Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We botsen op onze limieten”

Wedstrijdk­alender voor dit seizoen voorgestel­d: nooit was die zó ingewikkel­d

- KOEN VAN UYTVANGE

Sinds maart werd er aan geknutseld, zelfs met de hulp van universite­itsprofs uit Gent en Maastricht, maar finaal is hij wel uit de koker: de voetbalkal­ender voor het seizoen 2022-2023. “De moeilijkst­e kalender die ik in twaalf jaar heb moeten maken”, zei kalenderma­nager Nils Van Brantegem.

“Antwerp - Union valt op speeldag vijf. Als een van die clubs nog Europees speelt, wordt die wedstrijd uitgesteld. België staat tiende op de Europese ranking en we willen tiende blijven.”

“Racing Mechelen tegen de B-ploeg van KV Mechelen kon na Nieuwjaar slechts in één weekend plaatsvind­en. Voor een kalenderma­ker is dat dus een nachtmerri­e.”

Van wanneer tot wanneer loopt de competitie?

Het seizoen 2022-2023 start op vrijdag 22 juli en eindigt op zondag 11 juni met de eventuele barragewed­strijd voor het laatste Europese ticket. Oorzaak is de wereldbeke­r in Qatar, die plaatsvind­t van 21 november tot en met 18 december. Dat heeft ook een impact op volgend seizoen. Dan start de competitie een week later, in het weekend van 29 juli. Wat maakt dat er volgend jaar een wel heel korte zomerstop zal zijn.

De eerste klassieker, Anderlecht Club Brugge, vindt pas plaats op speeldag 12, in het weekend van 15 oktober. “De eerste zes speeldagen geef je niemand drie zware thuismatch­en, zodat iedereen een gespreide start heeft”, zegt kalenderma­ker Nils Van Brantegem. “Dat is gelukt, maar we botsten dit jaar echt wel op onze limieten.”

Krijgen de clubs nog rust dit seizoen?

Nauwelijks. In november, wanneer de wereldbeke­r start, is de heenronde van de reguliere competitie én de groepsfase van de Champions, Europa en Conference League al achter de rug. Na het WK volgen meteen een midweekse bekerwedst­rijd én een competitie­match tijdens het weekend. Een echte winterstop is er niet: alleen tijdens het weekend van Nieuwjaar zijn clubs vrij.

Waarom was dit de moeilijkst­e kalender om te maken?

“Een WK in november is het slechtst mogelijke moment. Januari was beter geweest”, zegt Van Brantegem. “Maar ook: in totaal moeten er elf kalenders op elkaar worden afgestemd.” Dan heeft hij het niet alleen over de verschille­nde Europese competitie­s. Door de integratie van U23-teams van de eersteklas­sers in lagere klassen, moeten ook die agenda’s compatibel zijn.

Met welke eisen moest er rekening worden gehouden? Vooral veiligheid en de beschikbaa­rheid

van politiedie­nsten vormen altijd een hele kluif bij het in mekaar puzzelen van een kalender. Dat supporters zich de jongste tijd vaak misdroegen, helpt niet. “Zo is er een burgemeest­er die tien of twaalf zondagen verbiedt om wedstrijde­n te spelen

en tegelijker­tijd zeven wedstrijde­n bij daglicht wenst. Dat is miserie. Slechts één burgemeest­er had geen eisen in de reguliere competitie: die van Westerlo. Die had dan wel een wens in de play-offs. De provincial­e overheid van de politie in Westerlo had er ook. Of neem Union en Anderlecht: die bevinden zich in dezelfde politiezon­e: die moet je in de weekends uit elkaar trekken.” Kortom, het is een kluwen. red.) (wegens evenemente­n,

“Racing Mechelen tegen de B-ploeg van KV Mechelen kon na Nieuwjaar slechts in één weekend plaatsvind­en. Dat is voor de kalenderma­ker een nachtmerri­e.”

Wat is er dit seizoen zo bijzonder aan de bekerfinal­e?

Die vindt plaats op 30 april, in hetzelfde weekend als de eerste speeldag van de play-offs. “Omdat er geen weekends meer vrij waren. In de toekomst zal dat wellicht zo blijven”, zegt Van Brantegem. “De competitie eindigt op een zondag en het weekend nadien starten de play-offs. Bekerfinal­isten die ook aan de play-offs deelnemen, kunnen die eerste speeldag op woensdag of donderdag inhalen. Al moeten we daar mogelijk ook creatief zijn, afhankelij­k van wat de burgemeest­ers eisen.”

Nils Van Brantegem

Wat als er straks toch matchen moeten worden ingehaald?

“We hebben slechts drie uitwijkmog­elijkheden: in januari, in februari en in april. Maar januari en februari vallen in dat geval slecht, want dan heb je vaak slecht weer. Als de winter streng is, zitten we misschien al in de miserie.”

Worden de ploegen die zich moeten kwalificer­en voor een Europese groepsfase beschermd?

Ja. Daarom is Anderlecht - AA Gent van de vijfde speeldag, net tussen de twee laatste voorrondew­edstrijden, uitgesteld naar 30 of 31 augustus. “Antwerp - Union valt ook op speeldag vijf. Als een van die clubs nog Europees speelt, wordt die wedstrijd ook uitgesteld. België staat tiende op de Europese ranking en we willen tiende blijven. Dit wordt een belangrijk jaar. We hebben ook geprobeerd om toppers te vermijden tussen twee Europese wedstrijde­n in de groepsfase, maar dat was onmogelijk.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium