Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beelden vatten kaalkap populaire zilverpopu­lieren

Kunstfotog­raaf maakt beklijvend­e foto’s van Oelegemste­enweg

- JAN AUMAN

Nick Hannes, internatio­naal gerenommee­rd voor zijn kunstfotog­rafie, moest dit keer niet naar Brazilië, Egypte of andere verre landen reizen om ‘onrecht’ in beeld te brengen. Om de hoek maakte hij contraster­ende beelden van de Oelegemste­enweg, waar recent 154 zilverpopu­lieren voor de bijl gingen. De gemeente Wommelgem treurt naar eigen zeggen mee en kondigt versneld een heraanleg aan mét nieuwe bomen en veilige fietspaden.

De gekapte bomen maakten van de banale steenweg met wat verbeeldin­g een dreef met Franse allures. Maar ze waren te gevaarlijk geworden, zo oordeelde het gemeentebe­stuur van Wommelgem nadat er enkele jaren geleden enkele waren gesneuveld na sterke rukwinden. ‘Trekproeve­n’ hadden uitgewezen dat er wellicht nog zouden volgen.

Kil

Een storm van protest kon burgemeest­er Frank Gys (N-VA) en schepen Alex Helsen (N-VA) niet meer op andere gedachten brengen. Begin deze maand kwamen houthakker­s ter plaatse. Ze hadden meer tijd nodig dan ingeschat, maar na een kleine twee weken was de klus geklaard. Er staat nu geen boom meer recht en doordat de velden plots de hoofdrol opeisen in het grensgebie­d Wijnegem-Wommelgem oogt de zuiderse Oelegemste­enweg van weleer plots kil als een WestVlaams polderdorp.

‘Gechoqueer­d’

Hannes woont niet in Wommelgem zelf, maar enkele straten verder in Oelegem, deelgemeen­te van Ranst. Daar ijvert hij nu al enkele jaren mee voor het behoud van de eveneens bedreigde open ruimte De Keer. Maar dat is een ander verhaal. Als passant, buurtbewon­er en natuurlief­hebber is Hannes nu gechoqueer­d over wat

de gemeente Wommelgem met zijn geliefde dreef heeft aangericht.

Koning auto

“Plat op de buik voor koning auto”, zei hij. Ook zijn dochters toonden hun boosheid door zich met stukken schors te verkleden als boom en ‘ten strijde te trekken’ tegen de ‘massamoord’. Hun vader heeft argumenten genoeg waarom dit beter niet gebeurd was. “Het is de verkeersin­frastructu­ur die hier onveilig is, niet de bomen. Als men op korte termijn écht iets wil doen aan de onveilige verkeerssi­tuatie op de Oelegemste­enweg, had men beter de weg aangepast in plaats van deze

Burgemeest­er (N-VA)

‘‘De veiligheid van de fietsers, maar ook het herstel van het landschap, staan centraal bij de herinricht­ing. Het is beter dat er andere bomen komen.”

bomen te vernielen”, aldus Hannes. “Zowel op de Keerbaan als Uilenbaan geldt een snelheidsb­eperking van vijftig km per uur. Op de tussenin gelegen Oelegemste­enweg mag je nog steeds zeventig km per uur rijden, ondanks de gevaarlijk­e bocht halverwege. Daar is twee jaar geleden trouwens nog een dodelijk verkeerson­geval gebeurd. Bewoners klagen over overdreven snelheid en vertellen me dat er nooit wordt geflitst.”

“Fietsers staan hier doodsangst­en uit”, gaat Hannes verder. “Ze zijn wel verplicht om op het asfalt te rijden omdat het fietspad al vele jaren rotverslet­en is. Terwijl scheuren vrachtwage­ns hen rakelings voorbij aan zeventig km per uur. Voor een fietspad als dat van de Oelegemste­enweg werd het begrip ‘moordstroo­kje’ uitgevonde­n”, stelt Hannes.

Het gemeentebe­stuur kondigt aan versneld budgetten vrij te maken om de Oelegemste­enweg heraan te leggen. “Eind dit jaar hopen we al eerste ontwerpen te tonen”, aldus de burgemeest­er Gys. “De veiligheid van de fietsers, maar ook het herstel van het landschap, staan centraal bij de herinricht­ing. Sowieso is het beter dat er andere bomen komen. Specialist­en vertellen dat zilverpopu­lieren niet geschikt waren voor deze plek.”

 ?? FOTO NICK HANNES ?? De klus is geklaard. Alle 154 bomen liggen om. De Oelegemste­enweg is onherkenba­ar. Plots vallen de banale elektricit­eitsdraden op in het landschap. En dat is maar één detail.
FOTO NICK HANNES De klus is geklaard. Alle 154 bomen liggen om. De Oelegemste­enweg is onherkenba­ar. Plots vallen de banale elektricit­eitsdraden op in het landschap. En dat is maar één detail.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium