Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Om me te plaatsen voor het EK zal ik nog een tiende sneller moeten lopen dan ik al deed”

400m-loper Christian Iguacel is klaar om te knallen op het Belgisch kampioensc­hap

- (basp)

Voor 400m-specialist Christian Iguacel staat er op het BK in Gentbrugge, dat vrijdag, zaterdag en zondag plaatsvind­t, veel op het spel. De Wilrijkena­ar gaat resoluut voor een topchrono om zich individuee­l te plaatsen voor het EK in München en zijn kansen gaaf te houden voor de 4x400m-ploeg. Iguacel wervelt dit seizoen als nooit tevoren en met zijn persoonlij­k record van 45”71 moet hij voor niemand onderdoen.

Na een stevige wedstrijdr­eeks, met als hoogtepunt een topchrono van 45”71, op de IFAM op 28 mei trok Iguacel met een goed gevoel naar Spanje om zich klaar te stomen voor de nationale titelstrij­d.

“Ik heb hier zeer goed kunnen trainen. Het was vrij warm, maar verder vond ik de omstandigh­eden echt ideaal”, vertelt de 26-jarige atleet, die ook Spaanse roots heeft. “Ik vermoed dat ik klaar zal zijn voor het BK vrijdag. De vraag is alleen hoe de weersomsta­ndigheden zullen zijn. Er wordt regen voorspeld. Bovendien lopen we op een vrij laat uur. Dat zijn factoren die de prestaties zullen beïnvloede­n.”

De EK-limiet is 45”70, maar er mogen slechts drie landgenote­n starten. In de praktijk is enkel de nationale top drie zeker van een individuel­e plek.

“Ik mik op het EK. De plaats is daarom bijzaak. Als ik snel genoeg loop, volgt een goeie notering vanzelf. Het gaat voor mij puur om de tijd omdat ik me nog altijd individuee­l wil plaatsen voor het EK. Daar zit ik vooral mee in mijn hoofd. Ik zal dan nog minstens een tiende sneller moeten lopen dan ik al deed. Ik vermoed zelfs dat er toch 45”40 nodig zal zijn aangezien de huidige nummer drie, Jonathan Sacoor, al 45”41 heeft staan. Vragen die ook spelen zijn of alle geselectee­rden individuee­l zullen lopen op het EK en of de bond rekening zal houden met het vormpeil van de atleten. Maar het komt erop neer dat ik zo snel mogelijk moet spurten”, beseft de Belgische 400m-kampioen van 2020.

Driestrijd

Bij gebrek aan Borlées kondigt zich een driestrijd aan tussen Jonathan Sacoor (in mindere vorm), Alexander Doom (in bloedvorm) en Christian Iguacel.

“Volgens mij steken er twee mannen bovenuit: Alexander Doom en ikzelf. Daarachter zitten een resem mannen van net boven de 46 seconden. Van die gasten kunnen er altijd wel uitschiete­rs komen natuurlijk. Ofwel win ik en ofwel win ik niet. Zo simpel is het.”

Ondanks de sterke concurrent­ie heeft Iguacel goeie kaarten om met de Belgian Tornados het WK en/of EK te halen.

“Als ik puur kijk naar de tijden, zie ik een drietal zekerheden voor het team”, verwijst hij naar de broers Borlée. “Na die drie ben ik normaal gezien wel één van de mannen die in aanmerking komt. Ik zou het heel straf vinden als ze me zouden thuislaten. Ik schat de kans dat ze me meenemen hoog in. Al is het natuurlijk niet aan mij om te beslissen. Ik ben er zeker van dat iedereen van het team het beste van zichzelf zal geven. Als ik erbij ben, zal ik dat doen. Als het anderen zijn, zullen zij dat doen.”

 ?? GANSEN FOTO GREGORY VAN ?? Christian Iguacel.
GANSEN FOTO GREGORY VAN Christian Iguacel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium