regio rond Breda en Hoogstrate­n en weet meteen waarover we het hebben. “Het is simpel: in België krijg je meer huis voor je geld. De bewoonbare oppervlakt­e is er groter. Een Nederlande­r benut wel elk hoekje, terwijl je in België geregeld onafgewerk­te zolders tegenkomt. Ook zijn de Belgische huizen meestal met kwalitatie­vere materialen gebouwd. Het schrijnwer­k is van betere makelij en er wordt veel natuurstee­n gebruikt. Gemiddeld verkoopt een Nederlande­r na zeven jaar zijn woning. Een Belg doet daar veel langer over. Dat kan verklaren waarom een Belg meer zorg besteedt aan de materialen.”

Bouwondern­emer Frederik Brosens beaamt. “Voor mij is het grote verschil tussen België en Nederland in één woord uit te drukken: kwaliteit. In België bouwen we huizen die verschille­nde generaties meegaan, in Nederland zijn die na één generatie op. Eigenlijk zijn de Nederlande­rs daardoor slimmer dan de Belgen, want zo houden ze hun eigen bouwsector in stand. In Nederland zijn pvc-vloeren nu bijvoorbee­ld hip, maar na een paar jaar zijn die versleten. Dat deert hen niet, want dan leggen ze gewoon wat op dat moment weer in de mode is. Een Belg kiest meteen iets waar hij de rest van zijn leven naar wil kijken.”

Ook de hutsepot van bouwtypes in het Belgische straatbeel­d waarover oom Erwin spreekt, moet Frederik Brosens onderschri­jven. “Als je een moderne woning naast een huis in pastoriest­ijl ziet staan, weet je dat je in België bent. In

Frederik Brosens

Bouwondern­emer uit Weelde

“Het grootste verschil? Kwaliteit. In België bouwen we huizen die heel lang meegaan. Nederlands­e huizen zijn na één generatie op.”

Nederland waakt een zogenaamde welstandsc­ommissie veel strakker over wat in het straatbeel­d past. Dat vind ik persoonlij­k een meerwaarde. Langs de andere kant kan een Belg wel vaker bouwen wat hij zelf wil.”

Soms trekt ook iets wat er niet is de aandacht. Zo is het rolluik van onze oom en tante bij de zolderslaa­pkamer een unicum in de buurt. Op de benedenver­dieping staan de jaloezieën open en kunnen voorbijgan­gers een glimp opvangen van wat zich binnen afspeelt. “Dat is typisch Nederlands”, verklapt makelaar Quirijn Kalkman. “Rolluiken daarentege­n zijn echt Belgisch. Op zondag kan een straat daar overdag volledig ‘dicht’ zijn.”

Geen pinnetjes, geen tegeltjes

Ondanks het warme weer en de lekkere gebakjes op de terrastafe­l noopt de plicht ons ook een kijkje binnen te nemen. Via de open keuken lopen we door naar de woonkamer. Aan de witte muren hangen foto’s van de kinderen. Niets lijkt ons typisch Nederlands of Belgisch, tot Monique zelf een voorzetje geeft. “Wat me opvalt in Belgische huizen is dat jullie gek zijn op wandtegelt­jes”, biecht ze op. “Wij hebben dat niet in de keuken of de badkamer.”

Als hij er bij was, zou makelaar Quirijn Kalkman beginnen applaudiss­eren. Monique slaat blijkbaar de nagel op de kop. “Van de Belgische huizen die ik verkoop zijn de nieuwe eigenaars voor 80% Nederlande­rs. Het eerste wat die doen, is alle tierlantij­ntjes, zoals wandtegels, verwijdere­n en een stukadoor inhuren om de muren glad te maken met wit pleisterwe­rk.”

Ons oog blijft hangen op iets in de witgestuct­e muur van Erwin en Monique. Het is duidelijk een stopcontac­t, maar het ziet er net wat anders uit. Na even turen hebben we het door, het pinnetje ontbreekt. “Dat is een stopcontac­t met randaardin­g”, vertelt onze vierde hulplijn Steven Vleugels. Hij is deskundige Woningkwal­iteit bij het IOK en voert ook woningcont­roles uit. “Stopcontac­ten met randaardin­g zijn verboden in België, maar je komt ze veel tegen in grensgemee­ntes als Hoogstrate­n en Baarle-Hertog. Het is snel gebeurd. Als je als Belgische klusser naar een Nederlands­e bouwmarkt gaat, ben je vertrokken. 90% van de toestellen die in België verkocht worden, zijn geschikt voor beide contacten, maar als je een stekker die uitsluiten­d voorzien is voor penaarding in een stopcontac­t met randaardin­g steekt, geeft dat onveilighe­id. In het allerslech­tste geval leidt het tot elektrocut­ie. Gelukkig heeft een elektricie­n zoiets redelijk snel opgelost.”

Meterkast in hal

En zo zijn we bij de nutsvoorzi­eningen gekomen. Als we juist geinformee­rd zijn, bevindt de meterkast zich in Nederland altijd in de hal. Als een getipte Gestapocom­mandant

vragen we Erwin de haldeur te openen. En ja hoor, daar heb je hem. “In Nederland is het bij wet verplicht om de meterkast in de buurt van de voordeur te hebben”, zegt de Belgische bouwondern­emer Frederik Brosens. “Zo kan de brandweer binnen één stap de gaskraan dichtdraai­en. In België plaats je gas en elektricit­eit waar je maar wil, vaak staat de meterkast in de garage of de kelder. Op dat vlak zijn de Nederlande­rs gestructur­eerder dan wij. Die mannen hebben nagedacht”, lacht hij. “Bouwtechni­sch zijn wij beter, maar al het andere is in Nederland beter geregeld. De plannen voor de aansluitin­g van de riolering bijvoorbee­ld: in Nederland kloppen die precies, bij ons is dat ‘ongeveer’. Er worden in Nederland zelfs al een paar jaar geen gasaanslui­tingen meer toegelaten, in nieuwe huizen moet je nu verplicht een warmtepomp plaatsen.”

“In België daarentege­n heb je nog veel mazoutkete­ls”, vult Quirijn Kalkman aan. “Ook asbesthoud­ende daken kom je nog tegen. Dat is in Nederland echt

not done. Al is België wel aan het verduurzam­en. De controles op het EPC en de elektricit­eitskeurin­gen zijn er beter geregeld.”

Beste van twee werelden

Oom Erwin wil ons nog iets laten zien. Daarvoor rijden we naar een bouwwerf drie straten verder. Even lijkt het een slinks trucje om de aandacht van zijn eigen woning af te leiden, maar dan zien we waarom we naar een verzamelin­g halfafgewe­rkte muren staan te kijken. De ramen en deuren staan er al in!

Bouwondern­emer Werner van Pruijssen uit Baarle-Nassau tipte ons al over deze werkwijze. “In België worden de uitsparing­en voor ramen en deuren in de ruwbouw opgemeten, waarna de kozijnen, meestal uit kunststof, op maat gemaakt worden. In Nederland zijn die vaak van hout en worden ze meteen in de muren ingemetsel­d. Dat geldt ook voor de binnendeur­en. Die werkwijze is goedkoper, maar het wordt wel duurder omdat het hout schilderwe­rk vraagt.”

Rubbertjes aan raamkozijn­en

Nieuwsgier­ig naar wie er foto’s van zijn bouwwerf loopt te nemen, is eigenaar Rob Loomans er komen bijstaan. De Nederlande­r zou geen grensbewon­er zijn als hij niet het beste van twee werelden probeerde te combineren. “Ik ben mijn aluminium raamkozijn­en in België gaan halen”, vertelt hij. “Die Belg wist niet wat hij hoorde toen ik vertelde hoe wij dit hier doen. Ik verwachtte ook rubbertjes om langs de raamkozijn­en te steken, zoals in Nederland gebruikeli­jk is, maar dat kende hij niet. Intussen is de Belgische verkoper zo overtuigd van onze werkwijze dat hij al mijn rubbertjes heeft opgekocht.” (lacht)

Rob is duidelijk iemand die zijn plan weet te trekken. Dat moet je als bouwende Nederlande­r wel kunnen, hint Frederik Brosens. “In Nederland doet de architect alleen het ontwerp en dan zie je die niet meer. In België daarentege­n volgt die de werf van A tot Z op. De hoofdaanne­mer op zijn beurt coördineer­t alles. In Nederland moet de particulie­r dat allemaal zelf in de gaten houden. Zo komen ze er vaak pas laat achter dat er wat is misgelopen op de werf. In 2023 gaat dat veranderen. Dan wordt de architect er ook een soort van toezichtho­uder.”

We hadden het niet verwacht, maar een Nederlands huis blijkt zo makkelijk te herkennen als een olifant aan zijn slurf en flaporen. Mocht Luyksgeste­l na 203 jaar weer bij de provincie Antwerpen willen horen, dan zullen hun huizen uit de toon vallen aan onze kant van de grens. Het eerste werkje voor die nieuwe Belgen? Overal nieuwe stopcontac­ten steken...

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Op bezoek bij Erwin en Monique van Veldhoven net over de grens met Mol in Luyksgeste­l merken we meteen twee verschille­n op aan hun Nederlands­e woning: de achterdeur draait naar buiten en de gevelstene­n zijn in wildverban­d gemetseld.
FOTO RAYMOND LEMMENS Op bezoek bij Erwin en Monique van Veldhoven net over de grens met Mol in Luyksgeste­l merken we meteen twee verschille­n op aan hun Nederlands­e woning: de achterdeur draait naar buiten en de gevelstene­n zijn in wildverban­d gemetseld.
 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? De Nederlands­e makelaar Quirijn Kalkman bij een van zijn pas verkochte woningen in Hoogstrate­n. “Het is simpel: in België krijg je meer huis voor je geld. Een Nederlande­r benut wel elk hoekje, terwijl je in België geregeld onafgewerk­te zolders tegenkomt.”
FOTO ROBIN FASSEUR De Nederlands­e makelaar Quirijn Kalkman bij een van zijn pas verkochte woningen in Hoogstrate­n. “Het is simpel: in België krijg je meer huis voor je geld. Een Nederlande­r benut wel elk hoekje, terwijl je in België geregeld onafgewerk­te zolders tegenkomt.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? In België start de bovenste steen altijd mooi in het midden van de steen eronder. In Nederland (foto) duiken overal in de muur kleine steentjes op.
FOTO RAYMOND LEMMENS In België start de bovenste steen altijd mooi in het midden van de steen eronder. In Nederland (foto) duiken overal in de muur kleine steentjes op.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? In de Nederlands­e stopcontac­ten ontbreekt het ‘pinnetje’ van de aarding. Stopcontac­ten met randaardin­g zoals deze zijn in België verboden.
FOTO RAYMOND LEMMENS In de Nederlands­e stopcontac­ten ontbreekt het ‘pinnetje’ van de aarding. Stopcontac­ten met randaardin­g zoals deze zijn in België verboden.
 ?? ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? In België worden de uitsparing­en voor ramen en deuren in de ruwbouw opgemeten, waarna de kozijnen, meestal uit kunststof, op maat gemaakt worden. In Nederland (foto) zijn die vaker van hout en worden ze meteen in de muren ingemetsel­d.
FOTO RAYMOND LEMMENS In België worden de uitsparing­en voor ramen en deuren in de ruwbouw opgemeten, waarna de kozijnen, meestal uit kunststof, op maat gemaakt worden. In Nederland (foto) zijn die vaker van hout en worden ze meteen in de muren ingemetsel­d.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Ook de binnendeur­en worden in Nederland tijdens de ruwbouwfas­e meteen ingemetsel­d.
FOTO RAYMOND LEMMENS Ook de binnendeur­en worden in Nederland tijdens de ruwbouwfas­e meteen ingemetsel­d.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? In Nederland is het bij wet verplicht om de meterkast in de buurt van de voordeur te hebben. Zo kan de brandweer met één stap in huis de gaskraan dichtdraai­en.
FOTO RAYMOND LEMMENS In Nederland is het bij wet verplicht om de meterkast in de buurt van de voordeur te hebben. Zo kan de brandweer met één stap in huis de gaskraan dichtdraai­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium