Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Felbegeerd­e negende dan voor straffe Louis

Sporter legde onlangs examen af in Zuid-Korea

- (jaa)

Louis Michez (66) krijgt in september zijn negende dan in het taekwondo toegestuur­d. Samen met Deurnenaar Saïd Boucham (65), die andere grootmeest­er in de vedediging­ssport, legde hij onlangs examen af in Zuid-Korea om dit voor ons land uiterst zeldzame niveau in de oosterse sport te bereiken.

Louis Michez mag de zwarte band, symbool voor de felbegeerd­e negende dan, nog niet dragen. Maar hij is zegezeker om hem al te tonen, terwijl hij soepel enkele stijlfigur­en demonstree­rt in het bloemenper­k van sporthal Brieleke. Hij draagt een hagelwitte dobok met achteraan in koeien van letters

Kukkiwon.

Walhalla

“Dat is het walhalla van onze sport, de bakermat van het taekwondo in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Het sportcentr­um ligt bovenop een berg. Daar moet je naartoe als je de allerhoogs­te graad in onze sporttak wil behalen. Voor een jury van wereldverm­aarde grootmeest­ers moet je daar tonen wat je in je mars hebt”, legt Louis uit.

Michez weet als geen ander wat je moet doen om zover te geraken, letterlijk en figuurlijk. Om maar iets te zeggen: je moet na het verwerven van je achtste dan nog negen jaar wachten en al die tijd actief blijven.

Louis Michez moest niet kampen, maar eeuwenoude stijlfigur­en uit de taekwondo-traditie demonstrer­en. “Ik moest in topvorm blijven, met dank aan kinesist Ralf Pasmans. In de laatste rechte lijn naar het examen heielp hij me van een vervelende achillespe­esblessure af”, vertelt Louis. Michez mocht handjes schudden met Lee Dong-Sup, de president van

“Het was een onvergetel­ijke ervaring”, klinkt het.

Erkenning

Kukkiwon.

En zo beleeft Louis Michez een ongekend boerenjaar. Zijn echtgenote, grote steun én coach Vera Moens (61) behaalde eerder zilver op het WK in het Zuid-Koreaanse Goyang. Van het BK keerde Chun Gun, de door Louis opgerichte taekwondoc­lub, terug met liefst elf gouden medailles.“Die negende dan dragen zou de kers op de taart zijn na 52 jaar taekwondo beoefenen. De 85 leden van onze club, van 6 tot 66 jaar, hebben me vorige week verrast met een show als respect voor mijn werk bij de club”, besluit de straffe Louis Michez.

 ?? FOTO RR ?? Louis Michez aan het werk tijdens zijn grote examen in Seoul voor een strenge jury van grootmeest­ers in het taekwondo.
FOTO RR Louis Michez aan het werk tijdens zijn grote examen in Seoul voor een strenge jury van grootmeest­ers in het taekwondo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium