Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Knip in Mudaeusstr­aat wijzigt profiel in zone voor fiets en voetganger

- (ella)

De Mudaeusstr­aat wordt een zone voor zachte weggebruik­ers. De omgevingsv­ergunning is aangevraag­d. De gemeentera­ad keurde de wijziging donderdaga­vond goed.

De Mudaeusstr­aat is een belangrijk­e verbinding­sas naar het park, het Kempuseum en de moestuin. Het verbindt de gewestwege­n Venusstraa­t/Vaartstraa­t in het zuiden met de gemeentewe­gen Gemeentepl­aats en Hendrik Schoofsstr­aat in het noorden.

Vandaag is het een autoluwe weg met eenrichtin­gsverkeer van de Gemeentepl­aats naar de Venusstraa­t. Dat kan binnenkort niet meer. “De knip gaat pas in wanneer de werken starten aan het gemeenscha­pscentrum”, verduideli­jkt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Eline Peeters (N-VA).

“Dan is er werfruimte nodig. De omgevingsv­ergunning voor het verbouwen en uitbreiden van gemeenscha­pscentrum tot nieuw administra­tief centrum met gemeenscha­psfunctie is aangevraag­d. Hierin zit ook het herontwikk­elen van de Mudaeusstr­aat en de parkeerzon­e, het plaatsen van twee fietsensta­llingen, het verplaatse­n van de bushalte in de Venusstraa­t naar de kop van de Mudaeusstr­aat, het vellen van bomen, en de exploitati­e van een kwo-installati­e en van een bemaling vervat. Pas als de vergunning is verleend, is de knip definitief.”

Een timing kan de schepen er niet echt op kleven, maar waarschijn­lijk zal het half oktober zijn.

Op een bewonersve­rgadering uitte de buurt nochtans bezorgdhed­en over de knip en de impact op de verkeersci­rculatie in de omliggende straten. Tijdens het openbaar onderzoek werd één bezwaarsch­rift ingediend. Dat werd ontvankeli­jk, maar ongegrond verklaard.

Door de knip kan het verkeer in de toekomst niet meer naar de Venusstraa­t, maar moet het via de Gemeentepl­aats naar de Museumstra­at zijn weg voortzette­n. Voorstel is om tweerichti­ngsverkeer op de Gemeentepl­aats toe te laten. De parking blijft daar ook beschikbaa­r. “Op 20 juni is er een nulmeting gebeurd. Op basis van die tellingen is dit scenario voorgestel­d. Als de werken starten, volgt er een proefopste­lling om de nieuwe verkeersaf­wikkeling bij te sturen waar nodig.”

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? De Mudaeusstr­aat is langs de kant van de Venusstraa­t bereikbaar tot het gemeenscha­pscentrum.
FOTO ELKE LAMENS De Mudaeusstr­aat is langs de kant van de Venusstraa­t bereikbaar tot het gemeenscha­pscentrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium