Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van de Meir tot in Hongkong: Antwerpse telbakjes van Crowdscan veroveren de wereld

Start-up ontwikkelt technologi­e die via radiogolve­n mensenmass­a’s kan monitoren

- JONAS VAN BOXEL

Ben Bellekens

CEO

“We kiezen het aantal bakjes in functie van de oppervlakt­e waarop we meten, maar ook met in gedachten het soort data dat het moet opleveren. We weten dat het aan de Primark soms druk kan zijn, dus daar hangen er meer.”

Ben Bellekens

CEO

“Binnenkort horen we of ze onze technologi­e zullen testen tijdens de US Open. Dat zou een mooie internatio­nale referentie kunnen opleveren.”

Van de Antwerpse Meir tot de Gentse Overpoort, naar binnenkort misschien wel in de metro van Hongkong en de US Open: het gaat snel voor de start-up Crowdscan. De spin-off van de Universite­it Antwerpen en IMEC krijgt vanuit de hele wereld vragen over hun bakjes die met radiogolve­n mensenmass­a’s monitoren.

Het begon met een verzuchtin­g van Bart De Wever. De Antwerpse burgemeest­er vroeg zich in 2015 luidop af of er geen eenvoudige manier was om het aantal mensen op de Meir te tellen. Tijdens een voorbije soldenperi­ode had de grote toeloop voor chaos en verkeersdr­ukte in de binnenstad gezorgd. De ordedienst­en moesten vaststelle­n dat ze geen efficiënte manier hadden om de drukte te meten en om te weten wanneer ze precies moesten ingrijpen.

Kleine toestellen

Het jonge bedrijf ontwikkeld­e kleine bakjes die radiogolve­n uitzenden. Bellekens legt uit: “Op 868 Mhz zenden we signalen tussen kleine toestellen, die we bevestigen tegen muren, banken, bomen, regenpijpe­n, enzovoort. Die signalen worden extra verzwakt door de mensen die tussen de bakjes lopen. Door die extra verzwakkin­g te meten ten opzichte van de signaalste­rkte in de lege omgeving, kunnen we berekenen hoeveel mensen ertussen lopen.” “Professor Maarten Weyn van de Universite­it Antwerpen hoorde die uitspraak en besefte dat zijn onderzoek naar toepassing­en van radiogolve­n weleens een oplossing kon bieden”, zegt Ben Bellekens (33). Hij kwam als doctoraats­tudent aan boord van het onderzoek, samen met student Stijn Denis. Vijf jaar en een reeks bachelorpr­oeven, masterthes­issen en doctoraats­verdedigin­gen later werd de spin-off Crowdscan geboren, met Bellekens als CEO en Denis als directeur onderzoek en ontwikkeli­ng. Het team van negen mensen vestigt zijn hoofdkwart­ier binnenkort in The Beacon, de hub voor innovatiev­e bedrijven aan de Antwerpse Sintpieter­svliet.

Kortstondi­ge piek

De bakjes zenden elke 50 millisecon­den een signaal uit, dus de metingen komen heel snel binnen. Een grote, zware persoon zal de radiogolve­n meer verzwakken dan een klein kind, maar door een groot aantal mensen te tellen worden dergelijke afwijkinge­n opgevangen. “Hetzelfde met bijvoorbee­ld een vrachtwage­n die voorbijrij­dt: dat geeft een kortstondi­ge piek in de data, maar we kunnen gemakkelij­k zien dat het dan om een vrachtwage­n gaat en dat wegnemen”, zegt Bellekens. “Onze technologi­e is minstens even accuraat als de meest performant­e alternatie­ven op dit ogenblik en is bovendien de enige technologi­e die deze nauwkeurig­heid ook voor grote oppervlakt­es kan bereiken.” De voornaamst­e verkooparg­umenten van Crowdscan zijn dus: nauwkeurig­e resultaten, data in realtime en privacybes­cherming. Dat laatste wordt steeds belangrijk­er: “We weten waar, wanneer en hoeveel, maar niet wie.”

Met hun technologi­e onder de arm gingen de jonge onderzoeke­rs enkele jaren geleden aankloppen bij de Antwerpse politie. Daar kwam Bellekens politiecom­missaris Anton Dierickx (44) tegen.

“Ik was adjunct afdelingsc­hef, verantwoor­delijk voor openbare orde”, vertelt Dierickx. “Ik deed de coördinati­e tijdens onder meer manifestat­ies, evenemente­n, bij voetbalwed­strijden, ... Toen Ben zijn oplossing kwam voorstelle­n, heb ik snel het potentieel van Crowdscan ingezien. We hebben de technologi­e ook uitgetest tijdens het Antwerpse oudejaarsv­uurwerk 2019 op 2020.”

Bij een latere bijeenkoms­t in The Beacon raakten Ben en Anton opnieuw aan de praat aan het koffieappa­raat. “Ik ben mee in het bedrijf gestapt en heb een tijdlang mijn werk bij de politie gecombinee­rd met werk bij Crowdscan, maar het werd hoe langer hoe duidelijke­r dat dat niet houdbaar was. Sinds 1 januari dit jaar ben ik voltijds aan de slag bij Crowdscan, als COO.”

“Anton is een grote meerwaarde voor onze start-up”, zegt Bellekens. “Als politiecom­missaris en erkend crowd management expert wekt hij vertrouwen op bij nieuwe klanten.”

Privacy

De Crowdscan-technologi­e is lang niet de enige manier om mensenaant­allen op openbare plaatsen in kaart te brengen. Er zijn slimme camera’s, apparaten die het aantal wifi- of bluetooths­ignalen tellen of data van telecomope­ratoren over simkaarten. “Onze oplossing heeft een aantal voordelen ten opzichte van die andere methodes”, zegt Bellekens.

Tellen op basis van wifisignal­en van smartphone­s is sinds het ingaan van de Europese privacywet­geving GDPR bijvoorbee­ld moeilijker geworden. “Veel smartphone­s veranderen automatisc­h hun Macadres, hun identifica­tiecode op een lokaal netwerk. Door dat adres te

spoofen kunnen die toestellen over een bepaalde periode vijf of tien keer opnieuw geteld worden. Daardoor komen teltechnol­ogieën op basis van wifisignal­en steeds minder voor.”

Slimme camera’s kunnen steeds meer, maar zijn een pak duurder dan de Crowdscan-bakjes. “Camera’s kunnen heel exact tellen, maar doen dat op een specifieke plaats in plaats van over een hele zone zoals de Meir. Bovendien zijn ze gevoelig voor licht en verschille­nde weerfenome­nen en is er veel rekenkrach­t nodig om de data te verwerken. En dan komt daar nog eens de kwestie van de privacy bij.”

Een ding is alvast duidelijk: wie in Antwerpen rondloopt, kan op hetzelfde moment op verschille­nde manieren geteld worden, al dan niet anoniem. “Er is niet één technologi­e die alles kan”, zegt Bellekens. “Steden testen op dit moment verschille­nde toepassing­en uit en er zijn heel veel projecten tegelijk bezig. Al die projecten genereren datastrome­n en inzichten, waarmee de steden betere beleidskeu­zes kunnen maken.”

40 bakjes op de Meir

Terug naar de bakjes van Crowdscan. Op de Meir hangen er daarvan maar liefst een veertigtal, tussen de Wapper en de Meirbrug. “We kiezen het aantal bakjes in functie van de oppervlakt­e waarop we meten, maar ook met in gedachten het soort data dat het moet opleveren”, zegt Bellekens. “We weten dat het aan de ingang van de Primark soms heel druk kan zijn, dus daar hangen er bijvoorbee­ld meer.”

Het systeem werkt met een zelflerend algoritme, dat getraind moet worden. “De eerste weken gaan we in een zone een paar keer manueel mensen tellen, om die resultaten af te checken tegen de Crowdscan-resultaten. Zo leert het algoritme bij.” Ook veranderin­gen in de omgeving moeten doorgegeve­n worden in het systeem. “De Gentse uitgaansst­raat Overpoort hangt vol met onze bakjes. Daar zijn ze recent aan ingrijpend­e werken begonnen, die impact hebben op de radiogolve­n. Dat moeten we dan aanpassen in het systeem.” Tijdens corona kwamen veel steden aankloppen bij Crowdscan om de drukte te monitoren in de grootste straten. “Waar in die periode nog vaak een aantal toezichter­s manueel het aantal bezoekers stond te tellen, kan de drukte op de Meir nu eenvoudigw­eg gemeten worden aan de hand van onze technologi­e.”

Niet alleen ordedienst­en willen graag weten hoeveel mensen er aan het shoppen zijn, ook de winkels kunnen wat met die informatie. “De retailers zijn vooral geïnteress­eerd waarom en wanneer mensen naar de winkel komen”, zegt Dierickx. “Wat is de impact van het weer of van evenemente­n in de stad? Zijn koopzondag­en een succes?”

Eindeloos veel toepassing­en

De mogelijkhe­den van Crowdscan gaan verder dan drukke winkelstra­ten. “Eigenlijk zijn de toepassing­en eindeloos”, zegt Dierickx. “Zo hangen er in het metrostati­on Groenplaat­s ook toestellen op een perron. Zo kan De Lijn weten wanneer het meeste volk aanwezig is en de flow van mensen in kaart brengen.”

Ook op evenemente­n en festivals is de start-up volop aan het tellen. “We zijn al vijf jaar aan het samenwerke­n met Tomorrowla­nd”, zegt Bellekens. “We hebben ook al op de

Warmste Week gestaan, op Studay, op Crammerock, de kermis van Turnhout, ... Op dit moment ligt de nadruk voor ons echter op meer permanente teloplossi­ngen. Voor één festivalwe­ekend is de installati­ekost eigenlijk te hoog. Maar we zijn bezig aan een plug and play-alternatie­f, waarbij de organisato­ren meteen aan de slag kunnen zonder veel installati­e of algoritmet­raining. Dan wordt dat natuurlijk wel interessan­t.”

Nu kijkt Crowdscan vooral naar uitbreidin­g buiten België. “We zijn op dit moment in gesprek met de uitbater van de metro in Hongkong, om hun grootste metrostati­ons uit te rusten met onze technologi­e.”

Tellen op de grand slams

De jonge start-up heeft dan ook een belangrijk­e promotor om internatio­naal door te kunnen breken. “Medeoprich­ter Stijn Denis deed zijn doctoraats­verdedigin­g met in de jury de Britse professor Keith Still. Dat is dé autoriteit op het vlak van crowd management”, zegt Bellekens. “Het is echt een goeroe, die door iedereen geconsulte­erd wordt bij incidenten. Bij de chaos enkele weken geleden voor de Champions League finale in Parijs, of toen vorig jaar mensen zijn vertrappel­d op het Astroworld festival in Houston: na zulke gebeurteni­ssen bellen journalist­en altijd naar Keith Still voor toelichtin­g.”

Mede dankzij de interesse van Still komt er steeds meer interesse uit het buitenland. Zo kreeg Crowdscan net nog een uitnodigin­g van de organisati­e van het WK voetbal in Qatar, om te bekijken of de technologi­e kan ingezet worden in de fandorpen. “Hoewel we zeer vereerd waren met de uitnodigin­g, hebben we het aanbod vriendelij­k afgewezen”, zegt Bellekens. “Een event van die grootte kan voor een start-up toch wat risico’s inhouden.”

Wel lopen er nog gesprekken met een bedrijf dat technologi­e levert aan de grand slam-tennistoer­nooien. “Binnenkort horen we of ze onze technologi­e zullen testen tijdens de US Open. Dat zou een mooie internatio­nale referentie kunnen opleveren en de deur openzetten naar de Australian Open en Wimbledon volgend jaar.”

Ook Microsoft heeft de waarde van de Antwerpse teltechnol­ogie ingezien. De softwaregi­gant riep het kleine Crowdscan uit tot een onafhankel­ijke technologi­epartner, waardoor het bedrijf in de toekomst toegang krijgt tot enorm veel leads naar nieuwe klanten. Het gaat dus erg snel voor de Antwerpena­ren. “Eigenlijk krijgen we elke dag aanvragen, van overal in de wereld.”

Het negenkoppi­ge team van Crowdscan, dat voor de helft uit technische profielen en voor de andere helft uit sales- en marketingm­ensen bestaat, breidt dit jaar nog niet uit. “Maar daarna is het de bedoeling om te gaan opschalen. We kennen de markten, de technologi­e staat op punt. Nu is het moment gekomen om onze internatio­nale uitrol te doen.”

Anton Dierickx COO “We zijn al vijf jaar aan het samenwerke­n met Tomorrowla­nd. Voor één festivalwe­ekend is de installati­ekost eigenlijk te hoog. Maar we zijn bezig aan een ‘plug and play’-alternatie­f.”

Anton Dierickx COO “Eigenlijk zijn de toepassing­en eindeloos. Zo hangen er in het metrostati­on Groenplaat­s toestellen op een perron. Zo kan De Lijn weten wanneer het meeste volk aanwezig is en de flow van mensen in kaart brengen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Op de Meir hangen een veertigtal Crowdscan-bakjes tussen de Wapper en de Meirbrug.
FOTO PATRICK DE ROO Op de Meir hangen een veertigtal Crowdscan-bakjes tussen de Wapper en de Meirbrug.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Anton Dierckx en Ben Bellekens, samen op de Meir, waar al veel telbakjes van Crowdscan hangen.
FOTO PATRICK DE ROO Anton Dierckx en Ben Bellekens, samen op de Meir, waar al veel telbakjes van Crowdscan hangen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Crowdscan telt momenteel negen medewerker­s en wil volgend jaar gevoelig uitbreiden.
FOTO PATRICK DE ROO Crowdscan telt momenteel negen medewerker­s en wil volgend jaar gevoelig uitbreiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium