Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gunt PS onze kinderen een deftig pensioen?

- Christof Willocx Journalist brieven@gva.be

De gesprekken tussen de federale regeringsp­artijen over de pensioenhe­rvorming zijn dit weekend afgesprong­en. Zelfs als er later deze maand een akkoord komt, zal dat slecht nieuws zijn voor onze kinderen en kleinkinde­ren. De regeringsp­artijen zijn overeengek­omen dat mensen die een carrière hebben van dertig jaar toegang krijgen tot een minimumpen­sioen van 1.500 euro netto per maand vanaf 2024. De vraag is alleen nog hoe lang mensen daar echt voor moeten werken. Volgens de PS is tien jaar effectief deeltijds werken (en dus twintig jaar in de carrière ziek of werkloos zijn) al voldoende om toegang te krijgen tot dat minimumpen­sioen. Voor Open Vld is twintig jaar voltijds werken een minimum.

Daar hoort een belangrijk­e nuance bij. Als je tien jaar effectief hebt gewerkt in een carrière van dertig jaar, krijg je in het voorstel van de PS geen 1.500 euro netto per maand. Je krijgt dan wel 30/45ste (want er wordt voor maximaal 45 loopbaanja­ren een pensioen toegekend) van 1.500 euro. Dat is dus 1.000 euro netto.

Maar ook met die nuance is het zeer de vraag of die regeling betaalbaar is. Door mensen die weinig hebben gewerkt een relatief hoog pensioen te geven, dreigen de overheidsf­inanciën in dit land volledig te ontsporen. België heeft een van de grootste overheidss­chulden van Europa. Dat is geen geruststel­lend vooruitzic­ht in een tijd waarin de rentes weer beginnen te stijgen. Bovendien zijn er weinig werkende mensen om die royale pensioenre­geling te betalen. Volgens Eurostat is nog geen 72% van de Belgen tussen 20 en 64 jaar aan het werk. In Nederland is dat 82%. België scoort slecht omdat weinig mensen in Wallonië en Brussel werken. Daar is maar zo’n 65% van de 20- tot 64-jarigen aan de slag. Het grote probleem is dat de pensioenen voor de volgende generaties alleen betaalbaar kunnen worden door meer mensen aan het werk te krijgen. En dat kan alleen als een partij waarop Vlamingen niet kunnen stemmen, de PS, na vele jaren eindelijk wakker schiet.

Alleen als de Waalse minister van Werk Christie Morreale (PS) en de Waalse arbeidsbem­iddelingsd­ienst Forem echt hun job doen en ervoor zorgen dat werklozen strak worden opgevolgd, kunnen we de pensioenen betaalbaar houden voor de volgende generaties. Maar het lijkt de PS, opgejaagd door de linkse oppositiep­artij PTB in Wallonië, er vooral om te doen om de oudere kiezers van vandaag te paaien en veel stemmen te halen bij de verkiezing­en in 2024. Of onze kinderen en kleinkinde­ren nog een deftig pensioen zullen hebben, is blijkbaar minder belangrijk.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium