Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kan Antwerpen mee profiteren van mega-investerin­g Umicore?

- STEVEN VANKERCKHO­VEN

Naast de recyclage van metalen maakt Umicore onder meer materialen voor autokalysa­toren en herlaadbar­e batterijen. Daarvoor trekt de groep zijn portefeuil­le nu helemaal open. Tot 2026 gaat Umicore zo’n vijf miljard euro investeren, waaronder 500 miljoen in de bouw van een grootschal­ige batterijre­cyclagefab­riek “ergens in Europa”. Waar die gaat komen, is nog niet beslist. Maar laat batterijre­cyclage nu net een expertise zijn van de site in Hoboken, die er al sinds 2011 mee bezig is.

“Uiterst belangrijk­e site”

Maakt Hoboken kans op grote nieuwe investerin­gen? Bij Umicore houden ze het erop dat het “een uiterst belangrijk­e site is en blijft” en dat de beslissing voor de nieuwe fabriek er komt op basis van objectieve criteria zoals goede logistiek en toegang tot geschoolde mensen.

Analist Tom Simonts van KBC

De Noorse scheepvaar­tmagnaat John Fredriksen heeft zijn belang in de Antwerpse rederij Euronav verder kunnen verhogen van 12 naar 17%.

Fredriksen controleer­t momenteel ook al Frontline, de grote concurrent van Euronav. Frontline en Euronav geven sinds enkele maanden aan erg graag te willen fuseren. Als de fusie er komt, wordt het nieuwe bedrijf

Tom Simonts in de

Securities verwacht niet dat Hoboken in aanmerking komt. “Er wordt sowieso al veel geïnvestee­rd in de site. Maar zwaar uitbreiden is niet mogelijk, de locatie kent al haar moeilijkhe­den met onder meer de leefbaarhe­id (in een woonwijk waar veel bewoners te hoge lood-in-bloedwaard­en hebben door de uitstoot van Umicore, red.),

en logistiek gezien is het evenmin de beste keuze. De site zal hier en daar allicht wat extra capaciteit krijgen, maar echt significan­t zal dat niet zijn.”

Nabijheid autobouwer­s

Ook elders in ons land is de kans op een nieuwe Umicore-fabriek niet bijster groot. Niet alleen de hoge loonkosten, maar ook de nabijheid van de grote klanten van Umicore speelt een rol. “Met Volkswagen en Stellantis – de groep met onder meer Opel, Fiat, Chrysler en Citroën – heeft Umicore dikke contracten lopen, daar meteen wereldleid­er

De Belgische familie Saverys, die via de Belgische Scheepvaar­tmaatschap­pij (Compagnie Maritime Belge) hoofdaande­elhouder is bij Euronav (19,5%), is volledig tegen die geplande fusie gekant.

Eind mei ving de familie bot bij een poging tot benoeming van nieuwe

olietanker­markt.

zal het rekening mee houden. In Antwerpen zie ik die grote autobouwer­s niet. Tegen 2030 zal naar verwachtin­g 40% van alle bestelde auto’s elektrisch zijn. Voor zulke grote volumes is echt een ruime nieuwe fabriek nodig.”

Hoboken blijft volgens Umicore wel een cruciale site in de circulaire economie. Als ‘bovengrond­se ontmijner’ haalt de groep er allerlei edelmetale­n zoals koper, goud en palladium uit gsm’s en computers. Daarvoor gebruikt het bedrijf ’s werelds grootste smeltoven voor afgedankte elektronic­a. Het is mee dankzij de lucratieve recyclagea­ctiviteite­n in Hoboken dat Umicore vorig jaar een recordwins­t van 971 miljoen euro liet optekenen.

Beleggers volgen niet

De ambitieuze toekomstpl­annen van Umicore staan in schril contrast met de reactie van de beleggers. Het aandeel kende gisteren bestuursle­den, die de fusie moesten blokkeren van binnenuit. De familie Saverys wil zich namelijk positioner­en weg van fossiele brandstoff­en, wat niet naar de zin is van veel andere aandeelhou­ders bij Euronav.

Door het opschroeve­n tot 17% van de stemrechte­n bij Euronav, krijgt Fredriksen nu nog meer macht bij Euronav. een forse duik van bijna 10%. “Jaren van zware investerin­gen zonder onmiddelli­jk rendement schrikken hen af”, zegt Simonts. “Het kantelpunt voor structurel­e winstgeven­dheid ligt rond 2025, dat is een lange periode voor een beurs die vandaag al onrustig is. De grote vrees is dat er nu veel geld geïnvestee­rd wordt in een technologi­e die over vijf of tien jaar misschien niet heel relevant meer zal zijn.”

Opvallend is dat ook de beursanali­sten het oneens zijn: de ene adviseert om het aandeel te verkopen, de andere om net bij te kopen. KBC Securities zit in dat laatste kamp. “Omdat we het verhaal wél zien. De bouw van de smelter in Hoboken destijds was ook een hele lijdensweg. Maar het is door die investerin­gen van toen dat Umicore nu cash heeft voor dit nieuwe plan.”

KBC Securities

“Er wordt sowieso al wel veel geïnvestee­rd in de site in Hoboken. Maar zwaar uitbreiden is er niet mogelijk. ”

 ?? FOTO BELGA ?? De site van Umicore in Hoboken. Dankzij de lucratieve activiteit­en rond recyclage op deze locatie kan de groep nu zo fors investeren.
FOTO BELGA De site van Umicore in Hoboken. Dankzij de lucratieve activiteit­en rond recyclage op deze locatie kan de groep nu zo fors investeren.
 ?? FOTO WALTER SAENEN - WAS ??
FOTO WALTER SAENEN - WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium