Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huiszwaluw­en breken records, uil en torenvalk hebben het moeilijk

-

Bij de eerste, jaarlijkse tellingen van het aantal bewoonde nesten in de Rupelstree­k, hebben de huiszwaluw­en verbluffen­de resultaten laten noteren. Bij de kerkuil en torenvalk blijkt het aantal broedgeval­len aan de lage kant. De reden: té weinig muizen.

De voorbije weken gingen vrijwillig­ers van Natuurpunt op pad voor de jaarlijkse tellingen. “In de centrumstr­aten van Boom, in de Herbekestr­aat in Hemiksem en aan de gebouwen van de oude Electrabel­centrale in Schelle werden de resultaten van de vorige jaren verpulverd”, vertelt Erik De Keersmaeck­er van Natuurpunt. “In Boom werden 35 bewoonde nesten geteld, tegenover zestien nesten vorig jaar. Om dergelijke cijfers te halen, moeten we al twintig jaar terug in de tijd. De Groene Hofstraat en de Leopoldstr­aat vormen de kern van de kolonie. Daarnaast telden we aan de gebouwen van de PTS 34 bewoonde nesten, ook al een absoluut record. Dat is het hoogste aantal ooit geteld sinds de start van de tellingen in 1994. Alleen in Rumst telden we, tegen de trend in, minder bewoonde nesten.”

Een controlero­nde van de kerkuilnes­tkasten daarentege­n lijkt de stelling van Vogelonder­zoek Nederland te bevestigen dat 2022 voor sommige inlandse uilensoort­en een moeilijk jaar wordt. In de 31 nestkasten in de Rupelstree­k en Klein-brabant werd in 24 bewoning vastgestel­d, maar er is slechts in zeven nesten sprake van een geslaagd broedgeval. De reden is een ‘daljaar’ bij de favoriete prooien van de kerkuil en dat zijn muizen. Kerkuilen zijn specialist­en muizenjage­rs en minder goed in staat om op andere prooien over te schakelen.

Dat is ook het geval bij de torenvalke­n. Er werden slechts zes bewoonde nestkasten aangetroff­en, met slechts één broedgeval. “Een aangename verrassing was wel de vaststelli­ng van een broedgeval tegen de schouw van Wienerberg­er in Rumst. Torenvalke­n bouwen geen eigen nest. Op de site van Wienerberg­er hebben ze gebruikgem­aakt van een oud kraaiennes­t. In het nest zitten drie jonge torenvalke­n”, licht Erik De Keersmaeck­er toe.

De steenuiltj­es ten slotte lijken zich er weinig van aan te trekken. Zij kunnen makkelijke­r overschake­len naar andere voedselbro­nnen. Van de tien bewoonde nestkasten werd er in zeven een geslaagd broedgeval genoteerd met in totaal zestien steenuiltj­es.

 ?? FOTO RR ?? Een huiszwaluw komt piepen uit zijn kunstnest.
FOTO RR Een huiszwaluw komt piepen uit zijn kunstnest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium