Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handel in Russische diamant kan niet worden stilgelegd

Geen consensus binnen internatio­naal overlegorg­aan tegen bloeddiama­nt

- (dvt)

Sinds de Russische invasie in Oekraïne gaan er stemmen op om de handel in Russische diamant aan banden te leggen. Rusland zou de oorlog onder meer financiere­n met opbrengste­n uit diamantexp­ort. Even werd gedacht om het mechanisme tegen bloeddiama­nt, het zogenoemde Kimberley Process, uit te breiden. Maar dat voorstel haalde de agenda niet.

Het Kimberley Process werd in 2000 door onder meer de Verenigde Naties in het leven geroepen om het financiere­n van gewapende milities door diamanthan­del tegen te gaan. Vooral in Afrikaanse landen maakten rebellenbe­wegingen van deze handel gebruik om wapens te kopen en de overheid omver te werpen. In de organisati­e zijn zowel sectorvere­nigingen en overheden als ngo’s vertegenwo­ordigd. Zij zien er mee op toe dat de regels worden toegepast in landen die diamant exporteren. Voldoen ze hier niet aan, dan mogen ze geen diamant meer exporteren.

“Het probleem is dat de omschrijvi­ng van bloeddiama­nt vandaag heel beperkt is”, vertelt Hans Merket van de Internatio­nale Vredesinfo­rmatiedien­st IPIS, die voor de ngo in de Civil Society

Coalition van het Kimberley Process zetelt. “Bloeddiama­nt is officieel een omschrijvi­ng voor diamant die wordt gebruikt door rebellen om een gewapende strijd tegen legitieme overheden te financiere­n. Geweld van overheden tegen burgers valt hier dus niet onder. Dat maakt het zo moeilijk om de handel in Russische diamant aan banden te leggen.”

Njet

Toch probeerde de Civil Society Coalition de Russische kwestie de afgelopen week op de agenda te krijgen tijdens een bijeenkoms­t van het Kimberley Process in Botswana. Ook Oekraïne, de EU,

Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten dienden hieromtren­t een voorstel in, tot grote ergernis van Rusland. Maar Wit-Rusland, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kyrgistan en Mali gaven een njet, waardoor het voorstel de agenda niet haalde. Het ziet er dus niet meteen naar uit dat er via het Kimberley Process maatregele­n zullen worden genomen tegen de Russische agressie in Oekraïne. “Vrijdag organisere­n we in Botswana nog een informele vergaderin­g over de kwestie, maar die valt buiten het officiële programma”, aldus Merket.

Het verzet van Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek is geen verrassing. In beide landen ondersteun­t de Wagner Groep, een Russisch huurlingen­leger, de huidige machtshebb­ers. Omdat alles binnen het Kimberley Process in consensus moet gebeuren, zitten de gesprekken muurvast. Zo dreigt de oorlog in Oekraïne de strijd tegen bloeddiama­nt volledig lam te leggen. Intussen worden de Russische diamanten nog steeds verhandeld, ook in de Antwerpse diamantwij­k. De diamantair­s zijn wel voorstande­r van een handelsver­bod, maar dan voor alle landen en voor de hele sector.

 ?? FOTO IVM ??
FOTO IVM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium