Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familie van autistisch­e jongeman in isoleercel wil betogen

- (nelo)

De familie van de opgesloten jongeman met autisme heeft een aanvraag ingediend om te protestere­n tegen de “middeleeuw­se toestanden” in de gevangenis van de Antwerpse Begijnenst­raat. Hun broer, Sohaib Ahalit (25), zit daar al drie weken opgesloten in een isoleercel na een ‘schietinci­dent’ aan de Blikfabrie­k in Hoboken. De locatie is voorlopig nog onduidelij­k.

Op zaterdag 28 mei kreeg de politie een melding over een man met een psychische stoornis die met een hamer auto’s beschadigd zou hebben aan de Blikfabrie­k in Hoboken. Het bleek om de 25-jarige Sohaib Ahalit uit Hoboken te gaan, die een ernstige vorm van autisme heeft. Na de oproep kon de politie hem overmeeste­ren en werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

Het parket besliste dat hij niet naar een instelling kon gaan, maar meteen in de gevangenis opgesloten moest worden. “Toen de cipiers hem naar een cel brachten, kreeg hij schrik. Hij verzette zich, waarbij een cipier hem in zijn gezicht sloeg en Sohaib zijn vier voorste tanden verloor. Nadien hebben ze hem in een isoleercel geplaatst waar hij nu nog

steeds zit”, vertelt zijn zus Assia

(28).

De familie van Sohaib wil daarom protestere­n tegen minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne, die ze verantwoor­delijk achten voor deze toestand. Het initieel plan was om zondag te verzamelen aan de Groenplaat­s, maar door de FIBA 3x3 World Cup 2022 is dat plan gewijzigd. “We hebben een aanvraag ingediend bij de stad en hopen snel een locatie te kunnen vastleggen”, zegt Assia.

“Wij willen niet alleen voor Sohaib betogen, maar ook voor alle andere gevangenen die in slechte omstandigh­eden worden vastgehoud­en.” Op sociale media krijgt de familie alvast veel steun met de oproep ‘Free Sohaib’.

 ?? FOTO RR ?? De familie van Sohaib roept op om te protestere­n.
FOTO RR De familie van Sohaib roept op om te protestere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium