Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 44 jaar groots afscheid voor dagbladhan­del Petit

Winkelruim­te wordt omgevormd tot kunstateli­er

- JAN AUMAN

Buiten de Witte Kerk sloot er afgelopen weekend nog een ander iconisch gebouw in Schilde Bergen. Zaterdag om 17 uur sloten Leo Petit (68) en echtgenote Ingrid Van Essche (67) van dagbladhan­del Petit definitief de deuren. “We blijven hier wonen, maar de ruimte waarin 44 jaar lang kranten, magazines en snoep hebben gelegen, wordt ons gezamenlij­k atelier”, aldus boetseerde­r Leo en kunstenare­s Ingrid.

De trouwe klanten wisten al een poos dat het einde van Dagbladhan­del Petit er zat aan te komen. In de etalage op de Turnhoutse­baan, gelegen naast Chicken John, had Ingrid een ingekaderd exemplaar gezet van de Gazet Van Antwerpen van 1 juli 1978. Dat was de allereerst­e krant die het koppel heeft verkocht. “Toen nog voor tien Belgische frank”, verwijst Ingrid naar de prijs. “Voor wie het toch nog niet doorhad, heeft plaatselij­k kunstenaar en kalligraaf Christian De Schepper in sierlijke letters de aankondigi­ng geschilder­d dat we zondag 26 juni met pensioen zouden gaan.”

Dankbetuig­ing

De boodschap op de etalage is voorzien van een dankbetuig­ing aan de vele klanten die hier 44 jaar vaak elke dag wel even passeerden. Ook van die kant is de dankbaarhe­id naar de geliefde dagbladhan­delaars groot. “Ze gaan ons allemaal missen, maar wij hen ook hoor. Van sommige families hebben we vier generaties over de vloer gehad. Als afscheidsg­eschenkje laten we iedere bezoeker nu al enkele dagen iets kiezen uit ons assortimen­t van dranken en snacks”, luidt het.

Vandaag hoeft Leo dus niet meer om half zes ’s ochtends uit de veren. “Vroeger was dat zelfs half vier, toen we nog kranten aan huis brachten”, vertelt de ‘vroege vogel’. “Op een bepaald moment reed ik daarvoor elke dag zeventig kilometer. Met de auto welteverst­aan. De villa’s in Schilde Bergen staan allemaal ver van elkaar. Er kroop dan ook veel tijd in omdat de huizen hier allemaal enorme oprijlanen hebben. Ik moest telkens een heel eind lopen om de krant zoals gevraagd aan de voordeur af te leveren. Achtendert­ig jaar hebben we die service volgehoude­n”, vertelt Leo

Overval

De lange tijd achter de toog van hun zaak leverde overwegend dierbare herinnerin­gen op. “De overval in 1999 was natuurlijk minder fijn”, vertelt Ingrid. “Plots stond er een kerel met een helm over het hoofd en een getrokken pistool in de winkel. Toen ik niet meteen meewerkte, heeft hij me pepperspra­y in het gezicht gespoten. Ik maakte nogal veel kabaal , waarop hij het zonder buit op een lopen heeft gezet.” Ingrid had het er niet makkelijk mee: “Ik heb het aan honderden klanten kunnen vertellen. Dat heeft therapeuti­sch gewerkt en me van een mogelijk trauma afgeholpen”, zegt de vrouw.

Misschien verrassend, maar Dagbladhan­del Petit wordt niet afgebroken om er nieuwe appartemen­ten neer te poten.

Gewezen medezaakvo­erster Dagbladhan­del Petit

‘‘Ik ga schilderen en Leo is graag in de weer met klei. Misschien stellen we hier wel eens tentoon.’’

Kunstateli­er

“We blijven hier wonen en hebben concrete plannen met de winkelruim­te”, haalt Ingrid er één van haar aquarellen bij. “Ik schilder graag en volgens sommigen niet onaardig. Drie werken van me hebben al eens tijdelijk in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gehangen, met dank aan m’n docente Marthe Dedecker. De winkelruim­te wordt dus ons atelier. Ik ga schilderen en Leo is graag in de weer met klei. Misschien stellen we hier wel eens tentoon”, besluit Ingrid.

 ?? FOTO JAA ?? Ingrid en Leo voor hun winkel met de allereerst­e krant die ze ooit verkocht hebben, op 1 juli 1978.
FOTO JAA Ingrid en Leo voor hun winkel met de allereerst­e krant die ze ooit verkocht hebben, op 1 juli 1978.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium