Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onzinnig dat autorijbew­ijs hiervoor volstaat”

10 keer meer speedpedel­ecs, 20 keer meer (zware) ongevallen

- (tr)

Twintig keer zoveel ongevallen én zware ongevallen met speedpedel­ecs in vijf jaar tijd. Logisch, zou je denken. Er rijden ook meer mensen met een speedpedel­ec. Maar het aantal gebruikers ging in diezelfde periode naar maal tien. “Het is onzinnig dat een autorijbew­ijs je toelaat op een speedpedel­ec te rijden.”

De voorbije vijf jaar steeg het aantal ongevallen met een speedpedel­ec in Vlaanderen van 15 naar 319. Ook het aantal zwaargewon­den bij ongevallen met deze elektrisch­e fietsen met nummerplaa­t die tot 45 kilometer per uur halen, steeg in die periode met factor 20: van 2 naar 44. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid voor Vooruit Annick Lambrecht opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

De vraag: is die stijging een logisch gevolg van het feit dat er meer speedpedel­ecs rondrijden, of is er meer aan de hand? Uit de cijfers van mobiliteit­sfederatie Traxio blijkt dat er in 2017 in Vlaanderen 5.352 speedpedel­ecs waren ingeschrev­en, terwijl dat er vorig jaar 51.418 waren. Dat zijn er dus tien keer zoveel. Maar dus wel twintig keer zoveel (zware) ongevallen.

Gevaar van leasen

“Dat is geen goed nieuws”, zegt Vincent De Wilde, van ‘Speed Pedelec Vlaanderen’, een netwerk van burgers die opkomen voor de speedpedel­ecgebruike­r. “Maar om de oorzaken aan te pakken, moeten we meer weten. Die ongevallen met zwaargewon­den, zijn dat speedpedel­ecs die tegen een paal rijden, die aangereden worden door een automobili­st die de snelheid slecht inschat, of zijn dat ongevallen met andere fietsers? Wat wij opvangen uit ons netwerk is dat die laatste categorie een minderheid is.”

De Wilde denkt dat de toenemende leasemogel­ijkheden een rol spelen. “Via de werkgever is de speedpedel­ec vandaag financieel interessan­t. Dat is een goede zaak: het is gezond, goed voor het klimaat en energiezui­nig. Meer dan ooit: broodnodig. Maar de keerzijde is dat je zo ook mensen op de speedpedel­ec krijgt die de afgelopen twintig jaar hoogstens eens op een zonnige dag naar de bakker gefietst hebben. Dat zijn allemaal leerling-speedpedel­ecs. Dan kan je natuurlijk meer ongevallen verwachten.”

Vanuit die optiek pleit De Wilde voor een apart rijbewijs voor speedpedel­ecs. Vandaag heb je er een rijbewijs voor de bromfiets of de auto voor nodig. “Eigenlijk is

het onzinnig dat een autorijbew­ijs je toelaat op een speedpedel­ec te rijden”, zegt De Wilde. “Autorijden heeft niets met speedpedel­ec te maken.”

Maar parlements­lid Lambrecht is geen voorstande­r van een apart rijbewijs. Zij pleit voor bredere fietspaden en een sensibilis­eringscamp­agne Hoe rij ik veilig met een

speedpedel­ec? Ook wil ze het debat openen: heeft de speedpedel­ec wel een plek op het fietspad in de bebouwde kom? “Je verliest goodwill bij fietsers als iedereen op een smal pad moet fietsen. Het is fantastisc­h dat er meer mensen op de speedpedel­ec springen. Maar als het beleid niet volgt, zullen de ongevallen blijven stijgen. En dan duw je die mensen terug in de auto.”

Het kabinet van minister Peeters reageert dat er bij de aanleg van nieuwe fietspaden voor brede paden gekozen wordt. En dat de overheid via de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde Safe2Work-opleidinge­n aanbiedt rond het veilig gebruik van de elektrisch­e fiets en de speedpedel­ec.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De voorbije vijf jaar steeg het aantal ongevallen met een speedpedel­ec in Vlaanderen van 15 naar 319.
FOTO VICTORIANO MORENO De voorbije vijf jaar steeg het aantal ongevallen met een speedpedel­ec in Vlaanderen van 15 naar 319.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium