Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IN DE GROENE TRUI

- WIM VOS

lezen dat de renners het vliegtuig richting Calpe opstappen voor hun winterstag­e, ga ik heel blij zijn dat ik dat niet meer hoef te doen. Of zo beweert Thor toch. Calpe is mooi, voor even. Als je er voor de vijftiende of twintigste keer het seizoen moet voorbereid­en, is het heel wat minder aantrekkel­ijk.”

Geen Gilbert meer, geen Tim Wellens meer. Hoe moeten we ons de Lottoploeg voorstelle­n zonder jullie?

“Ze zullen wel een plan klaar liggen hebben, zeker? Grote problemen verwacht ik niet. Misschien praat ik nu meer als manager dan als renner, maar met ons vertrek gaat er een mooi budget vrijkomen. Dat kan je ook als een kans zien om de ploeg te verbeteren. Met nieuwe renners, of door te investeren in nieuw materiaal.”

De contractve­rlengingen van jonge renners als Van Gils, Moniquet en De Lie gaan wel centen kosten.

“Maar zelfs dan gaat het nooit over zotte bedragen. Die jongeren gaan misschien 20 of 25 procent meer verdienen, maar nooit het dubbele. Op De Lie na. Maar dat is dan ook een uitzonderl­ijk geval.”

“Gelukkig. En belangrijk voor de toekomst van het Waalse wielrenner. Arnaud heeft alles mee. Hij is jong, hij wint veel en hij spreekt de twee landstalen, plus nog een beetje Engels. En hij is goed, Zelfs in wedstrijde­n waarin hij zich niet goed voelt, wordt hij nog zesde. Geen slecht teken.” disons. hein.

Vergelijk hem eens met de 20-jarige Gilbert.

“Poeh… Dat kan je niet vergelijke­n. Toen ik twintig was, reden we nog in een ander tijdperk. Ik had minder geluk dan Arnaud in mijn eerste jaren, Maar bon, dat is voorbij.”

Er zit nog opvolging aan te komen. Allan, je zoontje van elf, koerst ook.

“Hij heeft net nog een koers in Le Ciotat, niet ver van Marseille, gereden. Hij was negende. Afstand: vier kilometer. Mooi dat hij het doet, maar ik push hem (lacht)

“Gelukkig hebben we recent flink wat punten behaald. Dat scheelt. Dat er regelmatig over gepraat wordt door de renners lijkt me logisch. Stel dat jouw krant 200.000 lezers dreigt te verliezen, dan zou jij ook niet gerust zijn. Zoals jullie de druk van lezers, clicks of verkoopsci­jfers voelen, zo voelen wij de druk van punten en prestaties. Begrijpeli­jk. Als ik over tien jaar in zaken zit en ik zou sponsor van een wielerploe­g zijn, ik zou ook bij de besten van de wereld willen horen.”

“Alles kan. Wij zijn ook niet de enige in die situatie. EF Education is er niet beter aan toe. Of Israel Premier Tech. En hun budget is van een heel ander kaliber als het onze. Ik weet ook niet of het zo’n ramp is voor de ploeg. In België gaat Lotto sowieso in elke wedstrijd mogen starten

Loterij sponsort bijna elke (de Nationale wedstrijd, red.).

Oké, de Tour kan op termijn een probleem worden, maar als je een topper als Caleb Ewan in de ploeg hebt, zou ASO je dan niet uitnodigen?”

De problemen zullen niet meer voor jou zijn. Al enig idee wat je na dit jaar gaat doen?

“Genieten van mijn gezin. Dat is een luxe die ik nooit gekend heb. Je bent als renner heel weinig thuis. En als je er wel bent, ben je of moe of gestressee­rd. Dat gaat nu anders zijn. En verder zal ik eindelijk een glas wijn kunnen drinken zonder me schuldig te voelen. Zonder meer. Want ik wil wel fit blijven. Drie uurtjes rijden, aan driehonder­d watt, tegen een strak tempo, zonder dat ik nadien een uur in mijn bed moeten kruipen van vermoeidhe­id: dat wil ik blijven kunnen.”

En intussen sportdirec­teur worden?

“Geen idee. We zullen wel zien.”

Het lijkt soms of je niet te graag praat over je afscheid?

“Toch wel. Ik wil alleen niet dat het nu al bij elke koers waar ik start over dat afscheid gaat. Ik ben gemotiveer­d tot oktober, tot mijn allerlaats­te koers. Dat wil ik tonen. Te beginnen met de Tour. Ik weet dat ik nog een goede Tour kan rijden.”

 ?? FOTO AFP ?? Intussen moet Lotto Soudal nog altijd vrezen voor zijn WorldTours­tatus. In hoeverre hangt die hele puntenstri­jd als een donderwolk boven de ploeg?
Kan jij het je voorstelle­n: Lotto Soudal dat níét tot de World Tour behoort?
FOTO AFP Intussen moet Lotto Soudal nog altijd vrezen voor zijn WorldTours­tatus. In hoeverre hangt die hele puntenstri­jd als een donderwolk boven de ploeg? Kan jij het je voorstelle­n: Lotto Soudal dat níét tot de World Tour behoort?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium