Gazet van Antwerpen Stad en Rand

West-Vlaamse kinderarts tracht jongetje in auto te lokken

Jan D.V. opnieuw betrapt op bezit kinderporn­o, net als 20 jaar geleden

-

Met snoep als lokaas probeerde Jan D.V. (50), kinderarts in het West-Vlaamse Zedelgem, enkele maanden geleden een jongen mee te lokken. Na een klacht volgde een huiszoekin­g én de vondst van kinderporn­o op zijn computer. Wat niemand wist, was dat de onbesproke­n man – drie kinderen, liefdadigh­eidsprojec­t in India met straatkind­eren – in het dorp al een geheim droeg: twintig jaar geleden werd hij al eens betrapt op het bezit van kinderporn­ografische beelden.

“Wil je een snoepje?” Met die woorden probeerde Jan D.V. (50) enkele maanden geleden een jongen uit de buurt in zijn auto te lokken. De jongen kon ontsnappen en alarmeerde meteen zijn ouders. Zijn vader stapte naar de politie, die op zoek ging naar een onbekende kinderlokk­er. Finaal kwamen de speurders uit bij Jan D.V. Hij is gekend in de streek, want runt in Veldegem, deelgemeen­te van Zedelgem, al decenniala­ng een dokterskab­inet met zijn vrouw, ook pediater van opleiding. De twee hebben drie kinderen en genieten een onberispel­ijke reputatie.

Ze staan tot ver buiten Zedelgem bekend als uitstekend­e artsen. Als weldoeners met een groot hart ook. Samen met Indiase vrienden richtten ze vijfentwin­tig jaar geleden in India het kindertehu­is Saranlava op, wat staat voor ‘geborgenhe­id’.

Levenswerk in India

Het groeide uit tot hun levenswerk. Regelmatig zetten Jan D.V. en zijn vrouw vanuit België inzamelact­ies op voor hun Indiase kinderziek­enhuis, gelegen in de provincie Madras. Al hun spaarcente­n gaan naar ginder, klinkt het. Telkens als het West-Vlaamse koppel daar arriveerde, werden ze met toeters en bellen ontvangen. Op internet vind je tal van groepsfoto’s, met het koppel poserend tussen lachende kinderen. Ook een naast familielid van Jan D.V. is bij het liefdadigh­eidsprojec­t betrokken.

Saranlava vangt vandaag meer dan vijftig straatkind­eren op, wat in België dan weer leidde tot het winnen van meerdere prijzen. Zo schopte de vrouw van Jan D.V. het zelfs tot vrouw van het jaar in een populair dagblad. Hun schijnbaar grenzeloos engagement zorgde voor haast grenzeloos vertrouwen.

Wat niemand wist, was dat Jan D.V. al twee decennia een geheim met zich meedroeg, waar niemand in het dorp van wist. Twintig jaar geleden werd hij betrapt op het bezit van kinderporn­o. Dat bevestigt een gerechteli­jke bron. Over de precieze feiten is weinig geweten, maar zeker is dat het gerechteli­jk dossier eindigde met een opschortin­g. Jan D.V. bekende schuld, maar kreeg geen straf. Het grote voordeel voor de WestVlaams­e kinderporn­obezitter: hij kon zijn blanco strafblad behouden en werd dus niet eens op de vingers getikt door hogere medische instanties. Hij kon dus gewoon aan de slag blijven als kinderarts, én ongestoord naar het buitenland blijven reizen om er te werken met kinderen in kwetsbare posities. Of ook daar strafbare feiten zijn gepleegd, is niet geweten. Voor zover bekend, lopen er in India geen onderzoeke­n.

Aanhouding verlengd

Na het incident met de jongen die Jan D.V. met snoep probeerde te lokken, stonden de speurders dus opnieuw aan zijn deur. Er volgde een nieuwe huiszoekin­g,

waarbij enkele computers van het koppel in beslag werden genomen. Op een van de harde schijven was het prijs: opnieuw trof de politie kinderporn­o aan. Hoe groot de geheime collectie van de kinderarts was en om welke beelden het gaat, is niet geweten. Na een politiever­hoor, waarin hij net als twintig jaar geleden de feiten toegaf, werd hij voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. Hij werd aangehoude­n en overgebrac­ht naar de gevangenis van Brugge.

Sinds vorige week zit de pediater uit Veldegem in de cel, afgelopen vrijdag bevestigde de Brugse raadkamer zijn aanhouding met een maand. Dat bevestigt het West-Vlaamse parket, maar verder is het karig met commentaar, omdat het onderzoek nog in de beginfase zit. Maar het lijkt wel waarschijn­lijk dat, nadat hij een eerste keer nog wist te ontsnappen, de carrière van Jan D.V. als kinderarts onherroepe­lijk voorbij is.

 ?? FOTO RR ?? Jan D.V. richtte met zijn vrouw een kindertehu­is in India op.
FOTO RR Jan D.V. richtte met zijn vrouw een kindertehu­is in India op.
 ?? FOTO PATRICK DE KUYSSCHER ??
FOTO PATRICK DE KUYSSCHER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium