Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwetsbare streek, kwetsbare huizen

Daarom vielen er zoveel slachtoffe­rs

- (adm)

Een aardbeving in Afghanista­n komt wel vaker voor, en de magnitude (tussen 5,9 en 6,1) was niet uitzonderl­ijk. Toch waren er gisteren al meer dan duizend doden geteld. “De gebouwen in de regio zijn totaal niet bestand tegen het natuurgewe­ld.”

De regio staat erom bekend seismisch actief te zijn. Sinds begin dit jaar is dit de vierde aardbeving met een magnitude boven 5 (op de momentmagn­itudeschaa­l) waarmee het land af te rekenen kreeg. “De regio ligt pal waar het Euraziatis­che en Indiase continent – ook bekend als platen – langs elkaar schuren”, zegt Koen Van Noten. Hij is geoloog en seismoloog verbonden aan de Koninklijk­e Sterrenwac­ht van België. “Het Indiase continent, of de Indiase plaat, schuift op naar het noorden en botst daarbij op de Euraziatis­che plaat. Het bekendste effect van die bewegende platen is het Himalayage­bergte. Dat is het gevolg van een rechtstree­kse botsing, maar Afghanista­n en Pakistan liggen op de rand, waar het schuurt.” Dat maakt dat er heel wat seismische activiteit is in de regio, maar opvallend is dat deze aardbeving zo veel dodelijke slachtoffe­rs heeft gemaakt. “Of het nu 5,9 of 6,1 is, dat is zwaar, maar niet enorm zwaar”, zegt Van Noten. “Jaarlijks zijn er honderd van die aardbeving­en verspreid over de hele planeet. Dat er zoveel dodelijke slachtoffe­rs zijn gevallen, heeft vooral te maken met de kwetsbaarh­eid van de gebouwen. Dat zie je op de foto’s van verwoeste huizen. Mensen bouwen daar met grote stukken natuurstee­n en droge mortel. Deze gebouwen zijn totaal niet bestand tegen aardbeving­en. En omdat de beving ’s nachts plaatsvond, zaten veel mensen in die kwetsbare gebouwen.”

Diepte van de aardbeving

Ook de diepte van een aardbeving bepaalt de schade, maar daarnaar is het gissen. Geologisch onderzoek is geen prioriteit van de taliban. “Er zijn in die regio geen seismomete­rs actief en het is niet eenvoudig om zulke zaken vanop afstand te meten. Zeker is dat de aardbeving plaatsvond op enkele tientallen kilometers diepte.” De aardbeving is de zwaarste humanitair­e ramp in het land sinds 2014. Toen kwamen in de noordooste­lijke provincie Badakhshan ruim 2.000 mensen om het leven, ook bij een aardversch­uiving.

 ?? FOTO AFP ?? De regio staat erom bekend seismisch actief te zijn.
FOTO AFP De regio staat erom bekend seismisch actief te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium