Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geregistre­erde amokmakers preventief weren”

Na tumultueuz­e start zomer voert De Nekker digitale identiteit­scontrole in

-

Na de recente incidenten voert het provinciaa­l sport- en recreatied­omein De Nekker in Mechelen zo snel mogelijk digitale identiteit­scontrole in. Dat heeft de deputatie van de provincie Antwerpen beslist en het gebeurt op voorstel van de Mechelse burgemeest­er. “Het idee is om mensen die geregistre­erd staan als amokmakers preventief te weren uit het park”, zegt Alexander Vandersmis­sen (Vld-Groen-m+).

Zonder online ticket kom je De Nekker deze zomer niet meer in. Het aantal tickets dat je kunt kopen, is tien en het aantal bezoekers wordt beperkt tot maximum drieduizen­d. Dat zijn de maatregele­n die bevoegd gedeputeer­de Mireille Colson (N-VA) woensdag aankondigd­e, maar nu gaat de deputatie nog een stap verder. “We voeren zo snel mogelijk digitale identiteit­scontrole in”, zegt ze.

Een soortgelij­k systeem bestaat al langer in de stedelijke fuifzaal De Loods. Wie eerder door de politie werd geverbalis­eerd voor een misdrijf, komt op een lijst terecht met een tijdelijk toegangsve­rbod. De selectie gebeurt door een identiteit­scontrole bij de ingang van de fuifzaal. “De technologi­e bestaat. Dit systeem kan op relatief korte termijn dus ook worden geimplemen­teerd worden in De

Nekker. Ik ben blij dat de provincie daarin gevolgd is en bereid is om het systeem in De Nekker te testen”, vertelt burgemeest­er Vandersmis­sen.

De Antwerpse deputatie heeft gisterenmo­rgen beslist om het systeem in te voeren. Ze gaat het systeem eerst testen in De Nekker en breidt het nadien eventueel uit naar andere provincial­e domeinen, waaronder het Zilvermeer in Mol en de Lilse Bergen. “De beleidslij­nen zijn uitgezet. Praktisch vraagt de invoering nog enige voorbereid­ing. We zullen onder andere ons reglement aanpassen”, vertelt gedeputeer­de Colson.

Alexander Vandersmis­sen

Burgemeest­er Mechelen

“Een verruiming van het plaatsverb­od zou toelaten om geregistre­erde amokmakers uit alle recreatiep­arken te weren. Dat zou het probleem bij de wortel aanpakken.”

 ?? FOTO RR ?? Politieage­nten rukten afgelopen weekend massaal op om herriescho­ppers tot orde te roepen in De Nekker.
FOTO RR Politieage­nten rukten afgelopen weekend massaal op om herriescho­ppers tot orde te roepen in De Nekker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium