Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Heb jij mijn wedstrijde­n in Mexico wel gezien?”

- PIETER-JAN CALCOEN

Vincent Janssen (28) wil bij Antwerp doen wat hij bij Monterrey nauwelijks deed: scoren. “Dit is geen tussenstap. Ik wil hier iets neerzetten.”

Vijftien goals in drie seizoenen bij Monterrey: ziedaar de statistiek­en van Vincent Janssen in Mexico. Geen topcijfers, merkten we gisteren halfweg de persvoorst­elling op. “Maar misschien had dat te maken de verwachtin­gen van de coach?” Janssen vond de vraag maar niks en liet dat ook blijken: “Heb jij mijn wedstrijde­n daar gezien?”

Eerlijk? Neen, gaven we grif toe. Maar als we Janssen mogen geloven, moeten we aan die competitie dringend meer aandacht besteden. “Het niveau is er goed. Er lopen internatio­nals rond van grote landen, zoals Argentinië. Er zitten veel fans in de stadions. En er wordt veeleisend voetbal gespeeld, het is heel fysiek. Ik heb er veel geleerd en ben er nog volwassene­r geworden als speler. Die ervaring wil ik hier benutten.”

Zwemmen als een hondje

Antwerp kan er maar bij varen. De Great Old ziet in Janssen, voor wie maar één Nederlands­e reporter naar de Bosuil was afgezakt, een potentiële topschutte­r en/of kampioenen­maker. “Ik heb geen moeite met die verwachtin­gen. Iedereen moet presteren, dat is het leven.

Jij moet straks ook een leuk artikeltje schrijven. Ach, de doelstelli­ngen van Antwerp sluiten aan bij die van mij: prijje”, (Tot ons) zen pakken en Europees voetbal bereiken. Er staat hier veel te gebeuren en daar wil ik aan bijdragen.”

“Indrukwekk­end”, noemde Janssen ‘het project-Antwerp’. “Bekijk het stadion en de accommodat­ies eens...” Hij is nochtans wel wat gewend: Janssen speelde voor Tottenham – de Engelsen betaalden AZ in 2016 meer dan twintig miljoen euro voor hem – en Fenerbahçe en is Nederlands internatio­nal. “De mensen van Oranje kunnen me hier wel wat makkelijke­r volgen, maar daarvoor maak ik deze transfer niet. Ik was gewoon meteen gecharmeer­d door wat Antwerp me voorschote­lde. En deze club gaat nóg groeien. Ik zie dit niet als een tussenstap, ik wil hier iets neerzetten.”

Dat moet de Nederlande­r niet op zijn eentje doen: hij krijgt de steun van zijn kersverse Mexicaanse echtgenote Talia. Zij verhuist mee naar Antwerpen en verkende al de binnenstad. “Het wordt aanpassen voor haar. Maar ook voor mij, hoor. Uiteindeli­jk heb ik toch drie jaar in Mexico gewoond. Ik ga de zon missen.” (Lacht)

Overleden broer

In ruil krijgt hij een leven dicht bij zijn Nederlands­e familie. Janssen is de zoon van de Nederlands­e zwemlegend­e Annemarie Verstappen. Ze pakte tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984 twee bronzen en één zilveren medaille, maar Janssen had niet de kwaliteite­n om in haar voetsporen te treden. “Hij zwom als een hondaldus Verstappen in 2017. “Vincent voetbalde altijd met vriendjes op straat.”

Die liefde voor het spel is niet weg, konden we gisteren zelf vaststelle­n: tijdens zijn eerste trainingen in België gaf Janssen blijk van veel arbeidsvre­ugde. De internatio­nal (18 matchen, 7 doelpunten) pakte uit met een hakje. “Het is fijn weer aan de slag te kunnen.” Het druilerige weer veranderde daar niks aan en op zich hoeft dat niet te verbazen: naar eigen zeggen klaagt Janssen zelden of nooit. Het is een attitude die een gevolg is van een familiedra­ma. Toen Janssen amper zes was, overleed zijn twee jaar oudere broer Jan aan leukemie. “Ik heb toen geleerd dat je alles uit het leven moet halen, want anderen krijgen die kans niet”, vertelde de spits in het verleden.

Op zijn eerste persvoorst­elling kwam het thema niet ter sprake, in tegenstell­ing dus tot zijn doelpunten­productie bij Monterrey. Het zou voor scepsis bij de fans kunnen zorgen. Onnodig, benadrukte Janssen zelf: “Want ik ben zeer gemotiveer­d. Ik ben een sterke spits, kan scoren met links en rechts. Ik wil hier naam maken.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium